Naprej na vsebino

Airbnb od poraženca do zmagovalca krize

Cena delnice Airbnb se je od četrtka več kot podvojila. Novinec na borzi je na vrhuncu pridobil okoli 140 odstotkov – od cene izdaje delnic pri 68 dolarjih, do začetne kotacije pri 146 dolarjih, do najvišje vrednosti pri 165 dolarjih.

Evropska unija se pripravlja na uvedbo strogih protimonopolnih omejitev za IT-podjetja, ki manjšim konkurentom preprečujejo vstop na trg. Na seznam bi se lahko uvrstili, ne samo velikani, kot so Facebook, Google in Amazon, temveč tudi manjša podjetja, kot je Airbnb, poroča Financial Times.

Preberite tudi:

Gospodarstvo: Vnovičen razmah pandemije prekinil okrevanje in poglobil negotovost

Globalno gospodarstvo se postavlja na noge

Več kot 50 odstotkov kratkoročnih oddaj oziroma najemov nepremičnin se namreč odvije prek platforme Airbnb, ugotavljajo regulatorji. Slednji lahko podjetje zavežejo, da podatke o strankah deli s konkurenti.

Tiskovni predstavnik Airbnb se je odzval na vprašanja iz publikacije in dejal, da je strah EU neutemeljen. Opozoril je, da je konkurenca v turizmu evropskim potrošnikom prinesla velike koristi, storitev pa si prizadeva ponuditi najnižje cene stanovanj.

Več kot 50 odstotkov kratkoročnih oddaj oziroma najemov nepremičnin se namreč odvije prek platforme Airbnb.
Več kot 50 odstotkov kratkoročnih oddaj oziroma najemov nepremičnin se namreč odvije prek platforme Airbnb.
Vir slike: Pixabay

Pandemija zaznamovala promet

Medtem ko je Airbnb na začetku pandemije zaznamoval val odpovedi rezervacij, so novejši podatki spodbudili optimizem za trajno okrevanje, saj je izvršni direktor Brian Chesky pripomnil, kako je podjetje julija na svoji platformi doseglo več kot milijon rezerviranih nočitev.

Povpraševanje po počitniških najemih se je poleti povečalo na rekordno raven, saj so se omejitve javnega življenja umirile, popotniki pa so raje kot tradicionalne razrede nastanitev, kot so hoteli, izbrali izolacijo in zasebnost, ki jo nepremičnine prek Airbnb ponujajo.

Stanovanjski posrednik z okrevanjem v krizi

Airbnb se je kar nekaj časa pripravljal na prvo javno ponudbo delnic. Zaradi koronske krize ni bilo jasno, ali se bo to zgodilo še letos. Po začetnem udarcu pandemije je podjetje nazadnje le okrevalo. V zadnjem četrtletju je podjetje zaslužilo 219 milijonov dolarjev.

Soustanovitelj Nathan Blecharczyk je poleti dejal, da pričakuje, da bo kriza dolgoročno vplivala na industrijo. Ker postaja očitno, da bo v prihodnosti več ljudi delalo od doma, »to odpira nove možnosti, da se ljudje zaposlijo pri izbranem delodajalcu, ne da bi bili vezani na določeno lokacijo,« je dejal. Slednje bi mladim omogočilo, da se na primer vsakih nekaj mesecev preselijo v drugo mesto, ne da bi zamenjali službo. Takšno vedenje bi lahko prineslo nove stranke podjetjem, kot je Airbnb.

Med krizo je moral Airbnb dovoliti odpovedi že potrjenih rezervacij in ustanoviti sklad za podporo prizadetim najemodajalcem. Platforma za izmenjavo domov je maja za vsaj 25 odstotkov zmanjšala tudi svojo delovno silo, potem ko je pandemija oklestila turizem in onemogočila potovanja. Poleg tega je podjetje dobilo dve milijardi dolarjev svežega denarja za okrevanje.

Med krizo je moral Airbnb dovoliti odpovedi že potrjenih rezervacij in ustanoviti sklad za podporo prizadetim najemodajalcem.
Med krizo je moral Airbnb dovoliti odpovedi že potrjenih rezervacij in ustanoviti sklad za podporo prizadetim najemodajalcem.
Vir slike: Gerd Altmann, Pixabay

IPO nad pričakovanji

Razvoj prve javne ponudbe delnic je še toliko bolj osupljiv, saj je podjetje iz San Francisca že nekajkrat povišalo ceno delnice na poti do IPO. Soustanovitelj in prvi mož podjetja Brian Chesky je v intervjuju za Bloomberg TV zaradi skoka cene delnice ostal brez besed.

»Vemo, da je pred nami dolga pot. Višja ko je cena delnic, večja so pričakovanja, več bomo delali,« je naposled dejal vidno zmeden.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice