Naprej na vsebino

Slovenija junija z največjim padcem gradbeništva v EU

Gradbena dela v celotnem evrskem območju so junija narasla, medtem ko je – po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat – Slovenija zabeležila največji padec.

V območju z evrom so se gradbena dela junija povečala za štiri odstotke. V EU je bila rast 2,9-odstotna. Slovenija je v istem mesecu zabeležila 7,1-odstotni padec in posledično največji upad obsega gradbenih del med državami članicami.

Gradbeništvo je tako po mesecu maju, ko se gradbeništvo v območju z evrom povečal za 29,4 odstotka in v celotni EU za 22,3, zabeležilo še en mesec rasti.

Na letni ravni se je gradbeništvo skrčilo.
Na letni ravni se je gradbeništvo skrčilo.
Vir slike: Dimitris Vetsikas, Pixabay

V mesecu juniju se je v območju z evrom najbolj povečala gradnja stavb – za 4,5 odstotka. V EU se je številka na istem področju zvišala za 3,2 odstotka.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so največjo rast gradbeništva zabeležile Francija (+12 odstotkov), Madžarska (+6,1 odstotka) in Bolgarija (+4,7 odstotka). Največje padce so medtem zabeležile Slovenija (-7,1 odstotka), Švedska (-6,6 odstotka) in Slovaška (-4,9 odstotka).

Na letni ravni se je gradbeništvo sicer skrčilo. V območju z evrom je bil obseg gradbenih del junija za 5,9 odstotka manjši kot v istem obdobju lani, v celotni EU pa za 5,8 odstotka.

Največje padce obsega gradbenih del so na letni ravni zabeležile Slovaška, Madžarska in Slovenija.
Največje padce obsega gradbenih del so na letni ravni zabeležile Slovaška, Madžarska in Slovenija.
Vir slike: Free Photos, Pixaby

V območju z evrom je gradnja stavb upadla za 6,6 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa se je zmanjšal za 2,6 odstotka. V EU se je obseg gradnje stavb zmanjšal za 6,2 odstotka in obseg del na gradbenih inženirskih objektih za 3,2 odstotka.

Največje padce obsega gradbenih del so na letni ravni zabeležile Slovaška (-17,8 odstotka), Madžarska (-15,7 odstotka) in Slovenija (-15,3 odstotka). Večji obseg gradbenih del pa so imele Romunija (+6,9 odstotka), Nemčija (+1,4 odstotka), Finska (+1,2 odstotka) in Nizozemska (+0,8 odstotka).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice