Naprej na vsebino

Politična skupina Prenovimo Evropo (Renew Europe)

Politična skupina Prenovimo Evropo (RE) je nova skupina in je naslednica skupine  Zavezništva liberalcev in demokratov (ALDE). Skupini se je pridružila tudi Evropska demokratska stranka. Tej politični skupini iz Slovenije pripadajo Lista Marjana Šarca (LMŠ), Stranka Modernega centra (SMC), Stranka Alenke Bratušek (SAB) in DeSUS.

Preberite tudi:

Čigave interese zastopajo evropski poslanci?

Evropska ljudska stranka (Krščanski demokrati)

Skupina naprednega zavezništva in demokratov

RE velja za sredinsko politično skupino

Trenutno ima svoja predstavnika samo LMŠ, to sta Irena Joveva in Klemen Grošelj. Oba pripadata politični skupini, ki ima v Evropskem parlamentu 96 poslancev, poslanci prihajajo iz 22 držav. Skupina je z združenimi močmi pod novim imenom začela delovati na začetku sedanjega mandata.

Po politični usmeritvi velja ta skupina za sredinsko  skupino. Sami ocenjujejo, da je sredinska usmerjenost skupine velika prednost za Evropo, saj še ni bilo nikoli tako močne sredinske politične skupine v Evropskem parlamentu. S tem se je končala prevlada konservativcev ali socialistov na evropskem političnem parketu.

Združeni politični skupini pod novim imenom od leta 2019 predseduje romunski predstavnik Dacian Cioloş, za katerega je to tudi prvi mandat v Evropskem parlamentu.
Združeni politični skupini pod novim imenom od leta 2019 predseduje romunski predstavnik Dacian Cioloş, za katerega je to tudi prvi mandat v Evropskem parlamentu.
Vir slike: Calea Europeana

Ohranitev planeta, politična uravnoteženost in splošna korist

Njihova prioriteta je trajnostni razvoj Evrope v sklopu svetovne politike. Zavedajo se, da nimamo drugega planeta, razen Zemlje, zato je nujno potrebno, da naš planet ohranimo za prihodnje generacije. Pri tem je temeljnega pomena Pariški podnebni sporazum iz leta 2015.

V njihovo politično usmeritev sodi tudi skrb za evropsko politično uravnoteženost. V nekaterih delih Evrope sta namreč ogroženi pravna država in demokracija. Pri tem se RE zavzema za ljudi, ki trpijo zaradi neliberalnih in  nacionalističnih teženj, kar postaja vse večji problem v vse več državah. Katere so te države, ne navajajo.

Njihovo prizadevanje je usmerjeno v uspešnejšo Evropo v korist vseh Evropejcev. Zato si prizadevajo vlagati v različne talente evropskih državljanov in pospeševanje gospodarske rasti znotraj evropskega trga. Prepričani so, da so neločljivo povezani gospodarska rast, okoljska trajnost, poštena konkurenca in odgovornost.

Zgodovina RE sega v začetke združevanja Evrope

Zgodovina politične skupine sega v same začetke združevanja Evrope, ko je leta 1952 nastala Evropska skupnost za premog in jeklo. Pod različnimi imeni je sodelovala v različnih koalicijah znotraj Evropskega parlamenta. Združeni politični skupini pod novim imenom od leta 2019 predseduje romunski predstavnik Dacian Cioloş, za katerega je to tudi prvi mandat v Evropskem parlamentu.

Trenutno so za RE glavne prioritete spopadanje s pandemijo covida-19, urejanje področja sodobne tehnologije, boj proti raku in zavzemanje za enakost spolov.

Boj proti covidu-19

Na področju boja proti covidu-19 se zavzemajo za preglednost nabave in distribucije cepiv. Pri tem izpostavljajo tudi nujnost povečanja proizvodnje cepiv in cepljenja prebivalstva. Pri tem je nujno, da farmacevtska podjetja ne bi delala tajno, ampak da bi bilo vse v zvezi s cepivi popolnoma transparentno. Pri tem so mišljene predvsem pogodbe med Evropsko komisijo in proizvajalci cepiv.

Nadzor nad sodobnimi tehnologijami

Na področju sodobne tehnologije RE vzporedno s prednostmi opozarja tudi na slabosti, ki se izražajo predvsem v nevarnosti za uporabnike. RE sicer podpira razvoj sodobnih tehnologij, vendar pri tem opozarja na zagotavljanje pravic in ohranjanje evropskih vrednot.

RE želi na tem področju vzpostaviti strog demokratični nadzor in učinkovite zaščitne ukrepe, ki lahko vključujejo celo prepoved določenih tehnologij. Pri tem imajo v mislih urejanje področja elektronskega prepoznavanja obraza ter področje oglaševanja. Uporabnik naj bi pri tem imel možnost izbire, kaj je v njegovem interesu in kaj ni.

Boj proti raku

Evropska komisija je pred kratkim objavila strategijo za premagovanje raka, kar je pozdravila tudi RE. V Evropi vsako leto umre za rakom 1,3 milijona ljudi, od tega 6000 otrok. Tudi tisti, ki raka preživijo, imajo ob tem velike posledice. Zdravljenje raka je tudi velik finančni zalogaj.

Načrt za boj proti raku med drugim predstavlja nove ukrepe za preprečevanje, zdravljenje in socialne posledice raka. Nova digitalna orodja, kot so Evropska pobuda za ugotavljanje raka, Evropski podatkovni prostor za zdravje in krepitev evropskega informacijskega sistema o raku, omogočajo uporabo umetne inteligence na tem področju.

RE je politična skupina, ki ima dolgo tradicijo, hkrati pa je v zadnjem času napravila tudi lastno reformo.
RE je politična skupina, ki ima dolgo tradicijo, hkrati pa je v zadnjem času napravila tudi lastno reformo.
Vir slike: Deutsche Welle

Delo na področju enakosti spolov

RE opozarja, da je v času pandemije covida-19 zapostavljeno prizadevanje za enakost spolov. V zvezi s tem je Evropski parlament sprejel poročilo o perspektivi enakosti spolov v kriznem in pokriznem obdobju covida-19.  Pri tem poročilo navaja, da je zaprtje šol povzročilo, da so ženske po gospodinjstvih postale še nekoliko bolj obremenjene.

Poročilo se zavzema za oblikovanje mreže za izmenjavo najboljših praks med državami članicami o tem, kako se spoprijeti s problemom neenakosti med spoloma iz vidika covida-19. Pri tem ugotavljajo, da je neenakost spolov še vedno prisotna v različnih institucijah. Problem neenakosti je tudi na področju digitalnega gospodarstva, kjer so še vedno v prevladi moški.

Politična uravnoteženost je temelj demokracije

RE je politična skupina, ki ima dolgo tradicijo, hkrati pa je v zadnjem času napravila tudi lastno reformo. Ker je sredinsko politično usmerjena, predstavlja uravnoteženo smer, ki povezuje različne politične skupine med konservativnim in progresivnim polom.

Eden izmed temeljev demokracije je namreč politična uravnoteženost, kar je v današnjem času, v katerem se krešejo različna politična stališča, nujno potrebno. Vsekakor bi se lahko iz tega kaj naučila tudi naša država, ki dobesedno trpi za politično uravnoteženostjo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice