Naprej na vsebino

Papež podpira homoseksualne partnerske zveze

21. oktobra so na filmskem festivalu v Rimu premierno predvajali dokumentarni film o papežu Frančišku. Film prikazuje tudi papeževo izjavo v kateri podpira pravico homoseksualcev, da sklenejo partnersko zvezo in, da imajo tudi pravico do družine. Gre za prvega papeža, ki je javno podprl istospolne zveze.

Preberite tudi:

Vatikan sporoča škofom, naj vsako spolno zlorabo prijavijo policiji

Bo spolnost povzročila razkol v Katoliški cerkvi?

Papež se oddaljuje od uradnega nauka Cerkve

Papeževa podpora homoseksualnim zvezam ne zajema tudi njihovo pravico do poroke, ampak kljub temu gre za podporo, ki se oddaljuje od uradnega nauka Cerkve. V Katekizmu katoliške Cerkve (KKC), kjer je zajet ves nauk Cerkve, je opredeljeno tudi stališče Cerkve do homoseksualcev in do istospolnih zvez.

Uradno stališče Cerkve ne obsoja homoseksualcev in jih prav tako uvršča med tiste, ki jih Bog ljubi.
Uradno stališče Cerkve ne obsoja homoseksualcev in jih prav tako uvršča med tiste, ki jih Bog ljubi.
Vir slike: Pixabay

O homoseksualnosti je v Katekizmu zapisano: »Opirajoč se na Sveto pismo, ki dejanja homoseksualnosti prikazuje kot hude zablode, je izročilo vedno izjavljalo, da so homoseksualna dejanja po notranje neurejena. Takšna dejanja nasprotujejo naravni postavi. Spolno dejanje namreč zapirajo darovanju življenja. Ta dejanja ne izhajajo iz resnične afektivne in spolne komplementarnosti. V nobenem primeru jih ne moremo odobravati.« (KKC 2357).

Niti papež niti Cerkev ne obsojata homoseksualnih nagnjenj

Pri tem je potrebno poudariti, da gre za opredelitev zoper spolno udejstvovanje homoseksualcev, ne pa za obsodbo homoseksualnih nagnjenj. V tem sta si enotna tako papež Frančišek, kot nauk Cerkve. Frančišek je svoj odnos do homoseksualnih nagnjen nazorno podkrepil že kmalu po nastopu papeške službe z besedami: »Če je nekdo gej in išče Boga, kdo sem jaz, da bi ga sodil?«

Katekizem govori, da imajo številni moški in ženske v sebi prirojena homoseksualna nagnjenja, kar moramo sprejemati s spoštovanjem, sočutjem in obzirnostjo. »Ti ljudje so v življenju poklicani, da v svojem življenju uresničijo Božjo voljo, in če so kristjani, da združujejo z Gospodovo žrtvijo in križu tiste težave, na katere lahko naletijo zaradi svojega stanja« (KKC 3358).

Vidimo lahko, da se papeževo stališče in stališče KKC do homoseksualcev v bistvu ne razlikujeta. Tako papež kot KKC priznavata osebam z istospolnim nagnjenjem dostojanstvo človeške osebe, ki so poklicani iskati in uresničiti Božjo voljo. Stališči pa se razlikujeta glede spolne aktivnosti homoseksualnih oseb.

Cerkev svetuje homoseksualnim osebam spolno vzdržnost

Katekizem ne predvideva nikakršne podpore kakršnim koli življenjskim skupnostim, ampak jim predlaga spolno vzdržnost, kar opredeli kot poklicanosti homoseksualnim osebam k čistosti (KKC 2359). Beseda čistost v strogem pomenu besede pomeni v krščanski govorici spolna vzdržnost.

Iz do sedaj zapisanega je razvidno, da uradno stališče Cerkve ne obsoja homoseksualcev in jih prav tako uvršča med tiste, ki jih Bog ljubi. Zato v nobenem primeru Cerkvi ne moremo očitati homofobije. Po drugi strani pa ima Cerkev vso pravico, da se opredeli do različnih spolnih dejanj.

»Če je nekdo gej in išče Boga, kdo sem jaz, da bi ga sodil?«
»Če je nekdo gej in išče Boga, kdo sem jaz, da bi ga sodil?«
Vir slike: Pixabay

Cerkev odobrava spolna dejanja samo znotraj zakonske zveze

Cerkev namreč odobrava namreč samo spolna dejanja, ki so izvršena znotraj zakramentalne zakonske skupnosti. Njeno stališče so spolnih dejanj zunaj zakonske zveze tako ni namenjeno samo homoseksualnim parom, ampak tudi heteroseksualcem, ki se spolno udejstvujejo zunaj zakramenta zakona.

Temeljno vodilo papeža Frančiška je, da iz Božje ljubezni Cerkev ne bi izključila nobenega človeka. V želji za enakopravno obravnavo vseh ljudi, se zdi, da včasih posega na področja, ki so zelo občutljiva in za mnoge tudi sporna. Eno izmed takšnih področij so tudi homoseksualne partnerske zveze.

Papežev namen je, da bi istospolni pari imeli urejen civilno pravni status

Dejstvo je, da takšne zveze obstajajo in, da si pred njimi tudi Cerkev ne more zatiskati oči. Vendar se kljub vsemu zdi papeževa podpora homoseksualnim partnerskim zvezam nekoliko nenavadna, če po drugi strani Cerkev ne odobrava niti zunajzakonskih heteroseksualnih partnerskih skupnosti.

Papeževa podpora homoseksualnim zvezam je v prvi vrsti namenjena civilno pravne ureditvi statusa takšnih zvez, pri čemer ostaja, vsaj zaenkrat, cerkveno pravo nedotaknjeno. Kljub vsemu pa se zdi izjava, da imajo homoseksualci pravico do družine, le nekoliko preveč v nasprotju z uradnim učenjem Cerkve.

Papež – osebnost leta 2013 LGTB revije The Advocate

Javna podpora poglavarja Katoliške cerkve homoseksualnim zvezam in celo podpora družinam, ki izhajajo iz takšnih zvez, lahko vnesejo med ljudi več nejasnosti, kot pa odgovorov. Pod »pravico do družine« lahko razumemo marsikaj. Gotovo je, da je lahko mišljena tudi pravica do posvojitve otrok.

Pri vsem tem se postavlja vprašanje, kako to, da se papež sploh opredeljuje do homoseksualnih zvez, saj so že jasno opredeljena v uradnem učenju Cerkve. Seveda lahko takšna predelitev marsikomu odpre vprašanje, zakaj je papež postal že v prvem letu svojega papeževanja osebnost leta LGTB revije The Advocate.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice