Naprej na vsebino

Bo s krompirjevimi počitnicami prišla tudi epidemija?

Pred nekaj dnevi je Tomaž Vovko, dr. med., rekel, da covid-19 niso samo številke, ampak tudi zgodbe, žal pa se teh zgodb piše vsak dan vse več.

Zdravstveno osebje dnevno prosi, roti ljudi, naj ravnajo odgovorno, ker preprosto ne zmorejo več, in vedno znova so preslišani in zasuti s kopico dvomljivih objav o tem, kako se številke prikrivajo, kako je vlada kriva, da v šestih mesecih ni naredila nič, kako je vse skupaj »fake«, in celo tako daleč gredo nekateri zapisi, da sporočajo, češ saj umirajo tako starejši, ki tako in tako kradejo službe in stanovanja mladim.

Od prve potrjene okužbe s covidom-19 do danes je bilo pozitivnih kar 13.151 testiranih oseb, trenutno je aktivnih še 6651 primerov.

Od včeraj opravljenih 3765 testov je bilo 726 potrjenih pozitivnih oseb. Kar 19 odstotkov opravljenih testov je torej pozitivnih.

V bolnišnici se zdravi 265 oseb, 49 jih je na intenzivni negi, 12 so jih izpustili iz bolnišnice.

Preberite tudi:

»Zadnji čas je, da skupimo skupaj!«

Za prvega novembra je obisk grobov dovoljen, a bodo gostilne zaprte

Čez mesec dni bomo preštevali mrtve?

Umrle so tudi štiri osebe, skupaj že 188 oseb, kar znaša 1,4 odstotka. Zgolj matematična zanimivost: če zbolimo vsi državljani, bo ob takšnem odstotku umrljivosti za covidom-19 umrlo vsaj 28.000 državljanov.

Pred dnevi so mladi zdravniki objavili eno izmed optimističnih napovedi, ki predvideva, da se bodo ljudje ukrepov držali. Po njihovi napovedi bo na vrhuncu epidemije hospitaliziranih približno 400 do 500 bolnikov, 80 do 100 oseb bo potrebovalo intenzivno nego. Menijo pa, da bo skupno število umrlih do konca novembra približno 500.

Bolj realne napovedi pa glede na brezbrižnost državljanov kažejo drugačno sliko: do 500 oseb v bolnišnici, 80 oseb na intenzivni negi in prek 200 mrtvih bomo dosegli že v naslednjih sedmih dneh.

Le Obalno-kraška regija je še oranžna

14-dnevna incidenca za Slovenijo je 317. Daleč najhuje je na Gorenjskem, kjer je incidenca 502,4, sledi Koroška s 368,9 in Osrednjeslovenska regija s 350,5. Najnižjo incidenco ima Obalno-kraška regija, ki je edina še na oranžnem seznamu, z incidenco 79,4.

14-dnevna incidenca.
14-dnevna incidenca.
Vir slike: Sledilnik covid

Glede na trenutni trend naraščanja na novo okuženih pa lahko do krompirjevih počitnic pričakujemo, da bo celotna država rdeča, število ljudi v bolnišnici in na intenzivni negi bo doseglo vse kriterije za razglasitev epidemije.

Vladni govorec in veleposlanik Jelko Kacin je že včeraj napovedal, da bo danes vlada s strokovno skupino pregledala epidemiološko stanje in pripravila predlog novih ukrepov, če se jim bo to zdelo smiselno. A ne glede na to, kaj se bodo odločili, gre zgolj za posvetovalni organ, zato ni smiselno, da bodo sprejeti novi ukrepi, sprejet bo le morebiten predlog za sprejetje.

Merilo, ki si ga je vlada zastavila za razglasitev epidemije, je 250 oseb v bolnišnici, 50 na intenzivni negi in 14-dnevna incidenca 140. Kot že omenjeno, te meje še nismo v polnosti dosegli, a jo bomo verjetno jutri.

Ob tem pa Kacin dodaja, da doseg meje še ne pomeni avtomatsko razglasitve epidemije, ampak zgolj zadnji alarm o razmisleku o bolj radikalnih ukrepih. Že dostikrat je bilo povedano, da sprejeti ukrepi prinesejo rezultat po osmih dneh.

V luči tega in veliki verjetnosti, da bomo jutri dosegli vse kriterije, lahko upravičeno pričakujemo razglasitev epidemije za krompirjeve počitnice. Razen, če bi ljudje situacijo začeli jemati resno.

Trenutno ni čas za različne teorije zarote in vsesplošno kljubovanje. Vsako majhno odrekanje osebnemu ugodju nas lahko popelje prek drugega vala in krivuljo na novo okuženih lahko končno obrnemo navzdol.

Namesto da iščemo napake vlade in odvode, je čas, da kot narod stopimo skupaj, ne zaradi tega, da bi se vladi uprli, ker s tem števila na novo okuženih, hospitaliziranih in mrtvih ne bomo zmanjšali, ampak da se vsi dokaj dosledno držimo ukrepov.

Mogoče je kakšen ukrep skrajno nesmiseln, mogoče tudi nerazumljiv, ampak osnovala ga je stroka na podlagi izkušenj, ki jih imajo. Če ne bomo zaupali njim, komu potem sploh lahko. Raznim dr. Potrčem in dr. Ribičevi? Pamet v roke, ostanite doma, če je mogoče, nosite masko, držite varnostno razdaljo, naložite si aplikacijo #OstaniZdrav in mogoče nam uspe.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice