Naprej na vsebino

SB Celje sporoča, da so ventilatorji odlični. Komu je v interesu prikrivati podatke?

Že dober teden je v javnosti »razkrita afera« o nabavi medicinske opreme v času, ko le-te ni bilo, skladišča so bila prazna in dobava opreme je bila misija nemogoče. Poslušali smo, da se je oprema nabavljala po sistemu »vez in poznanstev«, lobiranja in še česa. Nedavno pa je bilo »odkrito«, da naj bi minister Zdravko Počivalšek posredoval pri dobavitelju Geneplanet, ki naj bi dostavil ventilatorje, ki so jih zdravniki za zdravljenje bolnikov s covidom-19 označili za manj primerne.

»Neodvisni« strokovnjak Rihard Knafelj presenečen nad izbiro ventilatorjev

Podjetje Geneplanet naj bi dobavilo 220 respiratorjev za predihavanje bolnikov in pri tem naj bi Zdravko Počivalšek posredoval in celo odobril 100-odstotni avans. Kot razkriva nacionalni medij, je strokovna komisija v sestavi Riharda Knaflja, Marka Noča in Primoža Gradiška medicinski ventilator Siriusmed R30 ocenila kot neprimeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi okužbe z novim koronavirusom. Rihard Knafelj naj bi bil nad izbiro presenečen. Svoje mnenje je v oddaji na nacionalni televiziji celo ponovil in vztrajal, da ventilator Siriusmed R30 ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi okužbe z novim koronavirusom, in dejal: »Glede na to, kar imamo trenutno na razpolago, niso primerni. Jaz sem to povedal, napisal in za tem stojim.«

Tako snovalci oddaje kot dr. Knafelj pa so preslišali besede Počivalška, ki je povedal, da prav take ventilatorje uporabljajo tako v Ljubljani kot v Celju in da so očitno dobri in ustrezni.

Kot dodaten dokaz o lovu na čarovnice je bilo navrženo elektronsko sporočilo, poslano 17. marca, naslovljeno na poslanko Jelko Godec (SDS), državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Aleša Cantaruttija, desno roko gospodarskega ministra Andrejo Potočnik in ministra Zdravka Počivalška, kjer naj bi bilo jasno zapisano, da je medicinski ventilator, ki ga ponuja podjetje Geneplanet, neprimeren. Strokovna komisija je zapisala: »Ventilator je manj primeren in pride v poštev le kot zadnja izbira.« Sicer se ob tem poraja vprašanje, kako nekdo, ki se podpiše z dr., ne loči razlike med manj primeren in neprimeren, a očitno to ni pomembno. Dejstvo je, da so na ministrstvu za gospodarstvo z Geneplanetom 18. marca sklenili pogodbo, saj so navsezadnje te enake ventilatorje uporabljali že v SB Celje in Ljubljana.

Zamolčano je bilo tudi dejanje direktorja Geneplaneta Marka Bitenca, ki je takoj ko je izvedel za oceno ventilatorjev (24. 3. 2020), ponudil pisno odpoved za vseh 220 ventilatorjev.

Kdo torej zavaja in prikriva?

Razumljivo je po socialnih omrežjih završalo in ljudje so začeli odkrivati vse prikrito. Kot kažejo ti zapisi, je bilo marsikaj prikritega, zamolčanega ali pa se ni vedelo, da je.

Izkazalo se je, da dr. Rihard Knafelj ni tako neodvisni strokovnjak. Naj bi bil strokovni svetovalec za zdravstvo pri LMŠ, javno podpira upor proti vladi in je, kot kaže, velik podpornik Levice. Najbolj dvomljiva in etično zelo sporna je bila njegova objava 23. aprila, kjer  je delil objavo, v kateri zdravnik nagovori pacienta: »Odlična novica! Tvoja družina nas je obvestila, da molijo k Jezusu za vas. Ventilator bomo tako dali nekomu drugemu, ki nima Jezusa, da bi ga pozdravil.«

Prikrit je bil tudi razlog, zakaj so omenjene ventilatorje v izolski bolnišnici pospravili v skladišče: »Neuporabni ali neuporabljeni? Kolikor vem, v Izoli nimajo nobenega bolnika s covidom-19. Zakaj bi jih torej uporabljali?«

Iz vsega navedenega lahko torej le sklepamo:

  •  da so bili ventilatorji MANJ primerni, ne neprimerni, kot je borec proti trenutni vladi dr. Rihard Knafelj zatrjeval;
  • da so bili ventilatorji nabavljeni po tem, ko so jih v Ljubljani in Celju že uporabljali;
  • da so ventilatorji res v skladišču v izolski bolnišnici, a ne ker bi bili neuporabni, ampak ker tam ni bolnika, ki bi jih trenutno potreboval.

SB Celje sporoča, da so sporni neuporabni ventilatorji nepogrešljivi

Pikico na i v zgodbi, kjer se je pozabilo omeniti kar nekaj dejstev, je danes dala SB Celje, ko je objavila pismo dr. Mateja Podbregarja, ki je naslovljeno na Roka Šuligoja, kjer je obrazložil, da je sporni ventilator Siriusmed R30 na novi intenzivni negi, kjer zdravijo najtežje internistično kritično bolne. Z omenjenim ventilatorjem nimajo težav, je varen in je z njim enostavno rokovati. Brez njih v času epidemije ne bi mogli zdraviti vseh kritičnih bolnikov. Kot navaja, omenjeni sporni ventilator omogoča vse standardne načine ventilacije.

Zgodba o zaščitni opremi in njeni dobavi je trenutno »vroča roba«, a za objektivno poročanje je včasih zelo dobro preveriti vse vire, ne zgolj z nekaj informacijami blatiti imen tistih, ki so v dani situaciji, v hektičnih in kaotičnih trenutkih naredili vse, da se v Sloveniji ne bi odvil scenarij Italije. Glavno vprašanje, ki ostaja odprto, pa je, kakšen pravnik je »živižgač« Ivan Gale, ki je sporne pogodbe podpisoval in kolikor sam pravi, vedel, da so sporne, ob tem pa pozabil, da odgovornost prevzame podpisani. Mogoče so bile kakšne pogodbe res sporne, pa jih je podpisal na lastno iniciativo, zdaj pa želi to prikriti v množici vseh, da bi bilo njegovo kaznivo dejanje prikrito.

1
Komentarji

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
trackback

[…] niso ustrezni. O tem, kdo zavaja o ustreznosti ventilatorjev smo že pisali v prispevku SB Celje sporoča, da so ventilatorji odlični. Komu je v interesu prikrivati podatke?, kjer smo razkrili, da je RTV zamolčala marsikateri […]

Prijava na e-novice