Skip to content

Večja težava kot ustrezna oprema je neznanje uporabe Teamsa

Šola se je ponovno preselila na splet oziroma na daljavo. Kar nekaj prahu je dvignil podatek, da je otroke sram, ker nimajo dobrih računalnikov, telefonov oziroma ker nimajo svoje sobe, hkrati pa tudi to, da nimajo ustrezne opreme. Srce parajoči podatki, še posebej, ko v zgodbo stopijo ljudje, ki se dnevno srečujejo z revščino.

Pa je zadeva res čisto takšna? Koliko otrok iz premožnih družin ima svoje sobe? Vsi? Mislim, da ne. Oprema v sobi? Vsak starš, ki si je vzel vsaj minuto časa in preveril, kaj njegov otrok počne, medtem ko poteka »šola na daljavo« prek katerega koli orodja, je opazil, da večina otrok sploh nima prižgane kamere.

Vsak, ki je vsaj malo računalniško pismen, pa ve, da imajo prenosni računalniki vgrajene kamere, namizni pa redko. S telefonom je lahko otrok kjer koli in sama kamera nima tako širokega spektra, da bi lahko ostali videli, kakšna je oprema v sobi. Načeloma je lahko otrok na stranišču, pa nihče ne bi ravno opazil.

Preberite tudi:

Šolanje od doma – »Oh, hell NO! I’m not ready for this s*!«

Šola bo, ampak kakšna?

Sicer ne vem, kakšno opremo imajo nekateri, moja, ki je novejša, nekako ne daje možnosti, da bi nekdo na drugi strani videl, kako izgleda moja računalniška, telefonska oprema.

Torej je edina težava, do katere lahko pride pri šolanju na domu, povezava in hitrost le-te. Pa še pri tem ima Teams, kakor so nam zagotovili na Microsoftu, »varovalo« in opozori na to, tako da lahko kot prvo posameznik najprej izklopi to, da vidi druge, nato še drugi njega. S tem se regulira pretočnost podatkov in to omogoča uporabniku, da tudi ob slabši povezavi lahko orodje Teams uporablja.

Ogromno učiteljev in tudi učencev ne zna uporabljati Teamse.
Ogromno učiteljev in tudi učencev ne zna uporabljati Teamse.
Vir slike: Steeves and Associates

Preveč otrok in učiteljev spletnega orodja Teams ne zna uporabljati

Microsoft Teams je platforma, zasnovana s ciljem na enem mestu zbrati ljudi, pogovore in vsebine z orodji, ki jih delovne ekipe potrebujejo za večjo produktivnost. Je orodje, ki je odlično za šolsko delo. A Teams ni pogruntavščina zaradi covida, ampak orodje, ki so ga šole, ki so računalniško naprednejše, lahko uporabljale že davno pred epidemijo.

Kljub temu da se je Microsoft potrudil in naredil za učitelje dva sklopa izobraževalnih videofilmčkov, enega za predstavitev osnovnih orodij (ima le 12.281 ogledov) in drugega za predstavitev malo zahtevnejših orodij (ima zgolj 904 ogledov), ga mnogi med njimi ne znajo uporabljati. Zgolj za občutek, v Sloveniji je okoli 40.000 učiteljev (osnovna šola, srednja šola, strokovna izobraževanja …).

Ravno slednje pa se je pokazalo za veliko težavo. Le kratek sprehod po družbenih omrežji otrok in mladostnikov riše realnost, saj otroci svojega neveščega učitelja posnamejo in oblikujejo smešne filmčke. Med uro si, medtem ko čakajo, da učitelj ugotovi, da je nekaj šlo narobe, dopisujejo po drugih kanalih ali celo brezplodno skušajo opozoriti učitelja, da je nekaj narobe.

Ima pa to neznanje uporabe orodja tudi drugo plat – plat otrok. Otroci načeloma veljajo za tiste, ki jim nov spletni program daš v roke, jih pustiš kakšno urico, dve ter ga bodo obvladali. Žal se je v praksi pokazalo, da Teams, kljub temu da je dokaj preprost in je primerljiv s kakšnim drugim spletnim programom, za marsikakšnega otroka predstavlja veliko zagato.

Žal potem otroci ne sodelujejo pri urah, ker preprosto ne znajo priti v orodje, če jim to uspe, pa ne znajo priti v videokonferenco, kjer ura poteka. Podobno je z ostalimi obveznostmi, ki bi jih morali narediti. Nimajo pa staršev, bratcev in sestric, ki bi jim pokazali, kako se Teams uporablja.

Sram, ker tega ne zmorejo, medtem ko večina ostalih zna uporabljati omenjeno orodje, je prevelik in lažje je najti izgovor – od tega, da so zaspali, da ni delal internet, da so starši vzeli računalnik, telefon, do tega, da nimajo opreme.

Redkokatera šola je otroke izobrazila o tem, kako se orodje Teams sploh uporablja, ker se nekako pričakuje, da se bodo že znašli. Podobno je pri uporabi Worda, Power Pointa in še česa. Res je, da so zdajšnji otroci otroci tehnologije, a to še ne pomeni, da znajo uporabljati Officeova orodja. Šole bi predhodno morale poskrbeti za to, a niso.

Za izobraževanje učiteljev o Teamsu je bilo poskrbljeno, kaj pa otroci?
Za izobraževanje učiteljev o Teamsu je bilo poskrbljeno, kaj pa otroci?
Vir slike: Microsoft news

MIZŠ odgovornost prelaga na Microsoft

Ministrstvo za šolo je tisto, ki bi po vsej logiki moralo poskrbeti tudi za to, da preveri, ali tako učitelji kot otroci znajo uporabljati orodje, ki so ga sami predlagali kot dobro. Res je, da je ministrstvo poskrbelo za to, da se je tako šole kot tudi tiste, ki niso imeli ustrezne opreme, opremilo, a kaj ko marsikdo opreme ne zna uporabljati.

Na ministrstvo smo se obrnili z vprašanjem, ali imajo v načrtu narediti kakšne filmčke za otroke in učitelje, kjer bi bilo prikazano, kako se orodje Teams sploh uporablja.

Odgovorili so nam, da je Teams orodje Microsofta in da naj se obrnemo nanj ter da imajo javno objavljene videovodnike za uporabo. Zgoraj omenjene videovodnike. Ter kratka navodila za učence v pdf obliki kot tudi za učitelje.

Dodali so še, da so bili webinarji na to temo izvedeni že spomladi, ko je bila epidemija razglašena prvič (torek, 17. 3. 2020:https://aka.ms/AA7pqp2, sreda, 18. 3. 2020:https://aka.ms/AA7pqp3, četrtek  19. 3. 2020:https://aka.ms/AA7pqp4, petek 20. 3. 2020:https://aka.ms/AA7pihm, sreda, 1. 4. 2020:https://aka.ms/AA7x20k, sreda, 8. 4. 2020: https://aka.ms/AA80lv3 ,sreda, 22. 4. 2020: https://aka.ms/AA86243 , sreda, 6. 5. 2020: https://aka.ms/AA89c8g, sreda, 13. 5. 2020: https://aka.ms/AA8c2pb in četrtek, 21. 5. 2020: https://aka.ms/AA8fkgh).

Po besedah MIZŠ je Zavod RS za šolstvo v času od začetka epidemije (spomladi) do šolskih počitnic izvajal strokovno podporo in izobraževanja za ravnatelje, vzgojitelje, učitelje in druge strokovne delavce osnovnih in srednjih šol. Vse je potekalo prek različnih e-kanalov.

Vsebine izobraževanj so bile vezane na neposredno izvajanje izobraževanja na daljavo, širjenja kompetenc rabe sodobne tehnologije, sodobnih pristopov poučevanja, zagotavljanja varnega in spodbudnega učnega okolja in priprav na novo šolsko leto.

Microsoft bo poskrbel za filmčke za otroke.
Microsoft bo poskrbel za filmčke za otroke.
Vir slike: SIS Global

V dveh mesecih se je na tovrstna usposabljanja prijavilo več kot 20.000 vzgojiteljev, učiteljev in ravnateljev. Vsa izobraževanja so bila za udeležence brezplačna. Na Microsoftu pa so nam povedali, da imajo vsak ponedeljek, sredo in petek brezplačna izobraževanje za šolnike, a žal le 1000 takšnih, ki se le-teh redno udeležujejo.

Glede na število učiteljev v Sloveniji, ki se bodo še v prihodnjih tednih ali celo mesecih redno srečevali z učenci na daljavo, bi se pričakovalo, da se bodo izobraževanj udeležili vsi, ne pa zgolj po podatkih MIZŠ polovica ter po številu konkretnih ogledov zgolj četrtina učiteljev.

Še vedno pa bi morali biti na MIZŠ tisti, ki bi morali poskrbeti še za izobraževanje otrok, ne pa težo problema prelagati na Microsoft. Pri slednjem so nam sicer zagotovili, da se bodo potrudili in naredili tudi filmčke za otroke. Hkrati pa so si vzeli čas in nam zelo podrobno predstavili orodje Teams, o čemer vam bomo v prihodnjih dneh tudi poročali.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice