Skip to content

Igrače, ki so nevarne za otroke

Igrače, kot so Furby Connect in i-Que Intelligent Robot, ki so pametnejše od svojih predhodnikov otroku omogočajo postavljanje vprašanj, sprejemanje odgovorov, pošiljanje zvočnih sporočil in še več. Vendar so te pametne igrače tudi bolj nevarne.

Ne samo, da mnoge od teh pametnih igrač zbirajo informacije, ki jih je mogoče ukrasti, nekatere pametne igrače lahko celo dovolijo napadalcem (hekerjem), da se preko pametne igrače pogovarjajo z otrokom.

Veliko internetnih naprav ima varnostne težave, vendar so v primeru pametnih igrač te »naprave« namenjene otrokom. Ali je res vredno tveganja, da se kupuje pametno igračo z internetno povezavo, ki je morda le malce boljša od običajne igrače?

Preberite tudi:

Dan varne rabe interneta: Kaj morajo vedeti starši o varstvu otrok na spletu?

Ko internet postane nevarnost – Na kaj biti pozoren?

Če so dandanes odrasli sposobni cele dneve čakati v vrsti, da bi čimprej pograbili nov pametni telefon – kljub temu, da je na svetu več milijard telefonov – je jasno, da se želja po vedno boljših, novejših, naprednejših in pametnejših tehnologijah po svetu ni ohladila.

Torej, kdo lahko krivi otroke, da se navdušijo nad tehnologijo pametnih igrač, ki je namenjena prav njim in zasnovana ne le za zabavo, temveč tudi kot učno orodje.

Pametne igrače so narejene na podlagi pametne tehnologije.
Pametne igrače so narejene na podlagi pametne tehnologije.
Vir slike: theOne, Pixabay

Bodite previdni, če so tudi vaši otroci nagnjeni h tako imenovanim »pametnim« igračam – igračam, ki imajo sposobnosti »vohunjenja«, ker so lahko priključene na internet, imajo mikrofone, video kamere, nekatere pa omogočajo tudi sledenje lokaciji igrače.

Ameriške oblasti so prejšnje leto podale izjavo, s katero so starše opozorile na te pametne igrače – zlasti tiste, pri katerih je najti veliko »drobnega tiska«, ki ga je treba prebrati, saj bi lahko kaj hitro spregledali točke, ki so v nasprotju z zasebnostjo in varnostjo.

Ne glede na to, ali gre za lutko, ki govori, tablični računalnik za otroke ali dirkalni avtomobil, raziskave kažejo, da je mogoče v sistem takšne igrače zlahka vdreti in posledično razkriti pomembne osebne podatke.

Kaj vse morate vedeti, preden kupite pametno igračo

Pametne igrače so narejene na osnovi pametne tehnologije, zato so sposobne mnogih, včasih že kar »zastrašujočih« stvari, kot je recimo prepoznavanje glasu in strojno učenje, kar omogoča tehnologija interneta (IoT). Preden se odpravite do trgovine in kupite katerokoli pametno igračo za otroka, bodite pozorni na nekaj podatkov, ki jih je treba pri nakupu upoštevati.

Za vso zabavo, ki jo otroku nudi pametna igrača, ki je povezana z internetom, se moramo zavedati, da obstajajo tudi nekatera tveganja glede zasebnost in varnost. PoročiloZasebnost in varnost v povezanem svetu (Internet of Things: Privacy & Security in a Connected World), ameriške zvezne komisije za trgovino navaja, da lahko že samo 10.000 gospodinjstev vsak dan ustvari 150 milijonov podatkovnih točk, kar naredi občutljive podatke bolj ranljive in ustvarja vstopne točke za hekerje.

V Nemčiji je bila interaktivna lutka Cayla umaknjena s trga, saj je zaradi Bluetooth povezave in vgrajenega mikrofona, postala zelo zanimiva za hekerje in je omogočala vdor. Med drugim nemška agencija zvezne mreže dejansko prepoveduje otroške pametne ure zaradi skrbi, da bi hekerjem lahko služile kot vohunske naprave.

Podobne pomisleke je naznanil tudi norveški svet za potrošnike (NCC), kjer so ugotovili, da so nekatere pametne otroške ure imele pomanjkljivosti pri pošiljanju in shranjevanju podatkov brez šifriranja. Brez šifriranja so bile tovrstne pametne ure ranljive že na zelo osnovni ravni.

Pametne ure, ki so bile oblikovane za »zaščito« otrok, da bi jih starš lažje nadzoroval, natančno vedeli kje se otrok giblje ter ga lažje priklical, niso opravičile pomislekov glede pomembne varnostne zaščite.

Prav tako se izvajajo raziskave o posledicah pametnih igrač na otroško inteligenco, kognitivni razvoj in socialno vedenje. Uporaba pametnih igrač namreč zamegljuje mejo med prepričanjem in resničnostjo.

Bodite pozorni, odgovorni in preberete pogoje uporabe pametnih igrač in naprav, ki jih uporabljate. Čeprav večina teh navaja, da ne bodo uporabljali podatkov, ki jih otroška pametna igrača zbira, obstaja verjetnost, da nekatera podjetja podatke vseeno uporabijo v namene raziskav, zato pred nakupom še posebej pazite, da boste obveščeni o tem, kako se bodo podatki uporabljali.

Preberite pogoje uporabe pametnih igrač in naprav.
Preberite pogoje uporabe pametnih igrač in naprav.
Vir slike: Thomas B., Pixabay

Štiri najbolj prodajne igrače z varnostnimi napakami

Inteligentni Robot I-Que, je bil ena izmed najbolj prodajanih pametnih igrač prejšnjo zimo, ki je na voljo pri podjetjih Argos in Hamleys v Združenem kraljestvu.

Strokovnjaki so odkrili, da lahko kdorkoli prenese aplikacijo, najde pametno igračo i-Que v območju Bluetooth in začne klepetati z otrokom (uporabnikom igrače) z glasom robota, tako da vnese katerokoli besedilo v besedilno polje za govor robota.

Pri Furby Connect se lahko kdorkoli v območju od 10 do 30 metrov preko Bluetootha poveže s pametno igračo, ko je le-ta vklopljena. Povezava je mogoča prek pametnega telefona ali prenosnega računalnika, kar omogoča nadzor pametne igrače.

Strokovnjaki so lahko na Furby, ki je na voljo pri Argosu, Amazonu, Smythsu in Toys R Us, prenesli in predvajali avdio datoteko, narejeno po meri.

Pametne igrače CloudPets, ki so na voljo pri Amazonu in drugih prodajalcih, so priljubljene živali, ki omogočajo pošiljanje sporočil otroku, predvajanih na vgrajenem zvočniku njihovega ljubljenčka. Ugotovljeno je bilo, da se lahko preko nezavarovane povezave Bluetooth s pametno igračo poveže kdorkoli, kar mu omogoči predvajanje glasovnih sporočil.

Pametna igrača Toy-fi Teddy, ki je na voljo pri Amazonu in drugih prodajalcih, je pametni medvedek, ki otroku omogoča pošiljanje in prejemanje osebnih posnetih sporočil bodisi preko Bluetootha, preko aplikacije pametnega telefona ali tabličnega računalnika.

Strokovnjaki so ugotovili, da v Bluetoothu ni nobene zaščite za preverjanje pristnosti, kar pomeni, da bi hekerji lahko poslali glasovna sporočila otroku in prejeli odgovore nazaj.

Ker se IoT zelo hitro razvija, posledično pa tudi pametne igrače in razne druge naprednejše naprave, bodo le-te vsako leto bolj prefinjene, zato je pomembno, da ste seznanjeni s tveganji, povezanimi z novo tehnologijo. Komunicirajte z otrokom glede vaših pričakovanj in postavite družinska pravila v zvezi s pametnimi napravami, na primer, da se nikoli ne deli osebnih podatkov na internetu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice