Skip to content

Po TikToku Trump napoveduje še prepoved Alibabe in drugih kitajskih podjetij v ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump je nakazal na prepoved drugih kitajskih podjetij, vključno z gigantom Alibabo v ZDA, nekaj dni po podpisu izvršilnega naloga, usmerjenega proti matični družbi TikToka – ByteDance, poroča CNN.

Do razvoja dogodkov je prišlo, potem ko je Trump 14. avgusta izdal izvršni ukaz, s katerim je zahteval, da ByteDance v 90 dneh ameriškim interesentom odproda svoj del aplikacije TikTok, ki posluje v ZDA.

»Obstajajo verodostojni dokazi, zaradi katerih sem prepričan, da bi lahko ByteDance sprejel ukrepe, ki bi lahko ogrozili nacionalno varnost ZDA,« je v ukazu dejal ameriški predsednik.

Po Trumpovem naročilu naj bi ByteDance uničil vse kopije podatkov ameriških uporabnikov.

V začetku tega meseca je ameriški državni sekretar Mike Pompeo dejal, da se Trumpova administracija »močno trudi«, da bi Američane zaščitila pred grožnjami »nezaupljivih aplikacijami«, kot sta TikTok in WeChat, ki jih želi odstraniti iz ameriških trgovin z aplikacijami, ki jih upravljata Apple in Google.

Boj v hladni vojni se tako nadaljuje, aplikacije pa so postale novo bojišče.
Boj v hladni vojni se tako nadaljuje, aplikacije pa so postale novo bojišče.
Vir slike: kon Karampelas, Pixabay

Pompeo se na vso moč trudi omejiti tudi moč kitajskega tehnološkega velikana Huawei. Ne samo doma v ZDA, temveč pri vseh zaveznikih – tudi v Sloveniji. Kot smo poročali pred nekaj dnevi je Pompeo namreč na Bledu pod pero »Izjavo o varnosti omrežij 5G« potisnil slovenskemu zunanjemu ministru Anžetu Logarju.

Čeprav Huawei v izjavi ni omenjen, pa je uperjena ravno proti temu kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu, ker da naj bi s svojo tehnologijo vohunil za Kitajsko.

Po podpisu izjave so iz kitajskega Huaweija vnovič zagotovili, da spoštujejo vse standarde na področju kibernetske varnosti in ne predstavljajo grožnje za Slovenijo.

»Kaj bi rekli, če bi Luko Dončiča izključili iz NBA zaradi države, iz katere prihaja,« je vprašal podpredsednik družbe Huawei Techologies Radoslaw Kedzia, a vlada se ne ozira nazaj.

Ameriški politiki so večkrat kritizirali, da je TikTok, ki je v lasti pekinškega zagonskega podjetja ByteDance, ogrožal nacionalno varnost zaradi povezav s kitajsko komunistično stranko. Enako trdijo za Huawei.

Kitajska in ZDA se ukvarjajo s številnimi vprašanji, vključno s hongkonškim zakonom o nacionalni varnosti, Južnokitajskim morjem, koronavirusom in trgovino. Predvsem pa gre še zmeraj za tehnološko prevlado. Boj v hladni vojni se tako nadaljuje, aplikacije pa so postale novo bojišče.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice