Naprej na vsebino

Si za perutničke?

Kdo ima rad perutničke? O ja, na krožniku, dobro začinjene in hrustljavo zapečene marsikdo, na rokah pa nihče. Mlahavost in ohlapnost rok dajeta občutek »ovenelosti« in pri nošenju majice brez rokavov se ob tem ne moremo počutiti nič kaj samozavestni. Da ne govorimo o mahanju sosedu.

»Perutničke« nastanejo zaradi premalo treninga rok, sčasoma pa tudi zaradi pomanjkanja kožnega kolagena.

Čvrstost mišic in elastičnost kože z leti upada, zato je priporočljivo uživanje vitamina E.

Seveda pa je z elastičnostjo kože povezano tudi sončenje. Premalo se zavedamo, da koža ob daljši izpostavljenosti škodljivim UV-žarkom izgublja svojo čvrstost, kar posledično vpliva na staranje same povrhnjice in pripomore k nastajanju gub ter brazgotin.

Zamaščenost nadlahti lahko vodi tudi v ostale resne zdravstvene težave, kot so diabetes, možganska kap in srčno-žilne bolezni.

Nabiranje maščobnih oblog kaže na zastajanje strupov v telesu in je povezano s stresnim hormonom kortizolom. Stresni hormon se proizvaja v nadledvičnih žlezah. Pomemben je za lažje premagovanje dnevnih obveznosti. Če je nivo stresnega hormona povečan, se to pozna tudi na zdravju. Posledice so padec imunskega sistema, slaba prebava, slabo spanje, razdražljivost, visok krvni tlak in holesterol, nabiranje maščobe po telesu, migrena, bolečine v hrbtenici, želodčne težave, šumenje v ušesih, slab spomin, zmedenost, alergije, zakisanost telesa, neredne menstruacije, hitrejše staranje in zmanjšana presnova beljakovin, kar poveča razkroj mišične mase. To povzroči kožne gube, artritis in  splošno šibkost telesa.

Nadledvični žlezi dodatno izčrpa tudi hrana. Hrana, ki je ne zaužijemo. Torej, kadar ne jemo dovolj, se najemo preveč ali pa ne jemo pravih hranil. Telo je tudi na tak način pod stresom, saj mora venomer skrbeti za uravnavanje sladkorja v krvi.

Za telo in hkrati optimalno izgubo maščobe bo najbolje, če jemo redne in zdrave obroke, se gibamo in si vzamemo dovolj časa za sprostitev. Izguba maščobe ne poteka samo med kardio vadbo ampak tudi takrat, ko vadimo jogo, pilates ali samo meditiramo.

Zamaščene roke so torej večinoma skupek vsega in seveda tudi uživanja hrane iz konzerv. Da se lažje znebimo teh nič kaj okusnih perutničk, moramo pospešiti znojenje. Naše babice so včasih govorile, da domača zelišča delajo čudeže. In res jih. Priporočale so čaj iz kopriv, ki hkrati čisti kri, korenine regrata in zlate rozge, ki hkrati čisti tudi jetra. Da pa bi strupi hitreje zapustili naše telo, je dobro uživati dovolj kalcija in magnezija.

Vsaj 2-krat tedensko pa na svoj urnik pri treningu dodajmo še kakšno vajo za krepitev rok. Predlagam nekaj vaj, ki so zelo učnkovite in nič kaj posebno naporne.

Stisni trup, pazi na dihanje in počasi ter zbrano delaj vaje. Začuti mišico, ki jo obremenjuješ.

Zmanjšaj stres in povečaj nasmeh!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice