Naprej na vsebino

Razmišljate o gradnji hiše? Poglejte zakaj je lesena hiša prava izbira za vas

Življenje, ki vam ga zagotavlja lesena hiša, je izkušnja, ki je težko primerljiva s katero drugo vrsto bivanja. Ta lesena bivalna zgradba je najboljši način za sprostitev in uživanje v srečnem in zdravem življenju.

Lesena hiša ponuja mirno in brezbrižno življenje ter je čudovit način za počitek pred hrupom, onesnaženjem in gnečo v mestih. Lesena hiša se najbolj prilega v naravne habitate, kar ima za posledico boljše fizično in duševno zdravje. Les sam po sebi ima več lastnosti, ki so koristne za človeka.

Preberite tudi:

Strokovnjaki in politika enotni: les je lahko prihodnost gospodarstva

Lesnopredelovalna industrija v Sevnici je lahko zgled

Lesena hiša nudi naravno izolacijo

Les je naravni izolator. Tisti, ki živijo v leseni hiši so zaščiteni pred zunanjimi podnebnimi razmerami. Tudi, če je pozimi zunaj zelo hladno, ostane notranja temperatura lesene hiše na enaka.

Nenadni padci temperature nimajo bistvenega vpliva na temperaturo notranjosti lesene stavbe. Nasprotno pa notranja temperatura betonskih konstrukcij takoj zaniha, ko se vreme spremeni.

Naravna izolacija naredi leseno stavbo udobno in prijetno za bivanje. Tisti, ki živijo v lesenih hišah imajo boljše fizično in duševno zdravje, saj živijo v okolju s stabilno temperaturo.

Estetska in okolju prijazna lesena hiša.
Estetska in okolju prijazna lesena hiša.
Vir slike: Vecislavas Popa, Pexels

Lesena hiša in toplota

Na les toplota ne vpliva, kot na druge materiale. Na druge materiale, uporabljene v konstrukcijah hiše – beton, cement in kovine, vpliva povečanje ali zmanjšanje toplote. Večina teh materialov, ki se običajno uporabljajo v konstrukcijah stavbe, se širijo, ko se temperature dvignejo.

Toplota vpliva na njihovo strukturno kohezijo, kar povzroči škodo. Les pa se ne širi, niti v močni vročini. Tudi kadar je temperatura prenizka, to na les ne vpliva. Les pomaga ohranjati celovitost strukture. Lesena hiša ima zato daljšo življenjsko dobo in nanjo sprememba toplote ne vpliva, prav tako ji ne povzroča škodo.

Akustične prednosti

Številna glasbila so narejena iz lesa. To je zaradi zvočnih lastnosti lesa. To je tudi razlog, da glasbeni koncerti potekajo v dvoranah z lesenimi stenami. Les absorbira zvok, kar povzroča manj hrupa in odmevanja.

Lesena hiša ima enake lastnosti. V notranjosti je malo hrupa in ta lesena bivalna stavba zagotavlja mirno in tiho bivalno okolje. Če imate radi glasno glasbo, je absorpcija hrupa, ki jo zagotavlja les, skupaj z mirnim in čudovitim okoljem, najboljša lastnost lesene hiše.

Lesena hiša je energetsko učinkovitejša

Lesena hiša je energetsko zelo učinkovita. Zaradi svojih naravnih izolacijskih lastnosti lesene konstrukcije, zahteva manj uporabe opreme za nadzor temperature. Pozimi ponuja toplejšo notranjost, poleti pa je notranja temperatura razmeroma hladna. Tako lesena hiša zmanjša odvisnost od opreme, ki porablja veliko energije, kot so grelniki ali klimatske naprave.

Odpornost na elektriko

Les je naravni izolator, zaradi česar je lesena hiša varnejša za življenje v primerjavi z drugimi vrstami konstrukcij. Ker les ne prevaja elektrike, je tudi zelo malo možnosti, da bi vas zaradi kratkega stika presenetil požar. Na primer vaša lesena hišica je postavljena v bližini gozda, kjer je načeloma večja možnost za pojav strel. Ker je les izolator vas bo zaščitil pred morebitno nesrečo in katastrofo.

Estetika

Hiša iz lesa je estetsko prijetnejša kot katerakoli druga vrsta zgradbe. Naravne oblike na lesu naredijo leseno hišo naravno privlačno in lepo. Lesene stavbe so vizualno privlačnejše.

Zaradi takšne estetske lepote je lesena hiša sproščujoča, udobna in prijetna za bivanje. Tudi različno leseno pohištvo in predmeti za dekoracijo, ki ustrezajo splošni temi hiše, lahko še dodatno izboljšajo estetsko in naravno lepoto.

Lesena hiša je okolju prijazna

Zaradi manjše porabe energije ima lesena hiša nizke emisije ogljika. Takšna lesena stavba je okolju prijazna. Za tiste, ki jih skrbi njihov ogljični odtis in posledični vplivi na okolje, je lesena hiša odlično bivališče.

Lesena konstrukcija, zaradi vrste materiala, uporabljenega pri njeni izdelavi, tudi pomaga ohranjati okolje čisto in varno. Te značilnosti lesene hiše pomagajo izboljšati fizično zdravje in duševno počutje prebivalcev.

Lažja konstrukcija

Lesena hiša je narejena iz lesenih hlodov, ki so lahki. Zato jih je lažje sestaviti. Lesene hlode je enostavno prepeljati do mesta, kjer naj bi bila lesena hiša zgrajena. To olajša prevoz in tudi stroškovno učinkovito.

Gradnja takšnega bivališča je prav tako enostavna v primerjavi z gradnjo betonske zgradbe. Tudi v primeru kakršne koli škode je lažje zamenjati poškodovane lesene hlode in jih zamenjati z novimi, ki jih je mogoče prenesti tudi na lokacijo lesene hiše.

Lesena hiša je energetsko učinkovita.
Lesena hiša je energetsko učinkovita.
Vir slike: Erik Mclean, Pexels

Lesena hiša je odporna na oksidacijo

Les je odporen tudi na oksidacijo. Oksidacija je razlog za rjo in posledične poškodbe kovin. Toda les je zaščiten pred oksidacijo, zaradi česar imajo lesene stavbe daljšo življenjsko dobo. Leseno hišo je lažje vzdrževati, saj je zaradi svojih edinstvenih lastnosti odpornejša na mnoge dejavnike, ki kličejo pri drugih elementih po popravilu.

Stavbe iz lesa – stanovanjske brunarice, ponujajo številne prednosti. Takšne strukture so bolj odporne na vremenske vplive in druge naravne elemente, imajo daljšo življenjsko dobo, so energetsko in stroškovno učinkovitejše in okolju prijazne. Lesena hiša ponuja najboljši način za življenje mirnega, srečnega in zdravega življenja.

Lesene hiše običajno stojijo stran od trušča. Pogosto se nahajajo na podeželju ali v bližini gozda. Takšne lesene konstrukcije zato zagotavljajo naravni življenjski prostor. Zaradi bližine narave so izredno koristne za zdravje tistih, ki v njih živijo.

Takšne strukture so oddaljene od onesnaženja in hrupa urbanih območij, zaradi česar so idealen kraj za življenje. Življenje v takih lesenih domovih ima več zdravstvenih ugodnosti in je odličen vir svežega in čistega zraka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Kam so vsi natakarji šli?

Če je bilo pomanjkanje natakarjev očitno že v preteklosti, so po epidemiji covida-19 postali redki kot dragulji. Se pa najdejo gosti, ki z njimi še vedno ravnajo kot svinja z mehom.

Prijava na e-novice