Naprej na vsebino

V muzeje in knjižnice le z masko in zdravi

Od včeraj naprej lahko po vladni odločitvi torkove dopisne seje vrata znova odprejo knjižnice, galerije in muzeji, ki so jih nekateri že zelo pogrešali.

Kljub temu da je resorski minister Vasko Simoniti še dopoldan istega dne napovedal, da bo – postopno – odpiranje muzejev, galerij in knjižnic steklo po prvomajskih praznikih, je Vlada RS sprejela nenadno odločitev in zato so vodstva mnogih muzejev in knjižnic izrazila začudenje ter zaskrbljenost, da se čez noč verjetno ne bodo uspeli zorganizirati in zagotoviti vse potrebne zaščitne opreme, da bi zjutraj lahko dejansko odprli vrata.

Vodstveni delavci muzejev so prek videokoference sklenili sledeče: »Slovenska javnost je skupaj z muzealci težko pričakovala odprtje muzejev in spremembe odloka smo se iskreno razveselili. Žal o tej spremembi predhodno nismo bili obveščeni, zato muzejev danes še ne moremo odpreti. Poskrbeti moramo namreč za varnost zaposlenih in obiskovalcev, prostore muzeja ustrezno pripraviti in sprejeti zaščitne ukrepe. Obiskovalcem bomo muzeji in galerije odpirali svoja vrata od torka, 5. maja 2020, glede na potrebe in zmožnosti ter dogovore z ustanovitelji.«

Dovoljenje, da se lahko muzeji in knjižnice odprejo, sicer ne pomeni, da se morajo odpreti. Vrata nekaterih ustanov so že odprta, večina pa bo odprtih od 5. maja naprej, zato vam svetujemo, da preden se odpravite na obisk muzeja ali knjižnice, preverite, če je ustanova, ki jo imate namen obiskati, med že odprtimi.

Če se boste v prihodnjih dneh odpravili na obisk muzeja ali knjižnice, boste morali slediti smernicam, ki jih je izdala NIJZ z namenom varnega izvajanja posameznih dejavnosti ob postopnem sproščanju sistemskih ukrepov za zamejitev širjenja virusa, in ti so:

 • Pred vstopom v muzej, galerijo ali knjižnico si nadenite zaščitno masko. Nošenje zaščitne maske je v muzejih in galerijah obvezno tudi za zaposlene.
 • V muzeje oziroma galerije je treba vstopati posamično in na razdalji najmanj 2 m. Pred vstopom si morate tudi razkužiti roke.
 • V prostore muzejev oziroma galerij in knjižnic se odpravite le, če ste zdravi. Če kažete znake akutne bolezni dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, kihanje, bolečine v žrelu, težko dihanje, bolečine v prsih …), ostanite doma.
 • Pazite, da se med obhodom muzeja ne približujete preveč ostalim obiskovalcem (na manj kot 2 m razdalje).
 • Kot tudi sicer, je poglavitnega pomena pri sproščanju ukrepov redno umivanje rok z milom in vodo, če v bližini ni umivalnika za roke, roke razkužimo. Za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke s 60 do 80 % alkohola.

Zaposlenim v muzejih in galerijah se svetuje, da upoštevajo priporočila, ki sicer veljajo za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni:

 • da ne hodijo bolni na delo in v primeru bolezenskih znakov nalezljive bolezni takoj po telefonu obvestijo delodajalca,
 • skrbijo za ustrezno in redno higieno rok in higieno kašlja,
 • se izogibajo osebam, ki kažejo znake okužbe dihal.

Poleg navedenih priporočil se delodajalcem priporoča, da poskrbijo tudi za zaščito zaposlenih in obiskovalcev z zaščitnimi sredstvi in prilagojenim režimom dela:

 • Na posameznega obiskovalca naj se zagotovi 20 m2 površine.
 • Po razstavnih prostorih se jasno označi (po možnosti krožna) smer ogleda, da se zagotovi možnost za 2 m razdalje med obiskovalci.
 • NIJZ tudi svetuje, da ostajajo v fazi epidemije covid-19 oddelki oz. razstavišča z interaktivnimi prikazi zaprti (da se prepreči kontaktni prenos).
 • Ob vhodu in izhodu morajo ustanove namestiti podajalnike za razkužilo. Namesti naj se jih tudi v druge prostore, kjer ni na voljo umivalnikov za roke.
 • NIJZ svetuje tudi čiščenje prostorov vsaj enkrat dnevno, poleg tega pa naj se v prostorih zagotovi redno zračenje.
 • Blagajne naj se zaščitijo z zaščitnimi pregradami (pleksi steklom). Še vedno se tudi svetuje brezstični način plačevanja. Po plačilu naj se razkužijo tipke terminala POS, razkužijo se tudi roke.

Kot kaže, vstopamo v čas neke popolnoma nove normalnosti, ki se nam je še pred nekaj meseci zdela znanstvena fantastika. A če želimo čimbolj normalno živeti in imeti možnost prostega gibanja, obiskovanja ustanov, hotelov, restavracij in tako naprej, se bomo, kot kaže, morali prilagoditi in dosledno spoštovati navodila za preprečevanje širjenja okužb, med katerimi ostajata tako izogibanje tesnemu stiku kot tudi stroga higiena rok.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice