Naprej na vsebino

Je menjava zimskih pnevmatik doma varna?

Zakaj je menjava zimskih pnevmatik sploh pomembna? Zimske pnevmatike ponujajo boljši oprijem pri hladni temperaturi v primerjavi z vsesezonskimi ali vsevremenskimi pnevmatikami, tudi na suhem cestišču. Ker se zdi, da se dva avtomobila ne moreta med seboj dotakniti, ne da bi povzročili več kot 1500 evrov škode, naj bo menjava zimskih pnevmatik smatrana kot dobra naložba.

Preberite tudi:

Menjavo pnevmatik opravite pri avtomehaniku

Ne šparajte na račun lastne in tuje varnosti

Zimske pnevmatike je treba namestiti na poseben komplet koles, najsi gre za relativno poceni jeklena ali modna platišča. Če ste med vedno večjo skupino ljudi, ki imajo zimske pnevmatike na za to namenjenih kolesih, obstaja velika verjetnost, da še vedno plačujete nekomu, da za vas opravi sezonske menjave pnevmatik. A, če vam menjava prazne gume ne predstavlja težav, imate znanje, da bo tudi menjava zimskih pnevmatik uspešna.

Menjava zimskih pnevmatik v delavnici.
Menjava zimskih pnevmatik v delavnici.
Vir slike: geraldoswald62, Pixabay

Čeprav se lahko z orodji, ki ste jih dobili z avtomobilom, lotite menjave pnevmatik, bo menjava zimskih pnevmatik veliko lažja in varnejša, če boste izbrali ustrezno opremo – kar je lahko koristno tudi za druga opravila, ki jih lahko naredite sami. V idealnem primeru boste želeli servisno vtičnico, varnostna stojala, ključ, varovalko in kompresor za napihovanje pnevmatik. Menjava zimskih pnevmatik naj bo tudi čas, ko preverite tlak v pnevmatikah. Pnevmatike med skladiščenjem izgubijo nekaj tlaka, zato je priporočljivo pregledati, da ne puščajo.

Tako menjava zimskih pnevmatik ne pomeni potovanja do mehanične delavnice. Menjava zimskih pnevmatik je namreč lažja, kot si morda mislite. Menjava zimskih pnevmatik je delo, katerega se lahko lotite sami, če imate na plaščih že pritrjena platišča. Vsakdo to zmore, samo znanje, praksa in samozavest so potrebni za uspešno opravljeno delo.

A vendar morate ob tem upoštevati tudi dejstvo, da so mehaniki strokovnjaki in da bo vaša oprema redko tako kvalitetna kot njihova. Res je, da se lahko menjave naučite sami, a vendar so oni tam z razlogom.

Ali menjava zimskih pnevmatik ne zahteva strokovnjaka?

Če veste, kako zamenjati lastne pnevmatike, še ne pomeni, da se lahko izognete rednemu servisiranju avtomobila. Če je menjava zimskih pnevmatik opravljena v udobju lastnega doma, boste prihranili plačilo mehanikom za to določeno delo, ko boste morali obiskati delavnico.

Mehanika ali serviserja boste potrebovali le za tista dela, ki jih je najbolje prepustiti strokovnjaku, na primer za uravnoteženje in poravnavo koles. Če kupite popolnoma nove pnevmatike, bi bilo najbolje, da jih prilagodite. Če opazite, da se vaše trenutne pnevmatike obrabljajo neenakomerno, je to lahko posledica slabe poravnave.

Toda ali je menjava zimskih pnevmatik doma varna?

Z ustreznimi orodji je lahko menjava zimskih pnevmatik za osebna vozila varna. Delo res ni tako težko ali samo po sebi nevarno. Vključuje pa dvig avtomobila v zrak. In tu je potrebno malo premišljenega pristopa k delu.

Lahko dvignjeni avto pade na vas?

Ko je vaš avto dvignjen, nikoli ne smete iti pod vozilo, kar pa menjava zimskih pnevmatik ne zahteva. Avto lahko varno dvignete, če upoštevate navodila za namestitev dvigala v navodilih za uporabo vozila.

Številni okvirji vozil imajo na dnu oblikovano plastiko z očiščeno površino izpostavljene kovine posebej za dvigalko. Če imate dvižno stojalo, ga postavite pod varno točko okvirja vozila, preden odstranite kolo.

Dvigalka bo pravilno delovala tudi, če izberete primerno mesto za zamenjavo pnevmatik na pločniku. To pomeni beton, ne mehkejši asfalt. Stojalo dvigalke lahko dejansko potone v tanek asfalt, še posebej v vročem dnevu, ko postane mehkejše.

Ali je potem varno voziti? Bodo kolesa dovolj tesno pritrjena?

Ne skrbite, kolo ne more kar tako spontano odpasti. Če je resnično ohlapen, boste med vožnjo zaslišali glasno trkanje, preden se zgodi kaj hujšega. Imeli boste čas, da se takoj ustavite, da preverite kolesne matice in jih ponovno zategnete ter preverite, ali to rešuje težavo.

Ne glede na to, ali je menjava zimskih pnevmatik opravljena doma ali pri strokovnjaku, je veščina, kako zategniti kolesa, pomembna veščina. Tudi če je menjava zimskih pnevmatik opravljena v mehanični delavnici, se kolesni vijaki sčasoma še vedno zrahljajo, kar pomeni, da kolo ni več tako tesno, kot bi moralo biti.

Menjava zimskih pnevmatik je lahko narejena kar doma.
Menjava zimskih pnevmatik je lahko narejena kar doma.
Vir slike: stux, Pixabay

To lahko preprečite tako, da po potrebi zategnete kolesne matice z momentnim ključem. Svetujemo vam, da med zategovanjem preverite specifikacije navora v navodilih za uporabo vašega avtomobila, da se prepričate, da so matice dovolj tesne.

Zakaj bi si delali težave z namestitvijo zimskih gum na platišča?

Zimske pnevmatike je treba namestiti na poseben komplet koles, najsi gre za relativno poceni jeklena platišča ali modna platišča. Številne mehanične delavnice bodo za zamenjavo nemontiranih gum namesto zamenjave pnevmatik na kolesih zaračunale več denarja, zato je potrebnih le nekaj sezonskih menjav, da se vam plačilo platišč povrne, še hitreje pa se izplača, če gume zamenjate sami.

Poleg stroškov namestitve ali demontaže pnevmatik dvakrat na leto in možnosti, da sami zamenjate pnevmatike, bodo zimske pnevmatike na platiščih dejansko tudi dlje vzdržale, ker lahko vsak cikel namestitve in demontaže poškoduje pnevmatike ali celo platišča.

Montaža in polletna demontaža pnevmatik je namreč precejšnja obremenitev na same pnevmatike. Zlasti pri pnevmatikah z nižjim profilom vsaka menjava obremenjuje gumo okoli obroča pnevmatike in lahko privede do poškodbe gume, kar lahko povzroči razgradnjo pnevmatik in posledično puščanje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice