Naprej na vsebino

Ustvarjalci sledilnika »Maršal Twito« želijo opravičilo, ker so prostovoljci

V nedeljo smo objavili prispevek Sledilnik »Maršal Twito« – naložba iz žepa davkoplačevalcev, kjer smo se v prvi vrst spraševali, kakšen je namen takšnega sledilnika in zakaj je seciranje tvitov predsednika vlade tako pomembno, da osrednji mediji in politiki iz leve politične opcije tako radi izpostavljajo te tvite. Predstavili smo, kaj sledilnik uporabniku ponuja, in ugotovili, da glede na število tvitov (izvirnih ali zgolj retvitov) in dejstva, da za poznavanje javnosti tudi novinarji na tviterju preživijo vsaj toliko časa, če ne več, ni ne v času in ne v številu tvitov predsednika vlade ničesar spornega. Razen če zlorabiš podatke in javnost z njimi zavajaš, še posebej tiste bralce in bralke, gledalce in gledalke, ki družbenih omrežij niso vešči.

Glede na javno dobljene podatke pa smo ugotavljali, da smo omenjeni sledilnik dejansko plačali davkoplačevalci.

Včeraj smo na uredništvo prejeli elektronsko pošto zavoda Danes je nov Dan, Inštituta za druga vprašanja, v zvezi z omenjenim člankom, z zahtevo po popravkih in opravičilu.

Sledilnik »Maršal Twito« je last zavoda danes je nov dan

Ekipa zavoda (nekatera imena so javnosti zelo znana iz drugih NVO), v imenu katerega je bila poslana pošta s spletnega naslova Maje Cimerman, trdi, da trditev, da se sledilnik »Maršal Twito« financira z denarjem davkoplačevalcev, ne drži. Ekipa trdi, da je sledilnik nastal v prostem času, s prostovoljnim delom manjše ekipe programerjev in ustvarjalcev, brez kakršnih koli proračunskih oziroma davkoplačevalskih sredstev.

S spletne strani zavoda Danes je nov dan je razvidno, da je sledilnik »Maršal Twito« last omenjenega zavoda. Res pa je, da ni razvidno, koliko sredstev je bilo porabljeno za nastanek sledilnika in koliko denarja porabijo za vzdrževanje, še manj pa je razvidno, da to počno prostovoljno.

Beremo pa lahko: »Namen projekta je opozoriti na zaskrbljujočo odvisnost predsednika vlade od družbenih omrežij, raziskovalce, medije in civilno družbo pa opolnomočiti z informacijami, ki jim lahko pomagajo pri pozivanju k odgovornosti tistih, ki so na položajih moči. Sekundarni cilj je zavarovati in ohraniti omrežje Twitter kot svoboden javni prostor političnega diskurza in opozoriti na problematiko propagandističnih aktivnosti vladajoče stranke.«

Ne bom se posebej spuščal v razpravo o definiciji odvisnosti in v krive obtožbe o odvisnosti predsednika vlade, prav tako ne v očiten kompleks nekoga, ki me želi zaščititi pred umetno ustvarjeno grožnjo.

Dejstvo je, da je za ustvarjanje nove spletne strani potreben računalnik, kar zahteva določena sredstva. Če temu ni tako, prosim, v imenu vseh staršev, ki trenutno šolajo otroke doma in nujno potrebujejo računalnik, da nam razkrijejo skrivnost, kako uporabljati splet brez ustrezne opreme.

Elektronsko sporočilo zavoda danes je nov dan.

Za vsako delo so potrebna določena sredstva

Verjamem, da je težko razumeti, a računalnik, kjer nastajajo vsebine, se nahaja v določenem prostoru, kjer je dostop do elektrike, interneta, ogrevanja itd. Ne glede na predpostavko, da gre za prostovoljno delo, je treba omenjena sredstva, ki so predpogoj za delo, financirati iz določenih virov. Močno dvomim, da so snovalci omenjenega sledilnika za dotičen projekt »prostovoljno« nabavili ustrezno opremo in infrastrukturo ter da za vsak projekt, ki ga imajo, to počno.  

Glede na to, da na Slovencu nimamo podatkov, ali je sledilnik »Maršal Twito« v resnici projekt, ki se financira izključno in samo iz osebnih sredstev ustvarjalcev, kakor trdi ekipa zavoda, prav tako nimamo in tudi ne želimo imeti vpogleda v to, kaj njihova ekipa počne v prostem času, se jim za trditev, da je »Maršal Twito« naložba iz žepa davkoplačevalcev, opravičujemo.

50.000 evrov proračunskih sredstev za projekt »Podpri«

Ekipa zavoda nam je v elektronskem sporočilu med drugim sporočila, da je bil inštitut s konzorcijem nevladnih organizacij s projektom »Podpri: razvoj inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za NVO« izbran na javnem razpisu za razvoj in profesionalizacijo nevladnih organizacij in prostovoljstva 2019 (Uradni list RS, št. 34/19 z dne 24. 5. 2019).

Za projekt »Podpri« bodo v dobrih dveh letih (od 1. 11. 2019 do 31. 1. 2022) od ministrstva za javno upravo prejeli 50.000 evrov sredstev. Čigav denar pa ministrstva razdelijo? Mogoče imajo na skrivnem kraju kakšno posebno tiskalnico denarja?!

Poleg tega pravijo, da inštitut dobi večino sredstev za delovanje drugje: s projektnimi sredstvi tujih financerjev, ki jih pridobi z uspešnimi prijavami na razpise, z delom na trgu in s tujimi donacijami.

Po Erarju je zavod od obstoja prejel 25.975,60 evra javnih sredstev

V zvezi s posredovanimi informacijami o financiranju zavoda se postavlja kar nekaj vprašanj. Projekt so dobili kot deležnik konzorcija Mirovnega inštituta, POD ČRTO, zavod za ustvarjanje kakovostnega novinarstva in Društva novinarjev Slovenije, torej so v zameno morali sorazmeren delež prispevati sami.

Koliko, lahko le ugibamo, iz Erarja pa tudi ni moč razbrati, če so že pridobljena sredstva prejeli. Iz Erarja je namreč razvidno le, da je zavod od ustanovitve prejel 25.975,60 evra, med njimi ni transakcije z ministrstva za javno upravo, niti z Mirovnega inštituta, ki je nosilec projekta »Podpri«.

Prav tako ni nikjer razvidno, od koga in koliko sredstev prejemajo iz tujine, kamor se, po navedbah, prijavljajo na razpise. Mogoče širši javnosti ni znano, ampak pri razpisih iz tujine so pogoji malce strožji, vsaj kar zadeva finančni izkaz. In logika je čisto preprosta – polovico vrednosti projekta mora že imeti na računu. Hkrati pa nikjer ni razvidno, od koga in koliko sredstev so prejeli iz dela na trgu in iz tujih donacij.

Letnega poročila pa tudi ni moč nikjer zaslediti. Torej ostajajo le dvomi in tako kot mi zagotovo ne moremo zatrditi, da je vsaj en cent prišel iz davkoplačevalskega denarja, tako zavod ne more zagotovo zatrditi, da niti en cent ni prišel iz davkoplačevalskega denarja.

Zahvala za skrb za naše bralce

Iskreno se pa zahvaljujem zavodu za skrb za naše bralce. Vsekakor je posebno priznanje za Slovenca, da je zavod v skladu 26., 27. in 28. členom Zakona o medijih prosil za popravek in opravičilo in nas priznal za medij. Le kaj bi si lahko želeli več.

Tako popravek kot opravičilo sta narejena, hkrati pa gre še dodatna zahvala zavodu Danes je nov dan, Inštitutu za druga vprašanja, saj so potrdili, da jih sofinancira ministrstvo za javno upravo. Kot že omenjeno, je denar z ministrstva proračunski denar, kamor se stekajo sredstva davkoplačevalcev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice