Naprej na vsebino

Bluetooth zvočnik je idealen za popestritev tegobnih dni

Brezžični sistemi (bluetooth) zvočnikov so resnično olajšali pot do boljšega razporeda zvoka v prostoru. Se še spomnite dni zasukanih, napihnjenih žic in vrtalnih lukenj skozi stene do zvočnikov, da bi le-te doma postavili v popolno konfiguracijo?

Brezžični zvočniki se ne izogibajo le nevarnosti predrtih kablov, ampak ponujajo tudi enostavno pozicioniranje za boljši učinek. Toda kakšne vrste brezžičnih zvočnikov so najboljše?

»Dream-Team« sta danes pametni telefon in bluetooth zvočnik. Ne glede na to, kje ste, mora biti ob vas vedno dober zvok. Preprosto prenesite svojo najljubšo glasbo prek Spotify ali YouTube in predvajate zvok preko mobilnih zvočnikov.

Preberite tudi:

Igrače, ki so nevarne za otroke

Vlada RS: 5G-tehnologija pomeni predvsem vprašanje nacionalne varnosti

Najboljša stvar: zvočniki bluetooth zagotavljajo dober zvok – zahvaljujoč brezžični povezavi brez kablov. Vgrajene baterije običajno trajajo več ur in majhne (ali velike) »škatle« so idealni spremljevalci. Bluetooth zvočniki so na voljo v številnih velikostih, oblikah in cenah.

Kateri model naj izberem?

Bluetooth zvočnik: kompakten in cenovno dostopen

Majhen, vodoodporen in enostaven za uporabo: JBL Go 2 je naredil preudarni vtis in se je v primerjavi s predhodnikom močno izboljšal. Za približno 30 evrov dobite kompakten bluetooth zvočnik. JBL Go je za polovico cenejši vendar ne navdušuje z globokimi toni, sicer pa je celoten paket zvoka, delovanja in občutka ravno pravšnji.

JBL Go je bolj primeren za uporabo med štirimi stenami, kot za park ali plažo. Pri podobni ceni dobite zvočnik Bluetooth Amazon Basics, ki zveni dobro, je poceni in ima dostojno življenjsko dobo baterije. Prav tako je poceni in primeren za uporabo na prostem bluetooth zvočnik, Huawei Soundstone.

Bluetooth zvočniki so danes zelo ugodni.
Bluetooth zvočniki so danes zelo ugodni.
Vir slike: Irrartinho, Pixabay

Bluetooth zvočniki: poceni čudežni zvok

Bolj primeren, z večjim poudarkom na dobrem zvoku na prostem, so nekoliko dražji, zlasti Sony XB30. Zvočnik bluetooth je še vedno kompakten, baterija zdrži približno 20 ur in je zasnovan za uporabo na prostem. Učinkovite osvetlitve lahko po potrebi vklopite ali izklopite.

Cena: nekaj manj kot 80 evrov. Bose SoundLink Micro je v isti cenovni kategoriji. Priročen brezžični zvočnik navdušuje s svojimi basi – še posebej v primerjavi z modeli JBL Go. Za stacionarno uporabo ponuja bluetooth zvočnike tudi švedski proizvajalec pohištva.

Čeprav IKEA Eneby 20 (50 evrov) in IKEA Eneby 30 (90 evrov) ne navdušujeta s svojo opremo, se lahko bolj pohvalita z uravnoteženim zvočnim vzorcem in elegantnim dizajnom. Za Eneby 20 je treba za baterijo odšteti še dodatnih 20 evrov, lahko pa ga uporabljate le pri delovanju omrežja, preko WiFi.

Bluetooth zvočnik: ni poceni, ampak je dober

Odličen zvok v priročnem formatu. Male in srednje velike bluetooth zvočnike odlikuje kakovost zvoka. Predvsem je treba izposaviti Boomster XL: z visoko ceno 600 evrov in težo desetih kilogramov, zvočnik ni za vsakogar – toda paket dobre baterije (16 ur), enostavno upravljanje in obsežen zvok je dovolj, da si zasluži zmago.

Srebrno medaljo prejema nemški hi-fi proizvajalec: Kompakten Teufel ROCKSTER XS (2017) je boljši od prejšnjega Teufel ROCKSTER XS, manjka mu samo način za zunanjo uporabo. Novi Rockster XS stane okoli 200 evrov in je zato bistveno cenejši od velikega Boomsterja.

Kreativni Sound Blaster Roar Pro (145 evrov), s svojo velikodušno funkcijo in prijetnim zvokom in Cambridge Audio Yoyo S (180 evrov), ponujata elegantno obliko ohišja in dobro baterijo, ki zdrži več kot enajst ur.

Bluetooth zvočnik: velik in glasen

Poleg kompaktnih malih in srednjih modelov so na trgu tudi veliki bluetooth zvočniki. Eden od njih je Teufel Rockster Air: velik je približno kot nočna omarica in ima bistvene lastnosti bluetooth zvočnika za odprt prostor.

To je zagotovljeno z ogromno prostornino – svež zvok v stilu koncertne dvorane je vir pravega veselja. Za 600 evrov je vreden svojega denarja. Skoraj peklenski pa je velik Teufel ROCKSTER (2017): s ceno 1.000 evrov ni poceni, ampak lahko ponudi veliko zabave.

V tej ligi igra tudi Soundboks 2 (850 evrov) iz Danske: v laboratoriju je dosegel skupno 119 decibelov. Kar zadeva življenjsko dobo baterije, nam lahko ponudi 74 ur, zvok in mobilnost bluetooth zvočnika prepričata, vendar pa manjkajo gumbi za nagib in USB vrata za priklop pametnih telefonov.

Slednji ponuja odličen zvočnik Bluetooth Medion P67013. In ne le to: čeprav Medion ne konkurira zvoku bluetooth zvočnikov serije Soundbok in Rockster, je razmerje med ceno in zmogljivostjo težko doseči. Bluetooth zvočnik Medion P67013 stane le 100 evrov in je primeren za karaoke, zahvaljujoč možnosti priključitve mikrofona.

Bluetooth zvočnik: vodotesen in čvrst

Velika prednost bluetooth zvočnikov je mobilnost. Zaradi svoje majhnosti in nizke teže so še posebej idealni za prevoz. Nemalokrat se jih uporablja v parku, na plaži ali drugače rečeno – v bližini vode. Zelo dobro je, da je vaš bluetooth zvočnik odporen na vlago, vodo in prah. Nekateri bluetooth zvočniki celo preživijo padce z nizkih višin.

Tako imenovani IP razredi (International Protection) poskrbijo za morebitno robustnost. Med vodoodpornimi bluetooth zvočniki, je na vrhu novi JBL Xtreme 2 z dobrim zvokom in odpiračem za steklenice na traku. Cena: 270 evrov. JBL clip 3 (60 evrov), ima kavelj, da ga lahko pritrdimo na pas ali nahrbtnik, vendar pa se v kvaliteti ne da primerjati z modelom bluetooth zvočnika Xtreme 2.

Boljši je JBL Flip 4 All, ki stane 90 evrov in prepriča z zvokom in življenjsko dobo baterije. Poleg JBL-a ima vodotesne modele bluetooth zvočnikov v svoji zbirki tudi UE Wonderboom (60 evrov), UW Roll 2 (70 evrov) in Boom UE 2 (80 evrov), ki bodo kmalu dobili svoje naslednike.

Bluetooth zvočnik: z radijem skozi dan

No, tudi pametnim telefonom se baterija izprazni, kabel za polnjenje in power bank pa nista na dosegu roke. V obravnavanih primerih, so idealni bluetooth zvočniki z vgrajenim radijskim sprejemnikom. Vendar pa je izbira ustreznih naprav dokaj omejena: edini zvočniki, ki jih lahko uporabljamo brez FM radijskih postaj prihajajo iz berlinske hiše Teufel.

Med drugimi izstopa Boomster XL z VHF sprejemnikom. Naslednji bluetooth zvočnik z integriranim radijem je verzija 2018 bluetooth zvočnika Teufel Boomster. Poleg FM, novinec med bluetooth zvočniki celo sprejema DAB (digitalni radio) in se potrjuje z uravnoteženim zvokom ter dolgo življenjsko dobo baterije. Če ne želite, da bi porabili 300 ali 600 evrov za bluetooth zvočnik z radijskim sprejemnikom, razmislite o nakupu »Bluetooth-usposobiti DAB radio«.

Med najboljšimi napravami v tej kategoriji je Roberts BluTune T2 (180 evrov) za okoli 100 evrov pa dobite tudi DAB radio Blaupunkt RXD 34 z baterijo in bluetooth-om.

Bluetooth zvočniki so na voljo v številnih velikostih, oblikah in cenah.
Bluetooth zvočniki so na voljo v številnih velikostih, oblikah in cenah.
Vir slike: Andreas Fink, Pixabay

Bluetooth ali WiFi zvočnik?

Bluetooth zvočniki:

Če ste na poti in želite hiter priklop naprave v komunikacijo z drugimi napravami, so bluetooth zvočniki najboljša izbira. Veliko prenosnih brezžičnih zvočnikov uporablja Bluetooth; tehnologija deluje z Android, iPhoneom in večino drugih mobilnih naprav. Hitro so nastavljeni, ker vmes ni vključena nobena druga mreža.

Bluetooth zvočniki so običajno cenejši od zvočnikov WiFi. Edina negativna točka je, da medtem ko Bluetooth dobro deluje v manjših prostorih, je njegov doseg omejen na približno deset metrov. Torej, če želite pokriti celotno stanovanje ali več nadstropij, je WiFi boljša rešitev.

WiFi zvočniki:

Zakaj ne bi uporabljali omrežja WiFi za pretakanje zvoka? Bluetooth je povezava naprave z napravo, toda s tehnologijo WiFi, lahko hkrati predvajate več zvočnikov preko lokalnega omrežja. WiFi ima tudi večji obseg, do 46 metrov v zaprtih prostorih.

Vendar pa tudi pri tej tehnologiji obstaja problem, saj če veliko ljudi hkrati deluje v vašem omrežju, ki si denimo pretakajo filme ali nalagajo velike datoteke, medtem ko vi poskušate poslušati radio, se lahko zvok zatika, saj je mreža preobremenjena.

WiFi zvočnikov običajno ni tako enostavno nastaviti kot sistem Bluetooth, vendar se to razlikuje od modela do modela. Nekateri uporabniki WPS (zaščitena nastavitev WiFi), se lahko samo s pritiskom na nekaj gumbov povežejo v domače omrežje. Pogosteje je za namestitev potrebno nalaganje aplikacije in nekaj konfiguracije.

Zakaj pa ne oboje?

Nekateri modeli brezžičnih zvočnikov nudijo možnost uporabe tako WiFi kot Bluetooth tehnologije. To je odlično za združevanje dometa močnega domačega omrežja z hitrim priklopom na druge naprave, na primer: predvajanje skladb iz pametnega telefona po celi hiši. Dvojni funkcionalni brezžični sistemi so lahko nekoliko dražji in težko nastavljivi, vendar pa, ko je to storjeno, je fleksibilnost vredna truda.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice