Skip to content

Neresnice, ki se širijo o covidu-19

V naša življenja je vstopil prav poseben gost, ki ga nihče ni povabil, a tudi nima namena oditi. Prisilil nas je, da smo življenje začeli prilagajati njemu. A kljub temu da bo počasi že leto, kar smo ga poimenovali covid-19, še vedno ne vemo dosti o njem.

Ravno zaradi našega nepoznavanja koronavirusa in posledično strahu pred njim je zraslo ogromno teorij zarot, predvsem pa zelo neumnih informacij, ki se širijo po spletu bistveno hitreje kot resnica. Vsak mesec je moč zasleditit nove ideje, kako lahko virus premagamo.

Preberite tudi:

Kako nevaren je covid-19 za otroke?

Nas zaradi covida-19 pozimi čakajo kaotične razmere?

Dr. Jerman je spregovoril o resnici okoli mask, covida-19, cepljenja in vlade

V zadnjem času pa so bistroumni posamezniki našli tržno nišo v tem, da ljudem ponujajo vitamine, ki naj bi jih zaščitili pred virusom. Na trgu je možno najti tudi posebne odeje, vode, kapljice, nakit … ki naj bi čudežno pozdravili virus ali nas zaščitili pred njim.

Vitamini okrepijo imunski sistem, a ne preprečujejo okužbo s covid-19.
Vitamini okrepijo imunski sistem, a ne preprečujejo okužbo s covid-19.
Vir slike: SZO

Vitamini, minerali in antibiotiki niso zdravilo za covid-19

Tudi v Sloveniji se je razširila ideja o tem, da vitamin D, C in cink pomagajo proti okužbi. Kar nekaj slovenskih zdravnikov je povedalo, da mogoče je kaj na tem, a da jasnih raziskav na tem področju še ni.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) pa opozarja, da mikrohranila, kot so vitamina D in C ter cink, niso zdravilo. Res je, da so ključnega pomena za dobro delujoč imunski sistem in imajo ključno vlogo pri spodbujanju zdravja in prehranskega počutja. A to ne pomeni, da če bi več pozornosti namenili tem mikrohranilom, ne bi zboleli.

Dejstvo je, da ljudje, ki imajo boljši imunski sistem, težje zbolijo, ampak ni pa zagotovila, da ne bodo zboleli.

Tudi ideje o tem, da bi antibiotiki lahko pozdravili covid-19, ne vzdržijo. Antibiotiki delujejo samo proti bakterijam, ne pa tudi proti virusom. Če dobro premislite, ko ste bolni, vam zdravnik naredi krvno sliko, da preveri prisotnost bakterij. Če le-teh ni, vam kljub vnetju ne da antibiotikov, ampak vam svetuje mirovanje.

Covid-19 je virus, zato se antibiotikov ne sme uporabljati za njegovo preprečevanje ali zdravljenje. Tisti, ki so mogoče res pozitivni na covid in so dobili antibiotik, so ga zaradi resne možnosti bakterijske okužbe.

Covid-19 je virus, ne bakterija, zato antibiotik ne pomaga.
Covid-19 je virus, ne bakterija, zato antibiotik ne pomaga.
Vir slike: SZO

Zdravilo za malarijo ne pomaga proti covidu-19

Nedavno nazaj je veliko prahu in upanja dvignilo zdravilo proti malariji. Sam predsednik ZDA se je hvalil, da ga jemlje, in če so nekateri verjeli, da pomaga, so to lahko danes opustili, ko je Trump sporočil, da je na covid pozitiven.

Tudi v Sloveniji je kar nekaj pobud šlo v to smer, a so kaj kmalu potihnile. SZO pojasnuje, da so hidroksiklorokin ali klorokin – zdravilo za malarijo, eritematozni lupus in revmatoidni artritis – sprva preučevali kot možno zdravilo za covid-19. Trenutni podatki pa žal kažejo, da to zdravilo ne zmanjšuje smrtnih primerov med hospitaliziranimi bolniki s covidom-19 in ne pomaga ljudem z zmerno boleznijo. Da pa bi lahko ocenili njegovo učinkovitost pri bolnikih z blago boleznijo ali kot profilakso pred izpostavitvijo in po njej pri bolnikih s covidom-19, so potrebno še raziskave.

Uporaba hidroksiklorohina in klorokina je sicer sprejeta kot splošno varna za bolnike z malarijo in avtoimunskimi boleznimi, vendar lahko njihova uporaba, kadar ni indicirana in brez zdravniškega nadzora, povzroči resne neželene učinke in se ji je treba izogibati.

Dolgotrajno nošenje mask ne povzroča zastrupitev s CO2

O varni in pravilni uporabi mask bi lahko napisali cel roman. Prav tako o tem, ali so škodljive ali ne. SZO zatrjuje, da dolgotrajna uporaba medicinskih mask, seveda s predpostavko, da jo pravilno nosimo, NE povzroča zastrupitve s CO2 ali pomanjkanja kisika.

Dolgotrajna uporaba medicinskih mask je lahko sicer zelo neprijetna, še posebej, ker nismo ravno vajeni nošenja kakršnihkoli zaščit pred usti in nosom. Vendar SZO zagotavlja, da to ne vodi do zastrupitve s CO2 ali pomanjkanja kisika.

Medtem ko nosite medicinsko masko, se prepričajte, da se pravilno prilega in da je dovolj tesna, da lahko normalno dihate. Ne uporabljajte maske za enkratno uporabo večkrat. Če jo že, ker menite, da je še dovolj dobra, jo vedno zamenjate takoj, ko se navlaži. Enako je s pralno masko.

Hladno vreme virusa ne bo uničilo ali upočasnilo

Covid-19 je z nami že skoraj leto in še vedno zbiramo informacije o njem. Tako kot smo ob prvem valu upali, da bo vročina uničila virus, se sedaj širi teorija, da bo virus ubil mraz.

SZO sporoča, da je takšno mišljenje le mit, saj hladno vreme in sneg NE moreta ubiti virusa covid-19. Nobenega razloga ni, da bi verjeli, da lahko hladno vreme ubije koronavirus ali druge bolezni. Normalna človeška telesna temperatura ostane tako pri vročini kot pri mrazu približno od 36,5 ° C do 37 ° C. Najučinkovitejši način za zaščito pred koronavirusom je pogosto čiščenje rok z alkoholnim vtiranjem ali umivanje z milom in vodo, nošenje mask in ohranjanje varnostne razdalje.

Tudi zima ne bo uničila covid-19.
Tudi zima ne bo uničila covid-19.
Vir slike: SZO

Tudi ideje o tem, da bi savnanje lahko uničilo virus, če ste bolni, ni resnična. Vaše telo se bo z virusom spopadlo na svoj način, vi lahko le regulirate simptome. Največ pa naredite, če poskrbite, da sploh ne zbolite.

Zdravila trenutno še ni, ne glede na tekmo med ZDA in Rusijo ga še vsaj nekaj časa ne bo. Realno naj bi bilo zdravilo, če bodo vse raziskave potekale brez težav, na trgu naslednje leto. Koliko in za koga bo primerno, še nihče ne ve in bo treba počakati na uradne podatke raziskovalcev. Vsekakor pa je razvoj tega cepiva v prvem planu vseh, saj število umrlih narašča in je krepko prek milijon ljudi že umrlo zaradi posledic covida.

Trenutno je umrljivost štiriodstotna in v hujšem scenariju bi npr. za Slovenijo to pomenilo, da bo za posledicami covida umrlo 80.000 oseb, ob predpostavki, da se lahko okužiš le enkrat, kar so že ugotovili, da ne drži.

Mogoče se zdi ta ocena pretirana, a na dolgi rok in ob neresnem pristopu se takšen scenarij prav lahko zgodi. Zato, če se imate vsaj malo radi, upoštevajte ukrepe, uporabljajte masko, držite varnostno razdaljo in si redno umivajte in razkužujte roke.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice