Naprej na vsebino

Kriza kot priložnost: Projekt, ki povezuje lokalne pridelovalce

Ko smo se pred skoraj enim letom naenkrat znašli v obdobju epidemije, si verjetno nihče ni predstavljal, kako bo ta spremenila svet, kot smo ga poznali prej. V težki situaciji so se znašla številna podjetja kot tudi lokalni pridelovalci hrane.

Preberite tudi:

Kmetu manj, a na policah hrana dražja. Ali res vemo, kaj jemo?

Lokalna samooskrba v času svetovne pandemije

Z zaprtjem tržnic so brez ponudbe lokalno pridelane hrane ostali številni potrošniki. V začetku marca je kot posledica tega spoznanja vzniknila nova podjetniška zgodba z nazivom Kupi Lokalno. Ideja je bila vzpostaviti največjo spletno tržnico v Sloveniji. V te namene je bila postavljena spletna stran. Ta je namenjena povezovanju med lokalnimi pridelovalci in kupci, ki izbrane izdelke prejmejo na vrata doma.

Pomoč manjšim lokalnim pridelovalcem brez provizije

Podjetniško ekipo, ki stoji za projektom Kupi Lokalno, sestavljajo Matic Užmah, Jernej Smisl in Nino Erjavec. Odločili so se, da bodo v času epidemije priskočili na pomoč manjšim lokalnim proizvajalcem, jim ponudili promocijo izdelkov in dostavo, pri tem pa jih ne bodo obremenili s stroški provizije. Po odločitvi so platformo postavili v zgolj treh tednih. Začetno delo je obsegalo programiranje spletne trgovine, pridobivanje ponudnikov in dogovarjanje ter vnos ponudnikov v sistem.

Idejo so nato predstavili znanim ponudnikom in tistim, za katere so vedeli, da potrebujejo njihovo pomoč. Ko se je novica o novi podjetniški ideji razširila med ljudmi, so začeli ponudniki pristopati sami. V obdobju 2–3 mesecev so sodelovanje sklenili s 100 lokalnimi pridelovalci, ki ponujajo okoli 1200 izdelkov. Projekt je kmalu zaživel po vseh slovenskih regijah. Prav tako je ekipa k sodelovanju povabila prevoznike, ki so bili v tem obdobju med tistimi, ki so ostali brez večjega dela zaslužka.

Kupi Lokalno ni navadna spletna trgovina. Gre za »marketplace«, pri čemer se naročila in plačila prenesejo direktno k ponudnikom.
Kupi Lokalno ni navadna spletna trgovina. Gre za »marketplace«, pri čemer se naročila in plačila prenesejo direktno k ponudnikom.
Vir slike: Kupi Lokalno

Družbeno odgovoren projekt, za katerega je načrtovana tudi širitev v tujino

Podjetje Kupi Lokalno je v zasebni lasti. Kasneje so vzpostavili sodelovanje B2B tudi z večjimi restavracijami in šolami. Gre za družbeno odgovoren projekt, za katerega si ekipa želi, da bi postal širše prepoznaven. Tako v prihodnje načrtujejo tudi širjenje v tujino. Kot pravijo, imajo sicer zaenkrat dovolj izzivov na domačih tleh, vendar bodo predvidoma v letu 2022 pripravljeni na vstop na tuje trge. Razmišljajo predvsem o tem, da bi nagovorili razvitejše države, saj imajo njihovi prebivalci večjo kupno moč.

Kupi Lokalno ni navadna spletna trgovina. Gre za »marketplace«, pri čemer se naročila in plačila prenesejo direktno k ponudnikom. Ekipa je lokalnim ponudnikom na voljo za pomoč in nasvete. Trudijo se, da bi zagotovili zadovoljstvo vseh vključenih in da bi projekt temeljil na grajenju skupnosti. Pri poslovanju jim glavno težavo povzroča nedržanje dogovorov. Plačila se namreč izvajajo direktno na kmetijo. Dostikrat se zgodi, da kdo kaj naroči, potem pa tega ne prevzame, zaradi česar pride do nevšečnosti.

Člani ekipe imajo bogate podjetniške izkušnje

Miha Užmah je podjetnik, ki vodi mednarodno IT-podjetje, zadnjih pet let pa je preživel v Parizu in gradil programsko orodje za pomoč uporabnikom Support Hero. Jernej Smisl je globalni direktor marketinga VIDAA USA. Gre za podjetje s sedežem v Atlanti, ki je v večinski lasti Hisense International. Nino Erjavec je trenutno še študent Ekonomske fakultete, ki pa se že štiri leta ukvarja z organizacijo glasbenih dogodkov, zastopanjem glasbenikov in delom v turizmu. Člani ekipe so se med seboj dobro ujeli, projekt pa postaja vse bolj prepoznaven. Dokazuje, da je lahko vsaka kriza priložnost za nov začetek in da je s povezovanjem in sodelovanjem možno doseči marsikaj. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Kam so vsi natakarji šli?

Če je bilo pomanjkanje natakarjev očitno že v preteklosti, so po epidemiji covida-19 postali redki kot dragulji. Se pa najdejo gosti, ki z njimi še vedno ravnajo kot svinja z mehom.

Prijava na e-novice