Skip to content

Iz domače kuhinja: Golaž

Golaž je jed, katere korenine segajo v srednji vek, izvira pa z območja Madžarske. Tega ni težko ugotoviti že zaradi njegovih pikantnih sestavin, ki so tipične za madžarsko kuhinjo, obenem pa je to očitno tudi zaradi njegovega imena, ki izhaja iz madžarske besede gulyás. Mesna jed na žlico je ostala zelo priljubljena vse do danes, posebej na srednjeevropskem območju, pri nas pa je postala ena najbolj znanih slovenskih tradicionalnih jedi. A čeprav ni Slovenca, ki ne bi poznal golaža, je težko najti dva, ki bi ga kuhala na popolnoma enak način. Golaž je dokaj prilagodljiva jed z veliko različnimi sestavinami, pri uporabi katerih si kuhar lahko dovoli veliko svobode.

Še bolj kakor v Sloveniji golaž cenijo na Češkem in v Avstriji, kjer velja za eno najpogosteje serviranih jedi na smučiščih, saj je topla jed posebej primerna za zimski čas, obenem pa golaža ni težko skuhati v velikih količinah ter ga hraniti za večkratno uporabo.

Vsak kuhar ima svoj recept za golaž. Foto: Recepti.si

Nekateri golaž pogosto zamenjujejo za bograč ali za paprikaš. Glavna lastnost golaža je, da je v njem le goveje meso, v bograču so tri vrste mesa (svinjina, govedina in divjačina), v paprikašu pa lahko uporabimo še druge vrste mesa in veliko sladke paprike. Čeprav golaž vsak kuha po svoje, se je treba držati nekaj bistvenih napotkov, ki morajo biti nujno upoštevani, če hočemo naši mesni juhi res reči »golaž«. Nekaj pomembnih korakov, ki jih ne smemo izpustiti, je:

česen mora biti nasekljan na drobno (ne smemo ga pustiti v kockah), da se povsem razkuha,

če golaž gostimo z moko, kar ni priporočljivo, jo je treba potresti po svežem mesu in ne pozneje,

od začimb v vsak golaž spadata lovor in majaron, rožmarin pa samo v primorskega in brinove jagode le v divjačinskega,

ko dodamo mleto papriko, jo moramo le hitro premešati in takoj zaliti, ne pa pražiti skupaj z mesom, saj paprika tako pogreni,

nekateri kuharji pravijo, da od vrst čebul v golaž spada le šalotka.

Za pripravo golaža za štiri osebe boste potrebovali skoraj tri ure časa in:

 • 1 kg govedine
 • 1 kg čebule
 • 4 stroke česna
 • 0,5 dl olja
 • žlico moke
 • 40 g paradižnikove mezge
 • 30 g mlete rdeče paprike
 • 2 dl vode
 • 2 lista lovorja
 • žličko soli
 • 2 ščepca mletega popra

Najprej po potrebi očistimo, speremo, osušimo meso in ga narežemo na 3 cm velike kocke. Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo, prav tako česen. Nato na kuhalnik pristavimo velik lonec z oljem. Ko se segreje, vanj stresemo čebulo in jo posolimo. Med mešanjem jo pražimo, da postekleni, nato dodamo česen in pražimo tako dolgo, da česen zadiši.

Golaž dostikrat zamenjajo z bogračem in paprikašem. Foto: PIxabay

Ko sta čebula in česen popražena, ju poprašimo z moko in premešamo, medtem pa dodajamo še mezgo in rdečo papriko. V lonec stresemo kocke mesa in mešamo tako dolgo, da meso porjavi. Meso se ne sme prepeči. Zalijemo z vodo, dodamo lovor, premešamo in pokrijemo lonec. Po okusu solimo in popramo.

Pri nižji temperaturi kuhamo dve do tri ure oz. tako dolgo, da se čebula raztopi, meso pa postane mehko. Med kuhanjem večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še malo vode.

Golaž lahko serviramo s kruhom ali z drugo izbrano prilogo.

Dober tek!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice