Skip to content

Alenka Gabrovec: Zakaj me kot novinarko sprememba medijske zakonodaje prav nič ne moti

V idealnem svetu bi bili mediji tisti, ki bi ljudem približali novice, dogodke, ki so za njih pomembne in je nujno, da morajo zanje izvedeti. Poročali bi o nepravilnostih pomembnih ljudi, ne glede na spol, starost, raso, status v družbi in politično opredeljenost. A žal ne živimo v idealnem svetu, ampak v Sloveniji. Laže vsak, sebi ali drugim, ki trdi, da so v Sloveniji osrednji, mainsteam mediji neodvisni, ker je to daleč od resnice. Res pa je, da ima vsaka zgodba dve plati medalje in da je vse odvisno od tega, kje pri svojem pogledu na situacijo stojiš.

V zadnjih štirih letih, od kar smo ponovno obudili Slovenca, časopis, katerega začetek sega v leto 1873, smo se dodobra seznanili z »neodvisnimi« mediji v Sloveniji. V kako vzporednih svetovih živimo, se je definitivno pokazalo v času koronavirusa.

Bili smo eden prvih medijev, če ne prvi, ki je začel redno poročati o koronavirusu. Dostikrat smo bili deležni opazk, češ da lažemo in zavajamo, ker gre le za neko gripico, in da strašimo. A očitno dovolj dobro, da so mnogi novice po nas povzemali in pri tem »slučajno« pozabili navesti vir. Spremljali smo in še vedno spremljamo novinarske konference, novice in stanje v povezavi s koronavirusom v Sloveniji in po svetu.

V maju smo pri časopisu Slovenec organizirali okroglo mizo na temo Vloga medijev v demokratični državi. K sodelovanju so se odzvali mnogi ugledni gosti, povabili pa smo tudi odgovorne iz RTV in POPTV, ki pa so se opravičili, saj so takrat še menili, da se njih tovrstna tematika ne tiče. Lahko kdo verjame, da protestov novinarjev niso organizirali ti isti akterji, ki so še pred dvema mesecema trdili, da takšne javne razprave niso vredne tratenja njihovega časa? Človek bi nekako pričakoval, da v času javne razprave ne bodo veliko poročali o novem zakonu o medijih. Le kaj se je v teh dveh mesecih tako spremenilo?

»Neodvisnost«, objektivnost in korektnost se je pokazala tudi z novo vlado. Sočasno s prisego Janševe vlade je koronavirus postal problem. Veliki mediji so dosegli le to, da so ljudi razdvojili, zmedli in podkurili. Famozno razkritje afere nabave zaščitne opreme so mnogi označili za vrhunec novinarskega dela, ki je državljane samo še bolj razjezilo. Pet minut iskanja po spletni strani zavoda za blagovne rezerve razkrije, da je njihov favorit Ivan Gale oseba, ki je na zavodu za blagovne rezerve odgovorna za posredovanje informacij. Ena kava s komerkoli, ki dela na blagovnih rezervah ali skupaj z njim, pa pokaže čisto drugo sliko, ampak to ni zanimivo, ker ruši zgodbo. To pa ni dobro, ker s tem ne rušimo vlade. Prav tako se tem »neodvisnim« medijem v tej »aferi« ni zdelo smiselno, da v oddajo povabijo tiste, ki so jih grobo napadli. Marijan Podobnik ni dobil niti najmanjše možnosti, da bi povedal svojo plat v Galetovi zgodbi. Roko na srce bi imel marsikaj povedati, ampak bi to škodovalo pravljici, ki jo pišejo ti »neodvisni« mediji.

Protesti!? Naš medij in še kakšen dejansko neodvisni medij smo o petkovih protestih poročali tudi kritično. Ne vsebinsko, saj je možnost, da protestira, ustavna pravica vsakega državljana. Ampak isti člen ustave ima eno majhno dopolnilo, ki pa določa, kdaj je ta pravica omejena. Zgodovina je pokazala, da desni spoštujejo obveznost, da je treba proteste prijaviti in zadostiti birokratskim zadevam. Glavni mediji desne proteste, če jih že omenijo, označijo kot kontraverzne, število protestnikov ocenijo s formulo »zmanjšaj vsaj za pol« in protestnike označijo za »zblojence« in še kaj hujšega. Ko protestirajo »levi«, ki protesta ne prijavijo, ker uradnega organizatorja ni, pa so ti protesti osrednja zgodba, mediji pa celo pozivajo ljudi, naj se jih udeležijo. Njihovo število je povrh sešteto po formuli »pomnoži vsaj z dva«. Pustimo ob strani, da je kršenje ukrepov vlade in priporočil NIJZ stalnica teh protestov. Strokovno? Neodvisno? Objektivno?

Se še spomnite predsedniških volitev? Naši »neodvisni« mediji so povabili na soočanje vse predsedniške kandidate. Razen Andreja Šiška in Suzane Lare Krause.

Ste v zadnjem času zasledili kaj o žilnih opornicah? Mogoče le na tviterju glavnega žvižgača dr. Blaža Mrevljeta. Afero sta z dr. Markom Nočem razkrila in potem sta takratna vlada in NPU zadevo začela preiskovati. Davkoplačevalcem sta prihranila kar nekaj milijonov, a odgovorni za takšen fiasko še niso odgovarjali. Mogoče so neznani, kot organizatorji protestov.

Ali Jankovič že dela družbo Bavčarju in Šrotu? Ne, ker državna tožilka ne zna uporabljati koledarja. Podobno kot neki vladni uslužbenec excelove tabele ne, da potem slučajno strahovito preplačamo en »kontejner«, se opravičujem, maketo drugega tira.

Seznam teh »neodvisnih« poročanj je dolg, saj se je v skoraj 30-tih letih nabralo veliko stvari. A kot kaže, imamo zorni kot »naši« in »vaši«. »Naši« poročajo neodvisno, korektno, strokovno in objektivno, »vaši« si pa izmišljujejo.

In kje je v tej zgodbi Slovenec? Odvisno, koga vprašate. V zadnjih štirih letih smo objavili več kot 2000 prispevkov, od tega veliko raziskovalnih in poglobljenih vsebin. Niti en sam prispevek ni bil samo povzetek poročanja STA, saj je politika uredništva ta, da poročamo o tistih dogodkih, ki jih drugi mediji (ne)namensko izpustijo ali spregledajo. Vedno se trudimo ljudem približati zgodbe, ki so drugačne, uporabne in strokovne. Tako pri nas lahko berete prispevke s področja sociale, gospodarstva, verstva, kmetijstva, družbe, politike … Domala vse, kar je del vsakdana državljanov. A ne zgolj informacije, tudi konkretne nasvete in napotke boste našli na naših straneh.

Rezultat našega dela se kaže v velikem številu ogledov in strmem trendu zadovoljnih bralcev, ki se redno vračajo. V povprečju zadnjih mesecev imajo naši prispevki čez 10.000 ogledov. Najbolj brani trije prispevki imajo 112.552 (mag. Ivan Simič: Poslanci, a vas ni sram?), 90.310 (Nujno je treba odpreti vse šole in vrtce!) in 64.066 (Kortikosteroidi so nevarni – zakaj jih dermatologi predpisujejo že otrokom?). Ne prizadevamo si za kvantiteto, ampak za kvaliteto. Posledično pri nas ne boste zasledili »rumenih strani« in prispevkov brez konkretne vsebine, a z zavajajočim naslovom.

Dodaten dokaz, da delamo dobro, je tudi dejstvo, da nas povzemajo mnogi večji mediji. Nekateri si naše vsebine redno izposojajo, a to je zgodba za kdaj drugič.

Vsekakor želimo biti neodvisni, strokovni in objektivni ter včasih stopimo komu na rep, še posebej ko izdamo tisto, kar poskuša ostati skrito. Ni nas strah novega medijskega zakona, želimo si, da bo zaživel in bomo v Sloveniji končno lahko začeli govoriti o neodvisnih medijih, ki bodo upali poročati o vsem, razkrivati korupcijo, nepravilnosti in alarmantna stanja, ne glede na politično situacijo. A kot je bilo nedavno slišati, če bi glavni mediji dejansko opravljali svoje delo, se ne bi ustvarjal prostor in potreba po alternativnih medijih, kot je Slovenec. In nekaterim se zdaj ne bi »tresle hlače«.

Državljani si zaslužijo korektne, objektivne in koristne informacije. Delo v medijih ni lahko, a ga nekateri očitno opravljamo drugače kot drugi. Bralci pa bodo na koncu odločili, kaj imajo rajši.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice