Skip to content

Poklici prihodnosti: Kakšna bodo delovna mesta čez 10 let?

Ali bo tehnologija uničila delovna mesta in povečala neenakost, ali bo prinesla pomembnejše delo in bolj zdrave družbe? To vprašanje skrbi človeštvo že odkar je tehnološki napredek prevzel določena ročna dela. Ko smo razvili boljšo tehnologijo, na primer storitve čuvaja ure, filmskega projekcionista ali upravljavca stikalne plošče niso bile več potrebne.

Preberite tudi:

Komu pripada prihodnost?

Šola prihodnosti: Katere spretnosti morajo osvojiti otroci?

Digitalni fotoaparati in mobilni telefoni so spremenili fotografijo in način, kako fotografije ustvarjamo. Da bi ostali iznajdljivi, fotografi niso imeli druge možnosti, kot da sprejmejo novo tehnologijo. V nekem trenutku nihče ni mogel pomisliti, da ta zanimiva delovna mesta ne bodo poklici prihodnosti in da bodo v prihodnosti odveč.

Poklici prihodnosti v štirih možnih svetovih dela v letu 2030

Poslovni strategi vidijo štiri alternativne svetove dela s poklici prihodnosti, ki so jih poimenovali po različnih barvah. En svet bi se lahko oddaljil od velikih podjetij, saj nova tehnologija malim podjetjem omogoča večjo moč. V drugem svetu lahko podjetja sodelujejo za izboljšanje družbe kot celote.

Poklici prihodnosti bodo zahtevali visoke kognitivne spretnosti.
Poklici prihodnosti bodo zahtevali visoke kognitivne spretnosti.
Vir slike: qimono, Pixabay

1. Rdeči svet: V tem svetu bo tehnologija majhnim podjetjem omogočila, da izkoristijo velike zaloge informacij, veščin in financiranja. Kadrovska služba ne bo več obstajala kot samostojna funkcija, podjetniki pa se bodo zanašali na zunanje storitve. Tukaj bi bila močna konkurenca za talente in tisti, ki bodo v prihodnosti imeli povpraševanje, bodo prejeli najvišje nagrade.

2. Modri svet: globalne korporacije bodo postale večje, močnejše in vplivnejše kot kdaj koli prej. Podjetja vidijo svojo velikost in vpliv kot najboljši način za zaščito svojega dobička. Vrhunski talent se v tem svetu močno bori.

3. Zeleni svet: Podjetja bodo kot odziv na močno javno mnenje, redke naravne vire in stroge mednarodne predpise spodbujala močne etične in ekološke cilje.

4. Rumeni svet: tu bodo delavci in podjetja iskali večji pomen in ustreznost. Delavci bodo med delom v organizacijah z močnimi etičnimi in socialnimi standardi našli avtonomijo, prilagodljivost in izpolnitev. V prihodnosti dela bo prevladoval koncept pravičnega plačila.

Delovno mesto leta 2030 in poklici prihodnosti

Glede na številne neodvisne študije se bo tako delovno mesto kot tudi poklici prihodnosti leta 2030 zelo razlikovali od današnjega. V nadaljevanju si lahko preberete, kako bi lahko izgledalo delo v letu 2030.

Na voljo bodo »prostori za delo«. Najboljša delovna mesta bodo imela različna tiha območja, tako da bodo delavci lahko izbirali, kje bodo želeli delati. Tako se bodo v celoti odpravili dodeljene pisalne mize in sedeži.

Obstajale bodo manjše korporacije in manjše posamezne organizacije. Ob toliko priložnostih za sodelovanje ne bo treba graditi dragega velikega podjetja.

Manj bo hierarhije – vsak bo lahko vodja. Delo bo uspevalo v skupinah, ne z diktatorji.

Velik poudarek bo na velnesu – pisarne bodo veliko bolj zdrave, ne glede na to, ali gre za dobro razsvetljavo, prostore za sprostitev, spalnice, glasbo, hišne ljubljenčke, itd.

Pojavila se bo potreba po vlogi »vodje dela«. Vodja dela bo določil kulturo v organizaciji. Ta vloga bi lahko bila tudi med najboljšimi poklici prihodnosti.

Zbogom, pisalna miza! Fizičnih miz v prihodnosti ne bo. Zaposleni se bodo samo nastanili kjer koli in pred očmi se jim bo pojavila simulirana pisarna. Prav tako bodo vsi delavci na vseh ravneh v prihodnosti uporabljali robotske pomočnike, kot sta Siri ali Alexa, za razvrščanje dohodne e-pošte, razporejanje sestankov, ustvarjanje preglednic, itd.

Megatrendi v vlogah na delovnem mestu

Britansko podjetje Pearson je izvedlo raziskavo, kako bi lahko izgledale spretnosti, poklici prihodnosti in zaposlitev leta 2030, in ugotovili so nekaj možnih trendov o vlogah na delovnih mestih.

Napovedujejo, da imajo poklici, povezani s kmetijstvom, obrtmi in gradbeništvom, za katere naj bi se v drugih študijah predvidevalo upadanje, lahko priložnost na celotni lestvici iskanih spretnosti. V sektorjih, kot sta izobraževanje in zdravstvo, napovedujejo, da je le eden od desetih delavcev v poklicih, ki bodo v prihodnosti verjetno rasli.

Vesoljski pilot, turistični vodnik in arhitekt bodo poklici prihodnosti.
Vesoljski pilot, turistični vodnik in arhitekt bodo poklici prihodnosti.
Vir slike: Skeeze, Pixabay

Pearson napoveduje, da je kar sedem od desetih delavcev na delovnih mestih, kjer obstaja večja negotovost glede prihodnosti. Njihove ugotovitve potrjuje tudi pomen kognitivnih veščin višjega reda, kot so zapleteno reševanje problemov, izvirnost, tekoče razmišljanje in aktivno učenje. Te veščine bodo poklici prihodnosti najbolj iskali.

Katere veščine bodo zahtevali poklici prihodnosti?

Raziskovalno poročilo McKinsey Global Institute je poudarilo tri najboljše vrste spretnosti, ki si jih bodo morali delavci zagotoviti za najboljše kariere v prihodnosti. Te najbolj zahtevne veščine za prihodnost vključujejo:

Visoka kognitivnost. – Sem spadajo napredna pismenost in pisanje, kritično mišljenje ter kvantitativna analiza in statistične spretnosti.  

Družbene in čustvene spretnosti. – Vključujejo napredno komunikacijo, empatijo, prilagodljivost in sposobnost nenehnega učenja. Te sposobnosti potrebuje poslovni razvoj, programiranje in svetovanje. Ta delovna mesta so tudi med najboljšimi poklici prihodnosti v naslednjih desetih letih.

Tehnološke veščine. – Te vključuje vse, od osnovnih do naprednih IT veščin, analize podatkov in inženiringa. Ti poklici prihodnosti bodo verjetno najbolj plačani.

Najboljši poklici prihodnosti v letu 2030

Z analizo glavnih tehnoloških in poslovnih trendov danes strokovnjaki menijo, da bodo najboljši poklici prihodnosti, ki se bodo pojavili v naslednjih 10 letih, vključevali posrednika za osebne podatke, ki bo potrošnikom zagotovil prihodek od njihovih podatkov. Posrednik bo tudi določal cene in sklepal posle.

Med poklici prihodnosti bi naj bil tudi kustos osebnega spomina, ki se bo posvetoval s pacienti in zainteresiranimi stranmi ter nato ustvaril specifikacije za izkušnje navidezne resničnosti.

Prav tako bo graditelj potovanj z razširjeno resničnostjo med poklici prihodnosti. Ta bo sodeloval z nadarjenimi inženirji in tehničnimi umetniki pri razvoju vitalnih elementov za stranke. Med poklici prihodnosti se pojavi tudi nadzornik cest, ki bo nadzoroval avtomatizirane sisteme za upravljanje cest in zračnega prostora, da ne bo prihajalo do napak.

Strokovnjaki menijo, da se bo med poklici prihodnosti pojavil tudi izdelovalec delov telesa, ki bo ustvarjal žive dele telesa predvsem za športnike in vojake.

Tudi starejši svetovalec za zdravje bo med poklici prihodnosti. Ta bo poskrbel za telesne in duševne potrebe starejših. Na seznamu je prav tako kirurg za povečanje spomina, ki bo bolnikom povečal spomin, ko bo ta dosegel svojo zmogljivost.

Na koncu pa bodo med poklici prihodnosti tudi vesoljski piloti, turistični vodniki in arhitekti, ki bodo omogočili življenje v luninih postojankah.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice