Naprej na vsebino

Instagram profil Radia 1 zlorabili za članstvo v Basilplayu

»Čestitamo, naključno ste izbrani med 5 dobitniki nagrad. Prosim registrirajte se za prevzem nagrade. Povezava za registraciji je v moji biografiji.« Sliši se super, če ob tem vidiš, da je sporočilo poslal Radio 1, ki ima ravno nagradno igro »Deli ali kradi!«, pa veš, da si v zadnjih dneh kliknil en všeček, ker si želel sodelovati, zato takšnemu sporočilu preprosto verjameš.

A kot opozarjajo na Varni na internetu, se ob vsakem takšnem sporočilu vprašajte: »A poznate koga, ki je že zadel iPhone? Kaj pa darilni bon za najljubšo trgovino? Tudi ne?«

Preberite tudi:

Delo preko socialnih omrežij? Pazite, ker na vas prežijo »prevaranti«!

Goljufije s kriptovalutami: kako jih opaziti in preprečiti, da bi bili prevarani?

V času covida se je spletno nakupovanje povečalo, hkrati pa tudi število prevarantov, ki prežijo na naivne in neprevidne ljudi. Če mislite, da se vam to ne more zgoditi, se pošteno motite.

Radio 1 je bila žrtev kraje profila. Zadevo so že prijavili.
Radio 1 je bila žrtev kraje profila. Zadevo so že prijavili.

Vsakdo je lahko žrtev spletnih prevar

Načeloma spadam med ljudi, ki so skrajno previdni pri nakupih na spletu in uporabi spleta nasploh. Sem že na Facebooku prejela pralni stroj, vstopnico za eksluzivni koncert in tudi bon za meni ljubo trgovino, še celo popust pri nakupu aranžmaja za morje. Vse na način – všečkaj in deli, pa dobiš.

Vedno prepoznam prevare, sporočila nigerijskega princa, Magdalene iz Francije, ki bi mi želela dati posojilo, neznanca, ki bo objavil moje sporne slike, posnetke, če ne nakažem denarja, ali piramidne sheme poznam, a ne, ker bi bila žrtev, ampak ker so tako neumne, da je jasno, da je prevara.

Torej, do danes ni bilo najmanjše možnosti, da bi »padla na prevaro«. Sredi dela, poslušanja okrogle mize, medtem ko me je klical poštar, ker je ravno dostavil naročeni paket, pa sinova frizerka, da mi končno sporoči termin, in me je hči nujno potrebovala pri šolskem delu, je priletelo v Instagramov nabiralnik zgoraj zapisano sporočilo.

Res sem pred dnevi ravno na profilu Radia 1 všečkala nagradno igro, priznam, da nisem brala pogojev, kot tudi nisem ravno natančno prebrala sporočila, ker če kaj, bi opazila slovnične napake in ne bi odgovorila.

Torej sem na strani lažnega profila Radia 1 poiskala povezavo na prevzem nagrade, niti tega nisem pogledala, kaj naj bi zadela. Pa saj gre vendar za Avdiča, on že ne bi koga okoli prinesel. Brez pomisleka sem vtipkala želene podatke, še bančno kartico, pa vse potrdila, kljub temu da so mi jasno napisali, da je to plačljivo, in sicer 0,02 evra. Že tukaj bi se mi lahko prižgal alarm, da nekaj ni OK, ampak ne, v zadnjem koraku so pa bili prsti hitrejši in sem lahko samo gledala, kako sem pristala, da mi zaračunajo mesečno članarino za Basilplay v višini 2,93 evra.

Članarine pa ne bom plačevala. Tu nekje me prijateljica opozori, da je v zadnjem času kar nekaj lažnih nagradnih iger, takrat pa se je vklopil alarm, ne eden, vsi.

Radio 1 prijavil lažen profil

Najprej sem šla preverit profil – in odkrila, da je lažen, in seveda, da pa bo to gotovo, sem se obrnila tudi na Radio 1, če so mogoče le oni tisti.

Kmalu sem dobila potrditev svoje domneve: »Spoštovani! Žal vam moramo sporočiti in vas hkrati opozoriti, da je nekdo ustvaril lažni profil na Instagramu, ki nima nikakršne povezave z delovanjem Radia 1, zato tudi nagradna igra ni nastala v naši organizaciji. Lažni profil smo že prijavili. Vse nagradne igre, ki so v etru (skupaj s pravili), sicer najdete tudi na spletni strani www.radio1.si, organiziramo jih tudi na FB profilu Radio1 nagrajuje. Hvala za vaše sporočilo in srečno v letu 2021!«

V lažni nagradni igri naj bi dobila iPhone 11 pro in 100 evrov. Če bi vsaj to prebrala, bi že zaključila svoje sodelovanje, ker Apple in jaz nikakor nisva na isti valovni dolžini. A ta »če« mi v tistem trenutku ni ravno pomagal.

Prevaro  lahko spoznate  tudi po tem, da od vas zahteva številko bančne kartice.
Prevaro lahko spoznate tudi po tem, da od vas zahteva številko bančne kartice.

Kaj narediti, če ste žrtev spletne prevare?

Varni na spletu opozarjajo, da se v zadnjem obdobju pojavljajo različne lažne nagradne igre, ko uporabniki dobijo sporočilo in se jih napoti na lažne spletne strani, kjer so uporabniki pod pretvezo pridobitve želene nagrade zavedeni v vpis podatkov o kreditni kartici. Kar se je zgodilo meni.

Vpis tako povzroči mesečne stroške za »članarino«, pojavi pa se tudi tveganje za možnost kasnejše zlorabe kreditne kartice. Pogosto so uporabniki zvabljeni tudi v plačljivi SMS-klub, ki jim nakoplje dodatne stroške. Mene so obremenili z zgolj 0,02 evra.

Če se znajdete v podobni situaciji, kot sem se jaz, se TAKOJ obrnite na svojo banko ali izdajatelja kreditne kartice. Razložili vam bodo, da je treba kartico preklicati in naročiti novo, kar seveda prinaša nove stroške in dejstvo, da vsaj teden dni ne boste mogli uporabljati bančne kartice, spletno ali mobilno banko pa.

Če obrnete svojo kartico, je v zgornjem robu zapisana telefonska številka za preklic bančne kartice. Ne odlašajte, to naredite takoj. Če imate MasterCard, bo nova kartica avtomatično naročena, če imate Maestro, pa jo boste morali naročiti.

Ker smo v času epidemije, je slednje misija nemogoče, saj je prek telefona to skoraj nemogoče narediti, sama sem čakala debelo uro na liniji in na koncu obupala ter vmes napisala elektronsko sporočilo. Zdaj čakam, da mi to potrdijo, upam, da mi bodo jutri, in potem bo treba počakati vsaj teden, da kartico dobim.

Če pa ste goljufom zaupali svojo mobilno številko, se obrnite na svojega mobilnega operaterja in prosite za preklic oziroma odjavo iz plačljivih SMS-klubov. Dobronamerno vam svetujem, da si uredite tudi spletni profil, kjer boste imeli sprotni pregled, če ste pri ogledu filmčka na Youtubu ali kjerkoli drugje po »pomoti« kliknili še na plačljivo obveščanje.

V primeru oškodovanja, še posebej, če gre za večje zneske, in ne za zgolj 2,95 evra in še stroške izdaje nove kartice, se obrnite na krajevno pristojno policijsko postajo in svojo »naivnost« prijavite. Ni sramotno, če se vam kaj takšnega zgodi, in če zadevo prijavite, lahko še koga obvarujete pred krajo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice