Naprej na vsebino

ZDA: Katastrofalen padec BDP in pravni pogrom na trgu dela.

Ameriški bruto domači proizvod (BDP) se je po zadnjih podatkih ameriškega ministrstva za trgovino v drugem četrtletju letos rekordno znižal za 31,7 odstotka. Prošnjo za nadomestilo za brezposelnost je v ZDA minule tedne vložilo milijon ljudi, hkrati je za posebno finančno zaščito zaradi brezposelnosti, ki je na voljo zaradi pandemije covida-19, zaprosilo 607.806 ljudi.

Rekorden padec ameriškega BDP je posledica zapiranja gospodarstva in družbe zaradi izbruha pandemije koronavirusa v ZDA v drugi polovici marca letos. Dosedanji rekordni padec je bil leta 1958, ko je ameriško gospodarstvo nazadovalo za 10 odstotkov.

Ameriška podjetja so marca in aprila sledila navodilom zdravstvenih strokovnjakov in ustavila poslovanje, prebivalstvo pa je v obrambi pred koronavirusom ostajalo doma. Najhuje je bila prizadeta turistična industrija, pa tudi druge razen nujnih, kot je na primer prehrambna.

V tekočem tretjem četrtletju se pričakuje okrevanje rasti, saj so se ukrepi proti pandemiji začeli odpravljati že maja, najbolj pa junija, čeprav so potem sledili novi izbruhi okužb v državah, ki aprila niso bile med najbolj prizadetimi.

Ameriška podjetja so marca in aprila sledila navodilom zdravstvenih strokovnjakov in ustavila poslovanje, prebivalstvo pa je v obrambi pred koronavirusom ostajalo doma.
Ameriška podjetja so marca in aprila sledila navodilom zdravstvenih strokovnjakov in ustavila poslovanje, prebivalstvo pa je v obrambi pred koronavirusom ostajalo doma.
Vir slike: Bruce Emmerling, Pixabay

Pomoč brezposelnim potekla, novega dogovora ni

Američani so prvi velik val okužb gospodarsko še kar prenesli, saj so iz zveznega proračuna dobili po 1200 dolarjev, ker so ostajali doma, pa niso pretirano zapravljali. Dodatno pomoč so dobili tudi milijoni na novo brezposelni, majhna podjetja so dobila nepovratna posojila, letalske družbe pa denar, ki jim zadostuje za ohranitev delovnih mest do konca septembra.

Pomoč brezposelnim je že potekla, v kongresu pa se niso uspeli dogovoriti o novem velikem paketu pomoči ekonomiji in prebivalstvu, tako da se bodo posledice pandemije začele čutiti v naslednjih tednih in mesecih. Potem so tu še nenehne trgovinske napetosti s Kitajsko in bližina volitev, z zdravstvenega vidika pa se približuje tudi redna sezona gripe.

Število novih prošenj za nadomestilo za brezposelnost je skladno s pričakovanji analitikov. Četudi gre za upad, pa skrbi porast prošenj za posebno zaščito na zvezni ravni.

V ZDA je od začetka pandemije covida-19 sredi marca prišlo do pravega pogroma na trgu dela.
V ZDA je od začetka pandemije covida-19 sredi marca prišlo do pravega pogroma na trgu dela.
Vir slike: Amaina Pasual, Pixabay

Covid-19 je zaposlitev odnesel na desetine milijonov Američanov

V ZDA je od začetka pandemije covida-19 sredi marca prišlo do pravega pogroma na trgu dela. Delodajalci, ki so bili zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa prisiljeni zapreti podjetja, so odpustili na desetine milijonov zaposlenih.

Priliv novih brezposelnih se je sicer aprila začel zmanjševati, a še vedno vzbuja skrb.

Četudi namreč v največjem gospodarstvu na svetu že prihaja do signalov ponovnega zaposlovanja, tedenski podatki o številu novih prošenj za nadomestilo za brezposelnost še niso dovolj upadli. Še vedno so denimo nad najvišjimi ravnmi, zabeleženimi v zadnji finančni krizi pred dobrim desetletjem.

Je pa stopnja dejanskih prejemnikov nadomestila vendarle upadla, so pojasnili na tamkajšnjem ministrstvu. V tednu do 15. avgusta, za katerega so dostopni zadnji podatki, je šla navzdol za 0,2 odstotne točke na 9,9 odstotka.

Tudi štiritedensko povprečje novih prošenj za nadomestilo se je v tednu do 22. avgusta nekoliko znižalo, in sicer za 107.000 na 1,1 milijona.

Še vedno pa določeno obliko državne podpore zaradi brezposelnosti v ZDA dobiva 27 milijonov ljudi, kar je ogromna številka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice