Naprej na vsebino

Dobili smo prvi priročnik za preprečevanje in zdravljenje covida-19 v slovenščini.

Še dandanes se na trenutke zdi, da o novem koronavirusu ne vemo dovolj, saj gre za nov virus in nov pojav, ki bo od vseh nas, na prvem mestu pa od zdravstvene stroke, zahteval še mnoga prilaganja. V teh nekaj mesecih so bila tudi obdobja, ko se je zdelo, da Svetovna znanstvena organizacija (WHO) tava v temi, da se ne morejo zediniti niti okoli enostavnih vprašanj, kot je nošenje zaščitnih mask. Ne glede na to, da je medtem Kitajska prvi val virusa že preživela in uspešno zajezila, se je zdelo, kot da o tem sploh ni nobenih zanesljivih informacij. Seveda, na začetku ni bilo ničesar – razen spoznanja, da gre za popolnoma nov virus. A sčasoma so bili kitajski znanstveniki in zdravstveni delavci prisiljeni izumiti in testirati vse stopnje spopadanja z novim pojavom, od diagnosticiranja do zdravljenja obolelih za covidom-19. Na osnovi izkušenj je tako nastal priročnik, ki v angleškem jeziku nosi naslov: Handbook of COVID-19 Prevention and Treatment.

Mariborska univerza Alma Mater Europaea je konec marca letos izdala posredni prevod (iz angleškega jezika) tega najnovejšega Priročnika za preprečevanje in zdravljenje COVID-19, ki je nastal na podlagi kliničnih izkušenj Medicinske univerze Zhejiang in je namenjen študentom, mentorjem in učiteljem ter vsem zdravstvenim delavcem, ki se v teh izredno težkih dneh soočajo s kruto realnostjo neobvladanega sovražnika, covida-19. Priročnik je poseben, ker vključuje najnovejša izkustva in spoznanja kitajske stroke in znanosti, s katerimi je Kitajska uspešno zaustavila širjenje tega koronavirusa.

Prof. dr. Ludvik Toplak je v spremni besedi založnika zapisal: »Vemo, da posamezni postopki TKM niso povsem v skladu z našo tradicijo, a namen priročnika je hiter prenos znanj in učinkovite prakse, vse v upanju, da bo boj proti COVID-19 uspešen tudi pri nas in v želji, da ublažimo zdravstvene, socialne, ekonomske in moralno- politične posledice pandemije. Prosimo zainteresirane strokovnjake, da po presoji posredujete pripombe in nove izkušnje založbi Alma Mater Press za morebitne dopolnitve.«

Poleg prof. dr. Ludvika Toplaka so spremne besede in nagovore k priročniku prispevali tudi prim. Janez Remškar, dr. med., Huang ZhiMing, direktor Urada za znanost in tehnologijo Ningbo, prof. dr. Lyu Zhongda in prof. Tingbo Liang s kitajske univerze Ningbo.

Priročnik v prvem delu zajema preprečevanje širjenja okužb in nadzorovano upravljanje potrebne infrastrukture, med drugim ureditev ambulante za vročinska stanja, razporeditev con, oskrbo pacientov, kriterije za razvrščanje pacientov s sumom na covid-19, navodila za ravnanje v oddelku karantene, vodenje osebja, natančno je opisana zaščitna oprema in tako naprej. V drugem delu priročnika je opisano diagnosticiranje in zdravljenje glede na različne stopnje simptomov obolelosti. Priročnik zajema tudi navodila za psihološko plat zdravljenja obolelih za covidom-19. To pomembno poglavje se začne z opisom psihičnega stresa in simptomov pri pacientih: »Pacienti s potrjeno boleznijo COVID-19 imajo pogosto psihične simptome, kot so obžalovanje in nejevolja, občutek osamljenosti in nemoči, depresija, anksioznost in fobija, razdražljivost ter nespečnost. Nekateri pacienti lahko imajo tudi napade panike. Psihološke ocene na oddelkih za karanteno so pokazale, da je 48 % pacientov s potrjeno okužbo v začetku zdravljenja kazalo znake psihičnega stresa, ki je bil večinoma posledica čustvenega odziva na zunanji stres. Med kritično bolnimi pacienti je visok odstotek pojava delirija. Poroča se celo o encefalitisu, sproženem z virusom SARS-CoV-2, ki je privedel do psihičnih simptomov, kot sta nezavest in razdražljivost.«

Podrobno je opisana še rehabilitacija po zdravljenju, prav tako pa tudi standardi, ki jim je treba slediti pri odpustu pacienta iz bolnišnice ter pri domači karanteni, in spremljanje pacienta po odpustu iz bolnišnice. V prilogi priročnika najdemo primere zdravniške prakse pri obravnavi bolnikov s covidom-19 tako za blago, zmerno kot tudi za hudo obliko bolezni in za paciente v kritičnem stanju. Predložene so kode in povezave za dostop do spletnega posvetovanja za diagnostiko in zdravljenje ter komunikacijo za zdravnike.

Zahvaljujoč kitajskim znanstvenikom in zdravnikom, ki so svoja dognanja skrbno zapisovali, in mariborski univerzi Alma Mater Europaea tudi v Sloveniji ni več nobene potrebe, da bi glede diagnosticiranja in zdravljenja novega koronavirusa odkrivali toplo vodo. Sicer se zdi, da smo prvi val premagali, bo pa vsekakor priročnik izrednega pomena, če se nam jeseni zgodi drugi val epidemije, kot so ga že napovedali znanstveniki na Kitajskem.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice