Skip to content

Ivan Gale – žvižgač, ki ni žvižgač

Ivana Galeta ni potrebno posebej predstavljati, saj si je v zadnjih pol leta ustvaril veliko medijsko pozornost. Kot vodja splošne službe na zavodu za blagovne rezerve je razkril informacije v zvezi z nabavo zaščitne opreme v boju s covidom-19. Zaradi tega dejanja si je pridobil naziv »žvižgač«.

Preberite tudi:

Že druga ovadba žvigača Ivana Galeta

Za koga žvižga Ivan Gale

Žvižgači si želijo zagotovilo anonimnosti

O Galetu in domnevni aferi z zaščitno opremo je bilo v medijih že veliko napisanega in izrečenega. Zato ni namen tega prispevka ugotavljanje krivde v zvezi z omenjeno afero, ampak nas zanima, kako to, da je Ivan Gale zadevo, še preden jo je naznanil organom pregona, naznanil v medijih.

Za žvižgače, ki jih v pravni terminologiji imenujemo tudi prijavitelji, je značilno, da želijo, v vlogi zaposlenih prijaviti nepravilnosti, nezakonitosti in neetične prakse delodajalca. V praksi se žvižgaštvo izvaja tako, da zaposleni poda prijavo organom pregona, ti pa jamčijo za njegovo anonimnost. Preden žvižgači podajo prijavo, želijo najprej vedeti, kakšna zaščita jim zakonsko pripada.

Žvižgač razkrije nepravilnosti za splošno dobro in ne za lastno prepoznavnost.
Žvižgač razkrije nepravilnosti za splošno dobro in ne za lastno prepoznavnost.
Vir slike: Reporter

Ivan Gale ni želel anonimnosti, ampak je izpostavil samega sebe

V primeru Ivana Galeta je šlo za obratno sorazmerno ravnanje. Ne samo, da ni želel ostati anonimen, ampak je še pred kazensko prijavo, ki jo je podal na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), 24. aprila, 23. aprila v oddaji Tarča, razkril domnevne nepravilnosti, ki naj bi jih zaznal na zavodu za blagovne rezerve.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) namreč ščiti prijaviteljevo identiteto in ga ščiti v primeru ogrožanja. Pretežno gre za ogrožanje s strani delodajalca. Ivan Gale je najprej izpostavil samega sebe, kaj nakazuje, da z njegove strani ni šlo za pretiran strah pred morebitnimi povračilnimi ukrepi delodajalca.

Gre pri Galetovi izpostavitvi za interesno ozadje?

Šele po izpostavitvi samega sebe in domnevnih nepravilnosti, ki naj bi jih zaznal kot uslužbenec na zavodu za blagovne rezerve, je naslednji dan podal ustno ovadbo pri NPU zaradi domnevnega oškodovanja javnih sredstev pri naročanju, sklenitvi in izpolnitvi pogodbe za nabavo 220 ventilatorjev, za zdravljenje bolnikov s covid-19.

Ivan Gale bi bil žvižgač v pravem pomenu besede, če bi, brez predhodnega medijskega pompa, zadevo prijavil na NPU in ob tem zahteval zaščito, ki mu pripada po ZIntPK. Ker je domnevne nepravilnosti najprej naznanil v medijih, lahko utemeljeno sklepamo, da gre še za kakšno drugo interesno ozadje, kot pa resnična želja po vsebinski rešitvi spornih zadev.

Gale išče popularnost v medijih in pri protestnikih

Glede na to, da Gale ni postopal po ZIntPK, lahko marsikdo sklepa, da njegovi nameni niso bili povsem dobronamerni. V primeru, da bi po ZIntPK lahko bil upravičen do zaščite, bi moral izpolnjevati tri pogoje: Da gre za prijavo suma korupcije, da je dobroveren, da verjame to, kar prijavlja.

Gale ni zahteval zaščito lastne identitete, ampak je, nasprotno, celo medijsko izpostavljal samega sebe. Poleg nastopanja v različnih oddajah v medijih, je bil in je tudi reden gost petkovih protestnih shodov in s tem skušal pridobivati na popularnosti pri delu slovenskih državljanov.

Kazenska prijava zaradi krive ovadbe in izredna odpoved o zaposlitvi

22. septembra je neznani prijavitelj podal kazensko ovadbo zoper Ivana Galeta zaradi krive ovadbe, ki naj bi jo na NPU podal 24. 4. 2020. Poleg Galetovega javnega izpostavljanja, tudi ovadba neznanega prijavitelja vzbuja utemeljen sum po Galetovi resnični dobronamernosti.

V istem obdobju je tudi Vili Kovačič podal ovadbo zoper Galeta, ker naj bi zavod za blagovne rezerve oškodoval s sklepanjem pogodb na svojo roko.

Končno je Gale 9. oktobra od svojega delodajalca prejel izredno odpoved o zaposlitvi zaradi očitka ponareditve listine. Odpoved delovnega razmerja je bila podana v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1, 110. člen), zaradi kršitev delovne pogodbe, ki ima znake kaznivega dejanja.

Za koga je torej žvižgal Gale?
Za koga je torej žvižgal Gale?
Vir slike: Večer

Je Gale sam zrežiral odpoved delovnega razmerja?

Glede na zapisano lahko sklepamo, da je Gale celo sam zrežiral svojo pot od pojavitve v medijih, do epiloga z izredne odpovedi delovnega razmerja s strani delodajalca. V nasprotnem primeru bi bilo skrajno čudno, da bi se v vlogi žvižgača na takšen način podal na pot reševanja domnevne afere z zaščitno opremo za boj proti covidu-19.

Gre za enega izmed poizkusov rušenja vlade?

Če se vsak izmed nas postavi v kožo prijavitelja, bi v želji po reševanju nepravilnosti, verjetno v prvi vrsti želeli ostati anonimni, hkrati pa bi od pristojnih organov zahtevali maksimalno zaščito, ki nam pripada po zakonu.

Ker je Ivan Gale deloval v popolnem nasprotju z značilnostmi žvižgaštva, ga niti ne moremo nazivati z žvižgačem. Glede na intenzivnost »mainstream« medijev in skladno z njimi tudi opozicije, je verjetno pred željo po reševanju domnevnih afer, v ospredju rušenje aktualne vlade in ponoven vzpon na oblast aktualne opozicije.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice