Naprej na vsebino

Pet nevarnosti debetne kartice

Debetne kartice ponujajo način plačila nakupa s prenosom sredstev z bančnega računa kupca na bančni račun prodajalca. Banke svojim strankam rade ponujajo debetne kartice, da se stranke izognejo zapravljanju denarja, ki ga nimajo. Obstaja pa veliko razlogov, zakaj nikoli ne bi smeli uporabljati debetne kartice kot načina plačila, pa naj bo še tako vabljiv.

Kreditne kartice so ob pametni uporabi lahko na splošno varnejše od debetnih kartic. Pravzaprav imajo debetne kartice nekaj resnih pomanjkljivosti. Bodite pozorni na pet nevarnosti debetne kartice, o katerih morate poznati.

Preberite tudi:

Plačilna, debetna, posojilna, kreditna … kartica – ste tudi vi zmedeni?

Za zanesljivo zavarovanje za tujino evropska kartica ne zadostuje

Ob tem se poraja tudi pomembno vprašanje. Če imate dolgove, se znebite vseh svojih kreditnih kartic in se držite le debetnih kartic in gotovine? Ali se lahko disciplinirate in še vedno uporabljate kreditne kartice za rutinske nakupe in vsak mesec v celoti izplačate preostanek?

Nekateri se kljub zadolževanju odločijo, da bodo še naprej uporabljal kreditno kartico, dejansko plačilno kartico, za mesečne nakupe, pri čemer pozorno spremljajo ali jo plačujejo vsak mesec. Drugi so prepričani, da je popolna odprava kreditov edini zanesljiv način, da se rešijo dolga. Tako jim ostanejo debetne kartice. Čeprav so priročne, debetne kartice niso popolne. Kar nekaj je nevarnosti, na katere morate biti pozorni.

1. Debetne kartice nimajo takšne zaščite pred goljufijo kot kreditne kartice

Če vaša denarnica pade v napačne roke, zaščita debetne kartice pred goljufijo ni tako močna kot je pri kreditnih karticah. Pri kreditni kartici vaša odgovornost za goljufive stroške običajno znaša približno 50 EUR. Z debetno kartico ste v redkih primerih lahko odgovorni za do 500 EUR bremenitev, ki jih niste opravili. Poleg tega vam bodo nekatere banke priznale 100-odstotno odgovornost, če se vaša debetna kartica goljufivo uporablja za transakcije, ki temeljijo na uporabi PIN številke.

Nazadnje, če tat uporabi vašo kreditno kartico, lahko zadržite plačilo stroškov, dokler vaša kreditna kartica ne razišče suma goljufije. Če tat uporabi vašo debetno kartico, lahko izprazni vaš bančni račun v nekaj minutah in tega denarja ne boste dobili nazaj, dokler banka ne bo opravila preiskave. Torej, spremljajte stanje na svoji debetni kartici in če jo izgubite, to takoj prijavite!

Debetne kartice so na splošno manj varne od kreditnih kartic.
Debetne kartice so na splošno manj varne od kreditnih kartic.
Vir slike: Maria Domnina, Pixabay

2. Debetne kartice ne gradijo kreditne ocene

Nekatere banke po svetu odobrijo ali zavrnejo posojilo denarja glede na kreditno oceno posameznika. V kolikor živite v tujini in potrebujete posojilo denarja je dobro graditi svojo kreditno oceno s pogosto uporabo kreditne kartice. Če še nimate kreditne zgodovine ali poskušate obnoviti svojo kreditno oceno, vam debetne kartice pri tem ne bodo pomagale.

Na drugi strani, če pogosto pozabite plačevati s kreditno kartico, lahko z uporabo debetne kartice preprečite nadaljnjo škodo na že tako šibkem kreditnem poročilu.

3. Trgovski spori

Recimo, da greste v restavracijo s hitro hrano in s svojo debetno kartico kupite kosilo za 6,59 EUR. Težava se pojavi, če je blagajnik površen in v POS terminal vnese znesek za 6.590 EUR! Po plačilu, potrdilo plačila ne vzamete s seboj, zato napake ne opazite, dokler znova ne uporabite debetne kartice in je ta zavrnjena. Pridete domov, da preverite pri svoji banki in vidite težavo. Seveda vam bo trgovec verjetno vrnil denar, vendar pa bo vračilo denarja na vaš račun trajalo nekaj dni. V tem času morate svojo banko prepričati, da vam ne računa morebitne prekoračitve.

Če bi se ista stvar zgodila s kreditno kartico, izdajatelju kartice ne bi dolgovali niti centa, dokler težava ne bi bila rešena. Če pride do spora glede nakupa, ste pri uporabi debetne kartice v šibkejšem položaju. Trgovec že ima vaš denar, ko plačujete z debetno kartico. Medtem ko reševanje spora poteka, bo vaš denar ostal pri trgovcu in ta denar boste znova videli šele, če boste v sporu zmagali.

4. Provizije

Če za večino svojih nakupov uporabljate debetno kartico, morate biti zelo skrbni pri sledenju stanja na svojem računu. Če preplačate oziroma prekoračite svoje stanje na računu za nekaj evrov (ali celo nekaj sto), debetna kartica ob plačilu morda ne bo zavrnjena. Banka namreč lahko dovoli, da se bremeni vaš račun, nato pa vas dodatno bremeni za eno ali več nadomestnih stroškov na posamezno plačilo. Te provizije se lahko hitro povečajo na višje zneske, kot bi kreditna kartica zaračunala obresti, če iz meseca v mesec niste pozorni na svoje razpoložljivo stanje in redno opravljate nakupe, ki presegajo vaše stanje na računu.

Za debetne kartice obstajajo tudi omejitve porabe, ki si jih lahko vsak posameznik določi. Običajno zaščita prekoračitve deluje tako, da če na računu nimate dovolj denarja za nakup, bo vaša debetna kartica preprosto zavrnjena Tudi za kreditne kartice obstajajo omejitve porabe, vendar je to vaš kreditni limit.

Pri sporih ob nakupih so debetne kartice bolj ranljive.
Pri sporih ob nakupih so debetne kartice bolj ranljive.
Vir slike: Ahmad Ardity, Pixabay

5. Nagrade in storitve

Številne kreditne kartice ponujajo programe za vračilo gotovine ali druge nagrade, pa tudi storitve, kot so garancije za velike nakupe in zavarovanje najetih vozil. Večina debetnih kartic nima enakih ugodnosti (čeprav so se začele pojavljati nekatere debetne kartice s temi ugodnostmi).

Za večino od nas lahko nagrade, ki jih pridobimo z letnimi nakupi s karticami, znašajo do 100 EUR. Če imamo na kreditni kartici dobroimetje, pa lahko finančni stroški hitro požrejo morebitne nagrade.

Pameten način uporabe debetne kartice

Ker poznate te nevarnosti z debetnimi karticami, se lahko še vedno odločite, da obstaja pot do popolnega izogibanja kreditnim karticam. V tem primeru upoštevajte ta preprosta pravila za varno uporabo debetne kartice.

Z debetno kartico ravnajte kot z gotovino. Vedno jo imejte na varnem in če jo izgubite ali je ukradena, to takoj prijavite. Nikoli ne zapišite ali delite kode PIN svoje debetne kartice. Prav tako dodatna sredstva hranite na varčevalnem računu in ne na tekočem računu, ki je povezan z vašo kartico.

Kreditne kartice so ob pametni uporabi lahko na splošno varnejše od debetnih kartic. Če se lahko naučite odgovorno uporabljati kreditno kartico in jo vsak mesec v celoti izplačate, boste lahko izkoristili več koristi, kot če se držite debetne kartice.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Kam so vsi natakarji šli?

Če je bilo pomanjkanje natakarjev očitno že v preteklosti, so po epidemiji covida-19 postali redki kot dragulji. Se pa najdejo gosti, ki z njimi še vedno ravnajo kot svinja z mehom.

Prijava na e-novice