Naprej na vsebino

Zakaj je nekaterim »trn v peti« Zavod Iskreni?

Po nedavnem umiku nezaupnice vladi, opozicija že napoveduje interpelacijo zoper ministra Janeza Ciglerja Kralja. Ministru namreč očitajo povezavo z Zavodom Iskreni. Ta je na razpisu, ki ga je objavilo ministrstvo za delo, družino in enake možnosti, za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam zaradi epidemije covida-19, prejel dobrih 130.000 evrov.

Preberite tudi:

Komu boste namenili 1 % od svoje dohodnine

Kdo kroji usodo slovenskega naroda: civilne iniciative in NVO ali državljani?

Minister Cigler je zavrnil očitke o vplivanju na postopek razpisa

Glavni očitek ministru je, da je kot soustanovitelj zavoda vplival na to, da je Zavod prejel omenjena sredstva. Minister je odgovoril, da v nobeni obliki ni sodeloval, niti vplival na postopek razpisa, na katerem je med drugimi prejel sredstva tudi Zavod Iskreni. Med prejemniki so še druge nevladne organizacije (NVO).

Tako bodo sredstva prejeli tudi Zveza prijateljev mladine, SOS telefon, SLO filantropija, Rdeči križ, Kralji ulice, Spominčica, Inštitut za preučevanje enakosti spolov, itd. Vsem omenjenim NVO, ki so prejele pomoč je skupno to, da je v ospredju stiska človeka in prizadevanje za kvaliteto življenja.

Družina ima ključni vpliv na stanje v širši družbi

Glede na to, da je med prejemniki sredstev najbolj na udaru Zavod Iskreni, ga lahko malo bolj spoznamo. Glavno poslanstvo Zavoda je delo z družinami in z vsem kar spada v življenje družine. Glede na to, da je splošna opredelitev v tem, da je družina osnovna celica družbe, lahko pri poslanstvu Zavoda Iskreni govorimo, da je njegovo delo usmerjeno v dobro celotne slovenske družbe.

Vsakemu, ki vsaj malo pozna dogajanje v družbi, je lahko jasno, da se danes soočamo z različnimi deviacijami ravno na področju družine. Statistike kažejo, da se največ prekrškov in kaznivih dejanj zgodi ravno v družini. Torej, je družina potrebna skrbi tako s strani države, kot tudi nevladnih organizacij, med katere spada tudi Zavod Iskreni.

Je zavzemanje za pozitivne vrednote zares »mračnjaštvo«?

Napadi, ki ga je deležen Zavod so nerazumljivi, saj se za razliko od nekaterih drugih nevladnih organizacij, zavzema za vrednote, ki dajejo človeku dostojanstvo in mu dvigujejo kvaliteto življenja. Glede na to, da večina slovenskih državljanov živi v družinskih skupnostih, gre za prizadevanje za splošni dvig kvalitete življenja.

Po drugi strani je s strani leve politične scene deležen očitkov, ki jih združujejo v besedo mračnjaštvo. Poslanec Levice Matej T. Vatovec je pod »mračnjaštvo« umestil nasprotovanje splavu, kontracepciji in zakon med moškim in žensko in otroci, ki se jima rodijo.

Če prevedemo omenjene pojme v pozitiven govor je potem po mnenju Levice in somišljenikov splav in kontracepcija vrednota, medtem ko je zakonska zveza in družina z otroci po njihovem mnenju »mračnjaštvo«. Če živimo v družbi, ki je vrednota uničevanje tistega, kar je skozi tisočletja ohranjalo človeško družino, potem nas lahko v resnici skrbi za prihodnost.

Zavodu Iskreni je očitano marsikaj, a večino izven konteksta.
Zavodu Iskreni je očitano marsikaj, a večino izven konteksta.
Vir slike: Tviter

Je lahko splav vrednota?

Levičarske organizacije in mediji, ki jih pri tem podpirajo, prikazujejo dejavnost Zavoda Iskreni popolnoma izkrivljeno. Vrednota, kot je človeško življenje in njegov razvoj, spada med najvišje obče človeške vrednote. Ob tem se ne moremo izogniti dejstvu, da gre pri splavu za prekinitev človekovega življenja, pri kontracepciji pa za njegovo onemogočanje.

Glede na negativno izkušnjo tistih, ki so se že soočili s splavom, poskuša Zavod tudi pomagati tistim, ki so šli skozi post abortivne travme, predvsem pa želi s pozitivno naravnanostjo do življenja, ljudem s katerimi se ukvarja, ustvariti pogled, ki je v prvi vrsti pozitivno usmerjen do vsakega življenja.

Kontracepcijske tablete lahko povzročajo raka na dojkah

Tudi, ko govorimo o kontracepcijskih sredstvih, jih mnogi jemljejo preveč lahko, brez prave poglobitve v morebitne posledice. Dokazano je, da predstavlja uživanje kontracepcijskih tabletk 50% povečanje tveganja raka na dojkah. Pod kontracepcijo uvrščajo tudi sredstva, ki so v prvi vrsti abortivna, kar pomeni, da onemogočajo ugnezditev že oplojenega jajčeca v maternico.

Kakršen koli že imamo odnos do zakona, družine, splava in kontracepcije, ne moremo zanikati, da je srečen zakon in družina nekaj, kar si lahko samo želimo. Poslanstvo Zavoda Iskreni je tudi pomoč zakonom in družinam v stiski, v katerih so se znašli zaradi različnih vzrokov.

Covid-19 je marsikje poglobil družinsko stisko

Pojav covida-19 je močno posegel v zakonsko in družinsko življenje. Mnogi zakonci in družine trpijo zaradi tega, ker se jim je porušil dosedanji način življenja. V času epidemije je marsikomu velika preizkušnja preživljanje časa skupaj z zakoncem in družino vsak dan, celoten dan.

Prav tako so se povečale stiske zaradi materialnega pomanjkanja. Mnogi starši so ostali brez službe, zato so oni in njihovi otroci izpostavljeni velikemu tveganju za preživetje. Ravno zaradi takšnih in podobnih stisk je Zavod iskreni skupaj z drugimi NVO prejel sredstva na razpisu ministrstva.

Gre pri obravnavi NVO za dvojna merila?

Ne moremo se znebiti vtisa, da gre pri obravnavi NVO in sredstev, ki so z njimi povezana, za dvojna merila. Medtem ko so, po mnenju nekaterih, sredstva, ki jih dobijo organizacije, ki se ukvarjajo s človeško stisko , vprašljiva, za iste ljudi niso vprašljiva sredstva, ki nimajo nobene zveze s humanitarnostjo.

Medtem, ko ima Zavod Iskreni jasno opredeljeno humanitarno poslanstvo, je nekoliko bolj zamegljeno poslanstvo t. i. socialno-kulturnih organizacij, za katere ni jasno zakaj dobijo sredstva iz proračunu in v kakšen namen jih uporabljajo. Predvsem pa ni jasno, kaj imamo od tega davkoplačevalci, ki s prispevki polnimo proračun.

Je resnično težava, če nekdo zagovarja vrednote, ki v zadnjih letih izgubljajo pomen.
Je resnično težava, če nekdo zagovarja vrednote, ki v zadnjih letih izgubljajo pomen.
Vir slike: Iskreni

Levo usmerjene NVO imajo premoč na področju prejemanja sredstev

Npr. Mirovni inštitut je prejemnik več milijonskih sredstev s strani države, medtem, ko je Zavod Iskreni do sedaj prejel 255.000 evrov. Poleg tega ni nikakršne skrivnosti, da so t. i. kulturni nevladniki odkrito podprti z leve politične opcije. Sorazmerno z vladanjem levih vlad je tudi prejemanje državnih sredstev, ki so neprimerno višja od tistih, ki jih prejema peščica t. i desnih NVO.

Poizkus popolnega monopola levičarskih organizacij

V ozadju nasprotovanja Zavodu Iskreni in sredstev, ki jih prejema od države ni morebitna ministrova povezanost z njimi, ampak gre za širši kontekst. Preprosto gre za to, da želijo levo usmerjene NVO, ki uživajo tudi vso podporo leve politike ustvariti popoln monopol na področju delovanja NVO.

Zato se čutijo ogrožene ob vsakem drugačnem delovanju, ki je bolj pregledno, predvsem pa bolj v službi državljanov. Takšna ravnanja in mnoga druga, ki se vse bolj agresivno pojavljajo v naši družbi, kažejo, da se Slovenija vse bolj oddaljuje od demokratičnih standardov in se vse bolj približuje diktaturi anarhije.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
baubau
baubau
1 year ago

Ker res iskreno pričujejo za resnico.

Prijava na e-novice