Naprej na vsebino

Napoved in vabilo na e-omizje Slovenca: Kako do večje samopreskrbe Slovenije s hrano

V tem času vsi opažamo, da so se nekaterim prehrambnim artiklom v trgovinah zvišale cene in da so tudi police manj založene. Poleg tega smo v preteklem mesecu imeli že dve pozebi, ki se jima je danes pridružil še sneg, v času, ko je drevje v polnem cvetu, saj so bili pretekli dnevi izredni topli. Po vsej verjetnosti nas v tem letu čaka še huda suša, saj se je ponekod že začela.

Sprašujemo se torej: kaj bo s hrano čez dva, tri mesece? Kaj bo sploh mogoče dobiti in po kakšni ceni? Kaj bi se zgodilo v primeru, da bi Slovenija morala zapreti meje za uvoz in izvoz in kaj to pomeni za potrošnike? In na drugi strani, kaj tako stanje pomeni za kmete? Te dni se le-ti namreč soočajo s težavo prodaje pridelkov, s katerimi je Slovenija samooskrbna, to sta predvsem goveje meso in mleko, ki jima je odkupna cena  padla pod ceno, ki bi povrnila stroške proizvodnje in panogo ohranila pri življenju.

O tem bodo na omizju z naslovom Kako do večje samopreskrbe Slovenije s hrano?, ki bo potekalo s pomočjo spletnih orodij v organizaciji spletnega časopisa Slovenec, jutri, v sredo 15. aprila 2020, s pričetkom ob 15.30 uri.

Na omizju bodo sodelovali:

•        dr. Jože Podgoršek, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

•        Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

•        Igor Hrovatič, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano

•        Branko Tomažič, državni svetnik in podpredsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

•        Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije

•        Rok Sedminek, predsednik Slovenske kmečke zveze

•        Marjan Podobnik, predsednik Slovenske ljudske stranke, predlagateljice zakona o samooskrbi

Pogovor bo povezovala novinarka Boža Herek. Vprašanja za sodelujoče na omizju lahko pošljete na urednistvo@slovenec.org.

Pogovor boste lahko neposredno spremljali na FB strani časopisa Slovenec, na naslovu:  https://www.facebook.com/CasopisSlovenec/.

Vljudno vabljeni!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice