Naprej na vsebino

Telekom Slovenije vklopil 5G, naslednji dan uporabniki odrezani od sveta

Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije so bogatejši za 5G izkušnjo – telefonski mrk.

Telekom Slovenije je prvi operater, ki je v Sloveniji vzpostavil omrežje 5G. Naročniki lahko namreč od ponedeljka uporabljajo tehnologijo pete generacije. Kot je istega dne na novinarski konferenci v Ljubljani dejal član uprave Telekoma Slovenije, pristojen za področje komerciale, Tomaž Jontes, je množičen prehod na delo in izobraževanje na daljavo v pomladnih mesecih znova izpostavil omejitve obstoječih omrežij.

Preberite tudi:

Je podpis izjave o 5G za Slovenijo slaba poteza?

5G v Sloveniji po navodilih EU

»Izkazalo se je, da težko odgovorijo na tako povečano povpraševanje. Tehnologija 5G bo s še večjo kapaciteto, še višjimi prenosnimi hitrostmi in še krajšimi zakasnitvami prinesla pomemben napredek na tem področju ter občutno povečala zanesljivost omrežja,« je poudaril.

Član uprave, pristojen za tehnologijo, Matjaž Beričič, je pojasnil, da so želeli prvi korak narediti še pred dražbo frekvenčnega spektra, ki bo omogočil uporabo polnega potenciala tehnologije 5G. Ta je predvidena v začetku naslednjega leta. »Po podelitvi dodatnih frekvenčnih pasov pa bodo hitrosti še višje kot danes,« je poudaril.

A naslednji dan se je že zapletlo.

V torek je namreč prišlo do izpada mobilnih in fiksnih storitev Telekoma Slovenije po vsej državi. Kot so sporočili iz družbe, so težave začeli odpravljati takoj, za povzročene nevšečnosti pa so se opravičili. Vzroka za izpad storitev v družbi sicer niso navedli in kasneje omrežje spet vzpostavili, a bi šlo za čudno naključje, če ne bi bilo povezano prav s štartom omrežja 5G – pa vendar le samo špekuliramo.

Telekom javno mobilno omrežje 5G načrtuje v obliki t. i. kampus omrežij, pri katerih se znotraj ene fizične infrastrukture omogoči virtualna namenska omrežja za vertikale, kot so energetika, transport, logistika, industrija, pametna mesta, zdravstvo ter zaščita in reševanje.

Direktor poslovnega trga Primož Kučič je dejal, da uvedba 5G krepi tudi pomen kibernetske varnosti in povečuje možnost za dodeljevanje prednosti povezavam. Slednje je pomembno v primeru močno povečane obremenitve omrežja, do katere lahko pride na primer ob naravnih ali množičnih nesrečah. Takrat lahko operater uporabnikom, katerih povezava ni povezana z nujnim stanjem, to omeji ali celo začasno onemogoči. S tem zagotovi čim boljšo povezavo tistim, ki jo tedaj nujno potrebujejo, na primer za komunikacijo z reševalnimi službami.

Kako do uporabe 5G?

Uporaba tehnologije 5G je na voljo na mobilnih napravah, ki omogočajo uporabo 5G v frekvenčnem pasu 2600 MHz in imajo ustrezno programsko opremo. Telekom je ob tej priložnosti pripravil nov naročniški paket, uporabniki z ustreznim mobilnim telefonom pa lahko storitve 5G vklopijo tudi v sklopu katerega koli drugega mobilnega paketa.

Telekom Slovenije pri zagotavljanju komercialnega omrežja 5G sodeluje s švedskim Ericssonom, enim vodilnih svetovnih ponudnikov omrežne tehnologije. Z njim so sodelovali že pri omrežju 4G, prav tako je švedska družba na razpisu oddala najugodnejšo ponudbo.

Ericsson ima sodelovanje s Telekomom za potrebe razvoja omrežja sklenjeno za obdobje 2015-2022. Ker se za obdobje do 2026 predvideva potreba po bistveno zmogljivejšem omrežju, bodo za naslednje večletno obdobje izvedli nov razpis, so poleti pojasnili na Telekomu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice