Skip to content

Iz karantene v službo

V času karantene se je marsikdo navadil na drugačen način življenja. Seveda je bilo veliko časa za opravljanje tistih stvari in del, ki jih drugače čez leto ne moremo opraviti. Ves čas in energijo nam vzamejo služba in druga dela. Čas med štirimi stenami je pripomogel k razmišljanju o drugačnem življenju, predvsem boljšem. Imeli smo čas opazovati sebe, svoje telo in navade. Navade so bile primerne hitremu tempu življenja. Torej, hitenje, hitro prehranjevanje in premalo gibanja. Posledično slabo počutje, pomanjkanje energije, slaba volja, lakota in premalo časa za počitek, spanje in umirjanje duha. Našli smo veliko napak in nepravilnosti, predvsem na telesu, in se odločili, da si vsak dan vzamemo nekaj časa tudi zase.

Obljubili smo si, da bo to postala naša stalnica tudi potem, ko se vrnemo v službo.

Nekaj se jih je v službo že vrnilo. Priznajmo, nekateri so se službe veselili, spet drugi pa so se soočili s stisko in pri tem občutili velik stres: varstvo otrok, organizacija delovnega dne in ostalega.

Ne glede na vse obljube se kaj kmalu vrnemo na »stare tirnice« in nič ni drugače, kot je bilo. Le počutje. Bolečine v križu, vratu in splošno nemirno, razdražljivo počutje.

Pa vendar. Tudi na delovnem mestu lahko naredimo nekaj zase in za boljši dan v le nekaj minutah. Še posebej je to priporočljivo za tiste, ki imajo delo v pisarni in večino časa sedijo. Dolgo sedenje povzroči ukrivitev hrbtenice. Zaradi neugodnega pritiska na vretenca pride do obrabe medvretenčnih diskov, mišice pa se zaradi nepravilne drže »pretegnejo«.

Bolečine v hrbtu so eden najpogostejših vzrokov za obisk zdravnika.

Dolgotrajno sedenje vpliva tudi na kapaciteto pljuč, saj se zaradi nepravilnega sedenja le-ta zmanjša. Možgani ne dobijo dovolj kisika, zato smo še prej utrujeni, koncentracija, motivacija  hitro padeta in počutimo se razdražljivo ter nervozno.

Dolgo sedenje in stres, ki se zaradi premalo gibanja pojavi, povzročata še veliko drugih bolezenskih stanj: rakava obolenja, bolezni srca in ožilja, odvečno maščobo, predvsem notranjo visceralno, slabše delovanje ledvic, jeter in pojav sladkorne bolezni.

Tudi če ni dovolj časa za telovadbo po službi, sta vsakodnevno raztezanje na delovnem mestu in sprehod po službi za začetek čisto dovolj. Pomembno je samo začeti.

Kroženje z glavo in rameni v obe smeri bo bolečino in stres takoj ublažilo.

V nadaljevanju so prikazane najboljše raztezne vaje. Vaje se delajo počasi, do bolečine in brez pretiravanja. Ne pozabimo na globoko dihanje in hkrati na nekaj trenutkov za sproščanje.

In še to : voda in nasmeh sta najboljša pripomočka skozi naporen dan!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice