Naprej na vsebino

Pozor! Turistične agencije lahko izdajo vrednotnice, a to ni edina opcija

Koronavirus je dodobra posegel tudi v turizem in mnoge turistične agencije so potrošnikom za odpovedane aranžmaje vsiljevale vrednotnice kot edino možnost ter s tem zavajale potrošnike. Za podkrepitev svoje odločitve so navajale, da so takšna priporočila Evropske unije in gospodarskega ministrstva.

Potrošniki, pozor, to ni res, kajti državni zbor je 28. 4. 2020 sprejel zakon, ki turističnim agencijam za potovalne aranžmaje, odpovedane zaradi epidemije covida-19, omogoča izdajo vrednotnic.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo med drugim uvaja vrednotnice na področju potovalnih aranžmajev, ki so bili odpovedani zaradi koronavirusa. Zakon je bil 30. 4. 2020 objavljen v Uradnem listu RS, št. 61/2020, veljati pa je začel naslednji dan po objavi, 1. 5. 2020.

Zakon določa, da v primerih, ko pogodba o paketnem potovanju zaradi neizogibnih in izrednih okoliščin, ki jih povzroča epidemija, ni izpolnjena, šteje, da organizator potovanja izpolni svojo obveznost glede vračila vseh plačil iz šestega in osmega odstavka člena 57 f ter 1. točke člena 57 g Zakona o varstvu potrošnikov, če potrošniku izda vrednotnico v višini vseh plačil.

Če se ne strinjate z izdajo vrednotnice, lahko od organizatorja potovanja zahtevate vračilo vseh plačil. Vendar je ob tem treba poudariti, da vam lahko organizator potovanja vrne vsa plačila v dvanajstih mesecih po razglasitvi prenehanja epidemije.

Vrednotnica mora biti izdana na vaše ime in mora omogočati unovčljivost v 24 mesecih od izdaje. Če izdane vrednotnice ne unovčite v 24 mesecih od izdaje, lahko v 14 dneh po preteku tega obdobja od organizatorja potovanja zahtevate, da vam v 14 dneh od prejema zahtevka vrne znesek.

Vrednotnice se lahko izdajo za vsa potovanja, ki so bila odpovedana zaradi neizogibnih in izrednih okoliščin, ki jih je povzročila epidemija covida-19, torej tudi za tista potovanja, ki so bila odpovedana pred uveljavitvijo omenjenega zakona.

Za izdano vrednotnico jamči organizator potovanja z vsem svojim premoženjem. Ni pa jasno, kaj se zgodi v primeru, če turistična agencija čez 24 mesecev ne bo več obstajala.

Če ste eden tistih, ki vam je vplačan aranžma odpadel in ne veste, kaj bi počeli z vrednotnicami, lahko zahtevate povrnjen denar, ker na koncu odločate vi, in ne turistična agencija.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice