Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Teden je naokoli in z veseljem vam predstavljamo nove zgodbe izpred natanko 100 let. Skozi novice o epidemijah in prizadevanjih za podporo domači industriji lahko spet vidimo, kako je bilo življenje takrat v marsikaterem pogledu podobno življenju danes. Na koncu prispevka pa vas čaka še nekaj malega o tem, kako so si pred 100 leti razgibavali možgane.

Prav dirka z motornimi kolesi v Sloveniji

V tem času je bila prirejena prva dirka z motornimi kolesi v Sloveniji v obliki gorskega prvenstva. Dogajala se je na vijugastih poteh pri Sv. Trojici pri Vrhniki, proga je bila dolga osem kilometrov. Dirko je organiziral kolesarski oddelek Športne zveze.

Motoristi so bili pozvani da prijave pošljejo Klubu kolesarjev in motociklistov Ilirije, poslati pa so morali znamko motornega kolesa, moč motorja in podobne tehnične podatke. Vozniki motornih koles so za prijavo plačali 20 kron, kolesarji pa 10 kron. Istočasno je namreč potekala tudi tekma s kolesi.

»Podpirajmo domačo industrijo«

V takratnem časopisu je bil objavljen članek, v katerem je pisalo, da je tekstilna tovarna Lana iz Zgoš pri Begunjah v prodajo poslala prve svoje izdelke. Izdelki so bili izredno lepi in iz čiste volne. Novica je bila objavljena z namenom podpore domači industriji.

Ni pa podpora domači industriji pomenila, da bi si lahko obrtniki privoščili vse in svoje storitve »obešali na cerkven zvon«. Namreč objavljenih je bilo kar nekaj lastnikov in lastnic gostiln, ki so točili pivo po previsokih cenah. Večina od njih je morala plačati globo in preživeti nekaj dni v zaporu.

Urednik časopisa Slovenec v ujetništvu

Šest let je v ujetništvu preživel tudi gospod France Terseglav, takratni urednik časopisa Slovenec. V tem času pred 100 leti se je izvedelo, da se vračajo jugoslovanski ujetniki iz Sibirije, med katerimi se je vračal tudi gospod Terseglav.

Uredništvo Slovenca je novico pospremilo z najlepšimi željami in pozdravi.

Nekaj dni kasneje je se v časopisu tudi osebno zahvalil vsem, ki so mu priredili dobrodošlico.

Širitev okuženosti z grižo

Po Gorenjski in tudi drugod v Sloveniji se je začela širiti griža, ki je zahtevala visoko število žrtev. Zdravnik dr. Globočnik je napisal brošuro, ki se je v več kot 2000 izvodih razdelila med občane v prizadetih občinah. Cilj brošure pa je bil poučiti vso prebivalstvo o tej bolezni in kako se lahko pred njo zaščitimo. Stroka pa se je medtem ukvarjala z vprašanjem kako epidemijo omejiti.

Za konec – uganka iz leta 1920

»Kaj je to? Nahaja se v vsaki steklenici vina, v vsaki kupici piva. Če zjutraj piješ kavo, čaj ali mleko, je poleg. S tabo je, ko kuriš z drvmi ali premogom. V kruhu, v masti, v kislem mleku najdeš ga, še zlasti pa v mesu. S teboj stanuje in se vozi. Spremlja te v to ali drugo deželo. S teboj gre celo pred sodišče, bodisi če si tožen, ali pa če tožiš sam. Razjeda ti kmetijo in dolgove množi. Še celo v tobaku je zraven, če ga kadiš ali zgolj le vlečeš v nos. Najhujšemu špiritu so ne umakne. Povej zdaj, kaj je to?«

Poznate odgovor? Zapišite v komentar in odgovor vam povemo naslednji teden.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice