Naprej na vsebino

Iz domače kuhinje: domač bezgov sok

Dnevi so postali pasje vroči in osvežilne pijače s tem toliko bolj mikavne. A preden posežete za nezdravimi gaziranimi pijačami, nasičenimi z belim sladkorjem, pomislite na naravni bezgov sok – zdravo, okusno in preprosto pijačo, s pitjem katere vašemu telesu ne boste povzročali nikakršne škode.

Poletna osvežitev

Bezgov sok je priljubljena osvežilna pijača, ki jo lahko z le malo truda in z le malo nabranimi bezgovimi cvetovi pripravite kar sami. Zaradi blagega in sladkega okusa ga imajo radi tako najmlajši kakor tudi starejši, sploh pa lahko pomaga tistim, ki jim voda brez okusa tudi v največji vročini gre bolj stežka po grlu. Sok pripravimo iz bezgovih cvetov, vode, sladkorja in limon, še bolje pa je, če sladkor zamenjate z medom ali drugimi naravnimi sladili (npr. s stevio.)

Vir slike: Odprta kuhinja

Bezgov sok je boljša izbira od kupljenih pijač z okusom, ker je narejen iz svežih bezgovih cvetov, ki jih lahko natrgamo na mestih, za katere vemo, da niso onesnažena, obenem pa v naravnem soku ni nobenih ojačevalcev okusa in pretirane količine sladkorja. Bezgov sok je dolgo obstojna pijača, zato ga lahko hranimo dlje časa.

Sestavine

Za pripravo domačega bezgovega soka boste torej potrebovali:

  • 80 bezgovih cvetov
  • 4 litre vode
  • 3 kg sladkorja (če uporabljate bolj zdrava sladila, se količina uporabljenega sladila spremeni)
  • 6 limon
  • 10 dag citronske kisline

Postopek

Najprej bo treba prekuhati vodo z dodanim sladkorjem (ali sladilom). Med čakanjem, da se ohladi, preglejte bezgove cvetove in iz njih odstranite nezaželene dodatke (kot so žuželke, ki so po nesrečnem naključju zašle na napačen cvet v napačnem trenutku, in umazanija.) Ko se tekočina naposled ohladi, očiščene cvetove potopite v sladkano vodo in jih v njej pustite stati en dan – najbolje je, če sok stoji v hladilniku. Ko preteče 24 ur, tekočino precedite in ožemite cvetove bezga, da bo sok čim bolj aromatičen, nato pa mu dodajte sok šestih limon in citronsko kislino. Vse skupaj dobro premešajte, da se kislina povsem raztopi. Nato sok prelijte v stekleničke, ki jih je treba dobro zapreti. Pripravljeni sirup je treba hraniti v hladnem in temnem prostoru, pred zaužitjem pa ga razredčite z vodo.

Vir slike: Profimedia

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice