Naprej na vsebino

Zlato se vse bolj sveti; bitcoin pognalo v višave

V sredo je največja kriptovaluta prvič prebila psihološko mejo 36.000 ameriških dolarjev, potem ko je v nedeljo dosegla zgodovinsko rekordno vrednost.

Skozi lansko leto se je cena bitcoina več kot potrojila. Vendar se mnenja o bitcoinu še vedno močno razlikujejo. Privrženci digitalnih valut, bitcoin ne vidijo samo kot pionirske tehnologije, temveč tudi kot internetno valuto in vse pogosteje tudi kot »zlato rezervo« za ohranjanje vrednosti premoženja. Kritiki po drugi strani vidijo finančni balon in se, med drugim, pritožujejo nad včasih ekstremnimi nihanji cene bitcoina in drugih kriptovalut.

Preberite tudi:

Kriptovaluta prihodnost denarnega toka?

Kako in kam investirati?

Zakaj so kriptovalute pomembne in kaj ponujajo?

Tudi med priznanimi analitiki obstajajo očitne razlike v mnenjih. Medtem ko nekateri že vidijo propad bitcoina, analitik pri JPMorgan Nikolaos Panigirtzoglou verjame, da bo cena bitcoina letos dosegla 146.000 dolarjev.

Da bi to utemeljil, se sklicuje na vzporednice med digitalno valuto in zlatom. Izračun njegove ciljne cene bitcoina temelji na primerjavi skupnih naložb zasebnega sektorja v zlato ter v bitcoin in predpostavki, da bi lahko pri tem znesku prišlo do paritete.

Cena za Ether se je iz ponedeljka na torek v 24 urah povzpela s 750 na več kot 1000 dolarjev, dosegla vrh pri 1160, kjer se giblje tudi danes.
Cena za Ether se je iz ponedeljka na torek v 24 urah povzpela s 750 na več kot 1000 dolarjev, dosegla vrh pri 1160, kjer se giblje tudi danes.
Vir slike: Miloslav Hamrik, Pixabay

»Izpodrivanje zlata kot rezervne valute pomeni velik potencial za bitcoin,« je dejal analitik. Vendar poudarja, da do tega ne bo prišlo čez noč – in da je zato bikovski finančni trend bitcoina treba obravnavati kot teoretičen in dolgoročen. Poleg tega se mora najprej zmanjšati nestanovitnost bitcoina.

Preobrat na začetku tedna

V decembrskih dneh, ko se je cena bitcoina neumorno višala, je druga največja kriptovaluta Ether konsolidirala okoli ključnih ravni podpore, saj je bil kapital večinoma osredotočen na bitcoin. Slednje mnogi pripisujejo institucionalni podpori kripto trga, ki se kopiči predvsem v prvi in največji kriptovaluti.

Toda Ether je v začetku tedna končno izstopil iz sence bitcoina – potem ko je vodilna kriptovaluta začela konsolidirati na območju 33.000 ameriških dolarjev, je Ether doživel razcvet.

Cena za Ether se je iz ponedeljka na torek v 24 urah povzpela s 750 na več kot 1000 dolarjev, dosegla vrh pri 1160, kjer se giblje tudi danes. Gre za kar 33-odstotno rast. Medtem ko je Ether poneslo preko psihološke meje, je vrednost vodilne kriptovalute bitcoin v začetku tedna upadla za dobre štiri odstotke.

Kaj prinaša 2021

Po besedah Andrewa Keysa, nekdanjega izvršnega direktorja analitičnega kripto startupa ConsenSys, naj bi Ethereum leta 2021 zaradi nadgradnje ekosistema in nenehne rasti področja decentraliziranih financ (DeFi), zacvetel.

»Nadgradnja ETH 2.0 bo katapultirala delovanje omrežja in pritegnila še več pozornosti podjetij in institucionalnih vlagateljev v DeFi, kar bo ceno Ethra pognalo v nove višave,« je dejal.

Dodal je, da misli, da se bo skupna vrednost, zaklenjena v decentraliziranem finančnem prostoru, povečala na 150 milijard dolarjev.

»Nesporno je, da se v Ethereumu (projekt s kriptovaluto Ether) odvija večina decentraliziranih finančnih dejavnosti. Toda druga omrežja bodo v prostor vstopila bolj materialno z namestitvijo drugih izvornih žetonov v Ethereumov ekosistem,« meni priznani kripto analitik.

Tudi zlato se vse bolj sveti

Večina analitikov pričakuje, da se bo trend naraščanja nadaljeval tudi leta 2021. Za nekatere strokovnjake so pri trgovanju z rumeno plemenito kovino možne tudi nove rekordne cene. Na primer, Commerzbank domneva, da bi se lahko cena zlata do konca leta 2021 povzpela na 2100 dolarjev za unčo (31,1 grama). To bi preseglo rekordno visoko ceno zlata lani poleti, ko je znašala 2075 dolarjev. Trenutno je za unčo zlata potrebno odšteti 1898 dolarjev. 

Zlato ostaja privlačna naložba, saj številni ekonomisti pričakujejo, da se bo letošnje leto zaznamovala inflacija.
Zlato ostaja privlačna naložba, saj številni ekonomisti pričakujejo, da se bo letošnje leto zaznamovala inflacija.
Vir slike: Steve Bidmead, Pixabay

Razlogi za naraščanje cene zlata

Enega najmočnejših gonilnikov cene še vedno opazimo v izredno ohlapni monetarni politiki vodilnih centralnih bank. Tudi če bo koronsko krizo mogoče obvladati z učinkovitimi cepivi, bo denarna politika centralnih bank dolgoročno ostala izjemno ohlapna, dolžniške gore vodilnih industrializiranih držav pa visoke. Poleg tega lahko pričakujemo, da se bo politika ničelnih obrestnih mer centralnih bank nadaljevala še vrsto let.

Zlato ostaja privlačna naložba, saj številni ekonomisti pričakujejo, da se bo letošnje leto zaznamovala inflacija. Veliko povpraševanje se bo verjetno srečalo z nezadostno ponudbo. Posledično se pričakuje bistveno povečanje cene. Zlato se že desetletja uporablja kot zaščita pred inflacijo.

Po mnenju strokovnjakov se bodo tudi same centralne banke spet pojavile kot kupci na svetovnem trgu in povečale svoje nacionalne rezerve zlata. Po dveh letih izjemno visokih nakupov zlata se je zanimanje centralnih bank leta 2020 opazno ohladilo.

Glavno gonilo cene na trgu zlata je povpraševanje finančnih vlagateljev. Po nedavni anketi Svetovnega sveta za zlato (World Gold Council) je bil v prvih treh četrtletjih leta 2020 rekorden priliv ETF-jev, podprtih s fizičnim zlatom. Združenje je nabavni obseg ocenilo na približno 1000 ton.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice