Naprej na vsebino

Zakaj na izlet v Prekmurje

Slovenci se le redko odpravimo na izlet v Prekmurje. Tudi tujci iz svojega seznama obiskanih krajev v Sloveniji običajno Prekmurje izpustijo. Kar pa je res škoda, saj je ta regija na severovzhodu Slovenije še kako čudovita. V Prekmurju se razprostirajo širne ravnice, skozi teče mirna reka na kateri so mlini, vidite pa lahko tudi zeleno hribovje, ki je prekrito z vinogradi.

Kadar se odpravite na izlet v Prekmurje boste zagotovo srečali bele štorklje, elegantne ptice, ki gnezdijo na dimnikih stavb. Izlet si lahko popestrite z ogledom slikovitih cerkva, mogočnih gradov in druge neverjetne arhitekture, ki krasi Prekmurje. Prekmurje je prav tako znano po termalni vodi, izlet pa lahko zaključite z razvajanjem z najbolj sočno sladico v Sloveniji.

Kljub svoji majhnosti je Prekmurje zelo raznoliko in zato odlična izbira za izlet. Domačini so prijazni in sproščeni, hrana je več kot okusna in narava vas bo zagotovo navdušila. Prekmurje je polno znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati, kadar se odpravite tja na izlet. Idealno je tako za enodnevni izlet kot tudi za dvodnevno ali kar tedensko raziskovanje.

Prekmurje nudi za vsakega nekaj. Za tiste, ki se radi razvajajo, je obisk toplic in turističnih kmetij odlična izbira. Tisti bolj aktivni lahko sedejo na kolo in s kolesom raziskujejo to čudovito pokrajino. Moravske Toplice z okolico imajo 200 km označenih kolesarskih poti, kar je super priložnost za aktiven družinski izlet v naravi. Ob naravi pa je Prekmurje polno tudi zgodovinske kulturne dediščine, ki si jo lahko ogledate v muzejih, gradovih, dvorcih in cerkvah.  

Izlet v Prekmurje. Vir slike: matthiasboeckel, Pixabay

Izlet se lahko začne v paviljonu Expano in nadaljuje do Murske Sobote

Med vožnjo do Murske Sobote ob avtocesti stoji paviljon Expano, takoj ob soboškem jezeru. Izlet lahko začnete kar tukaj, saj Expano obiskovalcem nudi gibalni park, plažo, na jezeru so organizirani vodni športi, kot so supanje, surfanje in čolnarjenje, prostor za piknik in izposojo koles. Moderna stavba paviljon Expano je sestavljena iz več delov. V enem je razstavni prostor, kjer s pomočjo virtualne resničnosti raziskujete deželo ob Muri, v drugem je turistično-informacijski center, kjer vam bodo z veseljem svetovali katere znamenitosti in aktivnosti lahko vključite v svoj izlet. V tretjem delu je gostilna, kjer strežejo pijačo in hrano s pogledom na jezero, prav tako pa v paviljonu Expano stoji trgovinica, kjer lahko kupite lokalne izdelke. 

Murska Sobota je polna dobrih lokalov, kjer se lahko razvajate z okusno hrano in pijačo. V izlet lahko vključite ogled pomurskega muzeja Murska Sobota, ki se nahaja v gradu. Muzej je poln stalnih in začasnih zbirk, ki prikazujejo kulturno dediščino skozi zgodovino tega območja. Renesančni grad je bil leta 1956 spremenjen v muzej in zdaj je dom različnim najdbam, vključno z več kot tisoč let starimi izkopaninami, tradicionalnimi oblačili in pohištvom. Ogledate si lahko tudi baročno dvorano in knjižnico, ki med drugim hrani redke rokopise in zvitke svetopisemskih besedil v hebrejščini.

Če v Murski Soboti preživite več časa kot ste prvotno načrtovali, lahko prenočite v enem izmed nastanitvenih objektov v mestu. Urejen in cenovno ugoden je med drugim Hi hostel v Murski Soboti, ki nudi dvoposteljne sobe. Obiskovalcem je na voljo tudi brezžični internet in parkirišče.

Izlet po Lendavi

Čisto severovzhodno se nahaja Lendava, ki je drugo največje mesto v Prekmurju. Najbolj poznana je po tipični prekmurski hrani bograču in prav tam se vsako leto na ulici odvija festival z najboljšimi bograči in drugo lokalno hrano – Bogračfest. Okolica mesta je hribovita in polna vinogradov. Ob vznožju goric se dviga Lendavski grad v katerem sta danes muzej in galerija.

Na vrhu Lendavskih goric stoji Vinarium, najvišji razgledni stolp v Sloveniji iz katerega razgled sega neverjetno daleč. Ob lepem, jasnem vremenu lahko vidite tudi sosednje države, zato je Vinarium res vreden obiska. Za sprostitev lahko obiščete Terme Lendava, še ene terme v Prekmurju, ki nudijo tako notranje kot zunanje bazene ter seveda savne. V sklopu term so na voljo tudi apartmajske hišice in prostor za kampiranje.     

V izlet vključite obisk Vir slike: Free-Photos, Pixabay

V izlet po Lendavi lahko dodate tudi sprehod po mestu. V mestu stoji sinagoga, kjer si lahko ogledate razstavo o judovski skupnosti. Prekmurska judovska skupnost je v preteklosti veliko prispevala k lokalnem razvoju in nastanku meščanstva. Izlet lahko nadaljujete do kulturnega centra Lendava, ki stoji kar nasproti sinagoge. Kulturni center velja za eno najlepših stavb v Prekmurju, v njem pa se odvijajo koncerti in gledališke predstave.

Največji grad v Sloveniji

V izlet lahko vključite tudi obisk največjega gradu v Sloveniji. V občini Grad se sredi zelenega hribovja dviga grad Grad, ki ima kar 365 sob. V pritličju so urejeni prostori za domačo obrt, v višjem nadstropju so prenovljeni prostori z dvorano za poroke, grajsko galerijo, tri sobe pa hranijo zbirke iz narave. Velika viteška dvorana ima stalne razstave, gosti pa tudi oglede filmov in prireditve. Goričko je odlična izbira za družinski izlet. Nudi raziskovanje podeželja, spoznavanje lokalne kulture, preživljanje aktivnega prostega časa v naravi in sprostitev v bližnjih toplicah. Prijazni domačini nudijo rokodelske izdelke, privoščite si lahko lokalne kulinarične dobrote, ob koncu dneva pa lahko prenočite kar v gradu Grad.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Prekmurje, ki ga še dandanes mnogo Slovencev smatra za najbolj oddaljen in na nek način ločen predel slovenskega ozemlja, je področje z bogato tradicijo, gospodarstvom, kulturo, zgodovino in družbo. […]

Prijava na e-novice