Naprej na vsebino

Je vaš libido nizek? Tukaj je nekaj živil, ki delujejo kot naravni afrodiziak.

Afrodiziak je lahko opredeljen kot hrana ali kot zdravilo, ki vzbudi spolni nagon, sproži željo po spolnosti, poveča spolni užitek ter uspešnost. Seveda so afrodiziaki aktualna tema, o čemer priča nešteto farmacevtskih zdravil, ki so na voljo na tržišču in se tržijo posebej za učinke povečanja libida.

Kljub številnim farmacevtskim produktom, pa nekateri ljudje raje uporabijo naravni afrodiziak, ki je naravna alternativa. Naravni afrodiziak je v splošnem varnejši in ima običajno manj stranskih učinkov. Kot naravni afrodiziak deluje sladka koreninska zelenjava maca, ki lahko pomaga povečati libido. Prav tako je priljubljeno zelišče rdeči ginseng naravni afrodiziak, ki lahko pomaga povečati spolni nagon in erektilno funkcijo pri moških in spolno vzburjenje pri ženskah.

Zdi se, da so lahko oreščki pistacije učinkovit naravni afrodiziak, saj povečujejo pretok krvi in prispevajo k močnejši erekciji. Tudi žafran lahko deluje kot naravni afrodiziak, saj lahko pomaga povečati spolni nagon pri posameznikih, ki jemljejo antidepresive.

Kot naravni afrodiziak so znana tudi živila, kot so čokolada, ostrige, čiliji in med, za katere pa ni znanstvenih dokazov o učinkovitosti, a so kljub temu zelo priljubljene. Sestavine v kakavu so pogosto označene kot naravni afrodiziak, predvsem pri ženskah. Vendar študije zagotavljajo malo dokazov v podporo temu zelo priljubljenemu prepričanju.

Med, kot naravni afrodiziak, se domnevno že stoletja uporablja za vnašanje romance v zakon. Ena izmed vrst, imenovana »nori med«, se celo trži kot spolni stimulans. Kljub temu nobena študija tega ne podpira. Tudi pekoči čiliji bi naj delovali kot naravni afrodiziak. Po ljudskem prepričanju spojina, ki pekočim čilijem daje pikantnost, spodbuja živčne končiče na jeziku, kar povzroča sproščanje kemikalij, ki spodbujajo spolni nagon.

Prav tako lahko alkohol deluje kot naravni afrodiziak, saj pomaga tako moškim kot ženskam, da se sprostijo. Vendar lahko prekomerno pitje dejansko zmanjša vzburjenje in spolno funkcijo, zato je zmernost ključna. 

Rastlina epidemium oziroma vimček, znan tudi kot pohotni kozji plevel, je priljubljen v tradicionalni kitajski medicini za zdravljenje bolezni, kot je erektilna disfunkcija. Zgodnje študije na celicah in na živalih nudijo nekaj podpore tej uporabi, vendar so potrebne podrobnejše raziskave na ljudeh, ki bi potrdile, da deluje kot naravni afrodiziak.

Čokolada je priljubljen naravni afrodiziak.
Vir slike: Lisa Fotios, Pexels

Ko gre za krepitev spolnega nagona, je seznam živil, ki delujejo kot naravni afrodiziak, zelo dolg. Toda le majhen delež teh domnevnih afrodiziakov dejansko podpira znanost. Če želite poskusiti znanstveno podprte možnosti, poskusite začeti z majhnimi količinami in povečati odmerek na podlagi vaše osebne tolerance. Pomembno je tudi upoštevati, da lahko naravni afrodiziak vpliva na jemanje nekaterih zdravil. Če trenutno jemljete zdravila, se pred poskusom teh živil in zelišč posvetujte s svojim zdravnikom.

Znanost potrjuje, da maca deluje kot naravni afrodiziak

Maca je sladka koreninska zelenjava, ki ima več koristi za zdravje. Pridobila je celo vzdevek »perujska viagra«, saj se v južni Ameriki pogosto uporablja za povečanje plodnosti. Raste pretežno v gorah osrednjega Peruja in je povezana s križnato zelenjavo, vključno z brokolijem, cvetačo, ohrovtom in zeljem.

Maca je ena redkih priljubljenih rastlin, ki deluje kot naravni afrodiziak in jo znanost dejansko podpira. Študije na živalih poročajo o povečanju libida in erektilne funkcije pri miših in podganah, hranjenih z maco. Zdi se, da maca povečuje libido tudi pri ljudeh. Kakovostne študije so poročale, da so udeleženci občutili okrepljeno spolno željo, po tem, ko so zaužili maco. Prav tako lahko maca zmanjšuje izgubo libida, ki se običajno pojavlja kot stranski učinek nekaterih antidepresivov.

Kaj pa pistacije?

Ljudje jedo pistacije že od 6000 let pred našim štetjem. Pistacije so precej hranljive in še posebej bogate z beljakovinami, vlakninami in zdravimi maščobami. Pistacije imajo lahko številne koristi za zdravje, med drugim pomagajo znižati krvni tlak, nadzorovati telesno težo in zmanjšati tveganje za nastanek srčnih bolezni.

Ob vsem tem pa lahko pomagajo tudi zmanjšati simptome erektilne disfunkcije, zato jih nekateri označujejo za naravni afrodiziak. V študiji so moški, ki so tri tedne vsakodnevno zauživali oreščke pistacije, imeli povečan dotok krvi v penis in močnejšo erekcijo. Strokovnjaki menijo, da so ti učinki lahko posledica pistacij, ki izboljšajo holesterola v krvi in spodbujajo večji pretok krvi po telesu.

Pekoči čili deluje kot naravni afrodiziak.
Vir slike: Breakingpic, Pexels

Žafran

Žafran je začimba, ki izvira iz rože Crocus sativus. Izvira iz jugozahodne Azije in je ena od najdražjih začimb po teži. Ta začimba se pogosto uporablja kot alternativno zdravilo za pomoč pri zdravljenju depresije, zmanjšanju stresa in izboljšanju razpoloženja. Še več, žafran je priljubljen tudi zaradi svojih potencialnih afrodizičnih lastnosti, zlasti pri osebah, ki jemljejo antidepresive.

Ena od raziskav je pokazala, da se je pri skupini moških, ki so štiri tedne dobivali 30 mg žafrana na dan, izboljšala erektilna funkcija, v primerjavi s skupino moških, ki so dobivali placebo. Nadaljnja študija pri ženskah je poročala, da je pri tistih iz skupine z žafranom prišlo do višjih stopenj vzburjenja in povečane naravne lubrikacije v primerjavi s tistimi v skupini s placebom.

Je rdeči ginseng naravni afrodiziak?

Ginseng je še eno priljubljeno zelišče v kitajski medicini. Posebna vrsta ginsenga – rdeči ginseng se običajno uporablja za zdravljenje različnih bolezni pri moških in ženskah, vključno z nizkim libidom in spolno funkcijo.

Več študij je preučilo njegovo uporabo pri moških in opazilo, da je bil rdeči ginseng vsaj dvakrat učinkovitejši od placeba pri izboljšanju erektilne funkcije. Poleg tega je majhna študija pri ženskah v menopavzi ugotovila, da lahko rdeči ginseng izboljša spolno vzburjenje. Vendar ti rezultati niso univerzalni. Poleg tega nekateri strokovnjaki dvomijo o trdnosti teh študij in opozarjajo, da je pred izvedbo močnih zaključkov potrebno več raziskav.

Raziskave so pokazale, da ljudje na splošno dobro prenašajo ginseng, vendar lahko moti delovanje zdravil za redčenje krvi in zdravljenje hormonsko občutljivih rakov. V nekaterih primerih lahko ginseng povzroči tudi glavobole, zaprtje ali manjše motnje v želodcu, zato se je pred jemanjem ginsenga priporočljivo posvetovati z zdravnikom.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice