Naprej na vsebino

Se morajo zdravniki že odločati o tem, komu bodo pomagali?

V tem trenutku vlada odloča, ali bo ukrepe podaljšala za naslednjih 14 dni. Nekako jasno je, da bo, vsaj glede na epidemiološko sliko in stanje v bolnišnicah. Še prejšnji teden smo namreč poslušali, da se število novookuženih zmanjšuje, včeraj pa smo imeli spet kar 30,3 odstotka novookuženih.

V bolnišnici je po zadnjih podatkih kar 1238 oseb, 205 jih je bilo v intenzivni negi, od tega kar 158 na respiratorjih. Skupno je že 19.911 aktivnih primerov (imeli smo skupno 61.208 na covid pozitivnih oseb) ter 964 umrlih. Torej je umrljivost 1,6-odstotna. Za občutek: če zbolijo vsi prebivalci Slovenije, bomo imeli najmanj 32.000 umrlih.

Stanje covid pozitivnih v Sloveniji od marca.
Stanje covid pozitivnih v Sloveniji od marca.
Vir slike: Sledilnik

Kljub vsakodnevnemu poročanju in prošnjam zdravstvenega osebja, da naj se ljudje držijo ukrepov, ker zdravstvo preprosto ne bo zdržalo, posamezniki še vedno zavestno kršijo ukrepe in vztrajajo, da so ukrepi protiustavni. Zabave za zaprtimi vrati in nudenje različnih storitev za zaprtimi vrati domov so postale stalnica. Veliko lažje je s prstom kazati na vlado kot pa prevzeti odgovornost za svoja dejanja.

Preberite tudi:

Vse, kar morate vedeti o testiranju in testih za covid-19

Neresnice, ki se širijo o covidu-19

Že pred časom je bilo jasno povedano, da je vsa odgovornost za naše nadaljnje življenje zgolj in samo v naših rokah. Dlje kot bomo želeli biti »pametnejši« od strokovnjakov, zdravnikov in vseh tistih, ki dnevno gledajo grozote posledic covida, dlje bomo imeli strožje ukrepe in bomo podaljševali agonijo vseh.

Res je, da smo že dobrih osem mesecev v tej brezizhodni situaciji, a luč na koncu predora je cepivo, čemur bojda nasprotujemo, a boljše rešitve kot upoštevanje ukrepov – nošenje mask, varnostna razdalja, razkuževanje rok, aplikacija #OstaniZdrav – ne poznamo in samo to ustvarja tisti minimum, ki nam lahko zagotovi »svobodo«.

Od okoli 100 DSO v Sloveniji imajo okužbo kar v 90. Če so v prvem valu okužbo v dom prinesli zdravniki zaradi nestrokovnosti takratne vlade, so tokrat za to poskrbeli kar zaposleni v domovih. Sicer popolnoma nerazumljivo, neodgovorno, a zdaj je tam stanje blago rečeno grozno.

Zdravniki se že morajo odločati o tem, pri kom je večja verjetnost, da bo preživel. Ponekod jasno povedo, da osebe, starejše od 60 let, ki imajo dihalno stisko, samo oskrbijo s kisikom in jih ne priklapljajo na respiratorje, ker jih ni oziroma ni osebja, ki bi znalo z njimi upravljati. Pri odločitvi, koga priklopiti, zmaga oseba, ki ima večje možnosti za preživetje.

Smrti same pa za svojce niso edini udarec. Zaradi nenadnega porasta umrlih je treba na žaro čakati najmanj 14 dni. Kar je za svojce še dodaten udarec, saj pogreb za marsikoga pomeni zadnje slovo, način, kako lahko naredi korak naprej v žalovanju. Tu so prikrajšani za marsikaj, saj je omejena tako izvedba samega pogreba kot tudi število oseb, ki smejo biti tam.

Vsak izmed nas lahko prispeva k skupni dobrobiti in k temu, da se iz tega vala rešimo čim prej, ne da ga bomo samo podaljšali v tretjega. Malenkosti lahko pripomorejo k temu. Ena izmed teh malenkosti je vsekakor aplikacija #OstaniZdrav. Že skoraj 200.000 ljudi ali skoraj 10 odstotkov Slovencev jo uporablja.

Da pa bo aplikacija še bolj ažurna, lahko svojo kodo TAN, če ste potrjeno pozitivni, pridobite tudi sami. Zaradi zelo velikega števila pozitivnih primerov je prihajalo do situacije, ko je pozitivna oseba čakala tudi do tri dni na klic epidemiologa, ki ji je dal kodo TAN. Ker pa je čas ključnega pomena, so na NIJZ osnovali tudi spletni obrazec, ki postopek pohitri.

V obrazec vnesete svoje ime, priimek, telefonsko številko, elektronski naslov in številko zdravstvene kartice. NIJZ pa vam bo po SMS posredoval kodo TAN, ki jo vnesete v aplikacijo.

Obrazec za vpis TAN kode.
Obrazec za vpis TAN kode.
Vir slike: NIJZ

Hudič je šalo že zdavnaj vzel, od nas pa je odvisno, kakšno življenje želimo imeti. »Gospodu Virusu je čisto vseeno, kdo spiše in podpiše peticijo proti njemu.« Ne pozabite tega, ko se boste naslednjič odločali o tem, ali se boste ukrepov držali ali jim boste nasprotovali, ker jih je izdala vlada – na priporočila stroke.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice