Skip to content

»Napačen je svet, le komu še verjet …«

Slaba dva tedna nazaj se je na Youtubu pojavil zanimiv singel z zelo zanimivim, drugačnim in prodornim besedilom, ki vas nikakor ne pusti hladnih. Sam spot vas na zelo zabaven način spomni na vse neumne prispevke v zadnjem mesecu, ko se vse vrti okoli koronavirusa in se na trenutke kar tekmuje, kdo bo napisal bolj senzacionalno vest, tako da vsekakor velja »Napačen je svet, le komu še verjet, vsak dan je človek v črno bolj odet …« Avtorji besedila in skladbe pa so »Lepi, veseli, nekateri malce debeli, vedno nasmejani in igrivi. Včasih lačni, včasih žejni in vdani rock’n’rollu«, kot se sami opišejo člani skupine Hard Division. Glede tega, kakšno zvrst glasbe igrajo, se, kot sami sicer pravijo, ne marajo »predalčkati«, a če se že morajo, pravijo, da so hard rockerji. Igrajo vse: od starega jugo rocka do svetovnih rockovskih klasik. V njihovi glasbi se čuti vpliv vseh podzvrsti »distoržna«.

Ker zanimivo besedilo kar kliče po tem, da bi podrobno spoznali njegovega avtorja, smo Hard Division vzeli »pod drobnogled«.

Se že vnajprej opravičujem, če se bom pri naslednji izjavi zmotila, ampak rekla bi, da ste nova skupina na slovenski glasbeni sceni. Torej, kako dolgo že igrate skupaj in kdo vse ste protagonisti Hard Division?

Naša pot se je začela leta 2015. V tej zasedbi in pod tem imenom pa delujemo od leta 2018.

Za nor ritem skrbi Janez Grošelj – Želvak, na basu je Kristian Buovski – Kiko, na ritem kitari Jure Pečnik – Pečo, na solo kitari Luka Lavrin – Lučo in na vokalu Domen Kolenc – Kolly.

Ime Hard Division ali po slovensko trda/težka divizija ima zelo pomenljiv pomen. Od kod ideja za ime skupine?

Pri izbiri imena smo uporabljali priznan recept švedskega znanstvenika Endersona. Ne kompliciraj in generiraj.  Šalo na stran, kar nekaj imen se je pojavilo in na koncu smo izmed vseh izbrali tisto, ki nam je bilo najbolj všeč in nas najbolj opisuje.

Kdo je »stric iz ozadja« vaših skladb? Kdo vam torej piše besedila, aranžmaje …?

Za besedila skrbi naš frontman Kolly. Ideja za aranžmaje pa po navadi pade od enega od članov in jo potem razvijemo in nadgrajujemo skupaj.

Pred kratkim ste izdali zelo zanimivo skladbo Napačen svet. Od kod ideja za tako odštekano besedilo?

Napačen svet je ena naših prvih avtorskih pesmi. Energijo in zgodbo smo črpali iz sveta posameznika – pogled enega atoma človeka na svoje življenje in življenje v svetu, v katerem živimo, ki je velikokrat napačen. Medijsko preveč manipuliran, politično preglodan in prioritetno zmeden svet je glavno gonilo tega komada. No, pa saj ni vse tako črno. HD-ji smo še vedno tukaj.

V teh dneh in mesecih dobra glasba veliko pripomore k boljšemu počutju državljanov in kvalitetno delo glasbenikov je zelo dobrodošlo in zaželeno. Kako je biti glasbenik v Sloveniji?

Zabavno – če si ne ženeš k srcu, da je težko. Nekoč je nekdo rekel, da »ni biznisa, kot je šov biznis« in nič drugače ni v Sloveniji. Če si lep, sprejemljiv in se družiš, kjer je to potrebno, potem ti ne treba biti dober.

Kaj je tisto, na kar ste najbolj ponosni?

Na Želvakove nove torbe za bobne. Prihranijo nam veliko stopnic.  In na to, kako smo kljub glasbeni raznolikosti, iz katere izhajamo, uspeli vse skupaj zaviti v nek okusen in poslušljiv paket energije in trdega rocka. Obenem pa še, da kljub padcem vedno znova vstanemo še močnejši.

S čim bi se pa z veseljem pohvalili?

Sigurno z receptom za zanimiv sendvič, ki si ga je izmislil naš kitarist Lučo. 25 dag prešane slanine in dve rezini sira brez kruha. Vse skupaj zaviješ in – hop – si sit. Kot drugo pa smo ponosni predvsem na to, kar smo ustvarili v zadnjem letu in pol. Izdali smo prvi EP, posneli smo videospot za pesem Luči in lyrics video za pesem Napačen svet. Tudi kar nekaj intervjujev smo posneli. Veliko dela je bilo vloženega z naše strani in s strani naših prijateljev, ki nam pomagajo.

Katerega vprašanja vam še nihče ni postavil, pa bi si želeli, da bi vam ga?

Lučov predlog: Kdo pojé največ hrane?

Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Ko bo te norije s koronavirusom konec, kje se vas bo dalo slišati?

Delo, delo, delo. Predvsem ostati zvest samemu sebi. Iskati nove ideje in ustvariti nov material. Imamo že kar nekaj pripravljenega za novo ploščo. Načrti so se zaradi karantene časovno malo zamaknili, a v izolaciji kljub temu ostajamo aktivni.

Ko bo te bedarije, oh, oprostite, norije okrog koronavirusa konec, imamo načrtovanih nekaj koncertov po Sloveniji. Seveda je zaradi situacije nemogoče napovedati, kako in kdaj, se pa zagotovo najbolj veselimo nastopa na »Gori Rocka«, če bo lahko izpeljan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice