Naprej na vsebino

SNAV: za varnost Slovenije je trebe upoštevati ukrepe in aktivirati 37. a člen

Svet za nacionalno varnost (SNAV) je danes obravnaval dve ključni temi za Slovenijo: stanje v zvezi s covidom in stanje na področju ilegalnih migracij.

Predsednik vlade Janez Janša je po seji povedal, da so ocenili, da smo se znašli na prelomni točki, kjer še lahko z mehkimi ukrepi brez večjega zaustavljanja javnega življenja in gospodarstva ustavimo širjenje virusa in na ta način preprečimo, da bi za virus plačali enako visoko ceno, kot smo jo plačali spomladi.

Ukrepi so uravnoteženi, le upoštevati jih je treba

Zato Svet za nacionalno varnost poziva vse Slovence, da sprejete ukrepe upoštevajo v celoti, kajti od tega bo odvisno, ali bodo ti ukrepi dejansko učinkoviti in bomo širjenje okužbe omejili.

SNAV ocenjuje, da pri sprejetih ukrepih ni nobenih razhajanj med vlado in stroko. Prav tako ocenjuje, da so ukrepi primerni, uravnoteženi in da so načrti, ki so bili sprejeti za spopad s covidom, vnaprej dobro pripravljeni.

Janša je ob tem še dodal, da ne obstaja dilema o tem, ali bomo sposobni ustaviti širjenje virusa, ker to smo sposobni, kar smo dokazali ob bistveno manjših resursih spomladi, vprašanje, ki pa ostaja, je, kakšno ceno bomo za to plačali.

Cena, ki jo bomo plačali, ni odvisna od vlade, ampak od tega, ali se bodo ljudje ukrepov držali. Vlada je ukrepe zgolj sprejela, žal pa 5 % prebivalstva teh ukrepov, ki so mehki, ne upošteva. S tem pa onemogoča učinkovitost teh ukrepov in preprečuje ali ogroža oziroma omalovažuje odgovorno ravnanje 95 % ostalega prebivalstva.

Za varnost na meji nujna aktivacija 37.a člena

SNAV je tudi v celoti podprl predlog slovenske policije. Stanje na meji postaja vse bolj kritično, zato policija ponovno državnemu zboru predlaga aktiviranje 37.a člena zakona o obrambi.

Aktivacija tega zakona bi jim omogočila aktiviranje in uporabo dodatnih sil Slovenske vojske za varovanje schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško.

Janša je ob tem dodal: »Apeliramo na opozicijske stranke, kajti gre za odločitev, ki jo je treba sprejeti z dvotretjinsko večino, da tokrat ta ukrep podprejo. Vlada ima namreč dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi. Za slovensko vlado je varnost slovenskih državljanov sredi Ljubljane enako pomembna kot človekove pravice in varnost državljanov v Ilirski Bistrici, Črnomlju ali katerikoli drugi občini ob meji oziroma ob tako imenovani migrantski poti, ob katerih se dogaja marsikaj, ob katerih je ogrožena varnost ljudi in lastnina prebivalcev.«

Hkrati pa je v svojem govoru okrcal osrednje slovenske medije, ki o dogajanjih na migrantski poti ne poročajo (op. a.: v Slovencu redno poročamo). Ter izpostavil, da pa ti mediji poročajo o tem, če kakšen policist grdo pogleda kolesarja sredi Ljubljane, ter iz tega naredijo cel šov, saj naj bi šlo za kršitev človekovih pravic.

Janša je poudaril, da so za slovensko vlado človekove pravice in varnost kateregakoli državljana ne glede na to, kje živi, enako pomembne in zato je aktivacija 37.a člena zakona o obrambi nujno potrebna.

Razlog več, da policija potrebuje pomoč, je ravno v spopadanju s covidom, saj situacija postaja težka, odgovorna in zahtevna. Policija potrebuje dodatni resurs, a so pri tem omejeni, saj število policistov že nekaj let pada.

Policija ne more hkrati opravljati nalog, ki jih zahteva situacija s covidom-19, in varovati naše južne meje. Aktivacija 37. a člena bi to zagato rešila. Če pa predlog ne bi bil podprt in sprejet v državnem zboru, ima sicer slovenska vlada še eno možnost – zaprosi lahko za pomoč policije partnerskih držav v schengenskem območju in z njihovo pomočjo, kot se je to zgodilo že leta 2015, dosledno zavaruje južno mejo in prebivalstvo ob njej.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice