Naprej na vsebino

Kako hitro si bomo prislužili ponovno zaprtje?

Epidemiološka slika Slovenije je porazna. Incidenca okuženih je že 116. Glede na včeraj povedano na novinarski konferenci pa lahko v naslednjih 14 dneh upravičeno pričakujemo nam neljube ukrepe.

Včeraj je bilo rekordno število okuženih – 356, a je tudi bilo opravljenih 3998 testiranj. Odstotek na novo okuženih pa znaša 8,9 odstotka. Največ je ponovno okužb iz lokalnih virov. Po besedah dr. Aleša Rozmana in vladnega govorca Jelka Kacina se ljudje še vedno največkrat okužijo na privatnih zabavah, tako je bila na Koroškem vir okužb poroka s 150 svati, veliko je okužb iz »after partyjev«, ko se gostilne zaprejo in ljudje ostanejo noter, nekaj je okužb iz delovnih organizacij ter zaradi skupnih voženj v službo in iz nje.

Žal je ogromno okuženih tudi med zdravstvenim osebjem, ki pa se v večini ne okužijo na delovnem mestu in v delovnem procesu, ampak zunaj, doma, ko gredo na zabave ali se ne držijo izven delovnega procesa predpisanih ukrepov.

V bolnišnici je trenutno že 122 oseb (35 v Ljubljani). Po besedah dr. Rozmana pa se bo, če se začnemo ukrepov držati zdaj in se jih držimo dosledno, to čez 10 – 14 dni poznalo, a število posteljne zasedenosti bolnišnic bo vseeno 200 oseb. Če pa ljudje ponovno ne bodo upoštevali ukrepov, bo ta številka najmanj 300. Kar pomeni, da bomo že »globoko« v rdečem seznamu, vzporedno s številom incidence okuženih, ki bo krepko prek 150.

Situacija v Evropi je prav tako pereča. Na Hrvaškem so imeli 363 okužb, na Madžarskem 816 in v Avstriji 1029. Tako kot v Sloveniji tudi v drugih evropskih državah sprejemajo nove ukrepe. Vlada bo danes in jutri potrdila in sprejela nekatere včeraj predstavljene ukrepe, po besedah Jelka Kacina pa lahko pričakujemo še kakšen dodaten ukrep. Veljati pa bodo na novo sprejeti ukrepi začeli v petek.

Ukrepi, ki nas čakajo

V tem trenutku že velja, da je obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, na javnem potniškem prevozu (vlak, avtobus, taksi …) in v gneči na prostem. Omejeno je delovanje gostinskih lokalov, hkrati pa to ne pomeni, da se ob 22.30 lahko v lokal zaprete, ker tako nihče ne more noter. Obvezna so razkužila v večstanovanjskih stavbah in poslovnih prostorih.

Od petka dalje bodo v gostinskih lokalih lahko stregli le za mizami, razmik med njimi bo moral biti večji. Zbiranje se bo omejilo na 10 oseb, pri tem so izjeme verski obredi in poroke, nadzorovane javne kulturne in športne prireditve, ki bodo morale biti brez zakusk. Omejilo se bo število oseb v javnih zaprtih prostorih (trgovine, banke, pošte …). V posameznih okoljih in občinah se bodo prepovedali obiski v domovih za ostarele in v bolnišnicah.

Hkrati pa lahko upravičeno v tem svežnju ukrepov pričakujemo še zaprtje/karanteno določenih občin oziroma območij. Glede na to, da je na Koroškem trenutno najhuje, ne bo presenečenje, če bo tam veljal takšen ukrep. Glede na konstantne kršitve ukrepov v gostinskih lokalih lahko pričakujemo tudi zaprtje le-teh.

Ob ohranjanju trenda pa lahko čez vikend pričakujemo še splošno prepoved obiskov v domovih in bolnišnicah, zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za skupinske športe, poleg tega pa še omejitve delovanja frizerskih in kozmetičnih storitev na maksimalno eno stranko v prostoru, prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev in tudi verskih obredov in porok. Ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti.

Načrt ukrepov.
Načrt ukrepov.
Vir slike: Vlada RS

Najhujši scenarij že ob koncu meseca?

Po besedah dr. Rozmana se lahko v naslednjih tednih pripravimo na najhujši scenarij. Ob neupoštevanju ukrepov in širjenju virusa ter različnih teorij zarot bomo še pred počitnicami zapirali trgovske centre, srednje šole in univerze, vse kulturne ustanove in splošno prepovedali verske obrede in poroke z gosti.

Po počitnicah pa se nam bo ob neresnosti jemanja situacije zgodilo zaprtje osnovnih šol, zaprtje kozmetičnih in frizerskih dejavnosti, zaprtje hotelov, splošna prepoved javnih prireditev, zaprtje športnih objektov za individualne športe, športna dejavnost za otroke in mladostnike ter omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro.

Preberite tudi:

Neresnice, ki se širijo o covidu-19

Nas zaradi covida-19 pozimi čakajo kaotične razmere?

Mislim, da si nihče ne želi takšnega scenarija, še manj pa popolnega zapiranja države. Zato, če je le možno, ostanite doma, v trgovske centre se odpravite le, če je nujno, nosite masko, držite varnostno razdaljo, skrbite za higieno rok in naložite si aplikacijo.

Slednja se vam mogoče zdi neumna, a lahko pripomore k zajezitvi širjenja virusa. Mogoče ste danes bili v družbi nekoga, ki bo čez tri dni pozitiven, in tako boste lahko ukrepali pravi čas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice