Naprej na vsebino

Identiteta in demokracija

Politična skupina Identiteta in demokracija (ID) je nova skupina v Evropskem parlamentu, ki je nadomestila Evropo narodov in svobode. Njen predsednik je Marco Zanni. Po številu je peta najmočnejša skupina s 73 poslanci iz devetih držav. Zavzema se za delovna mesta in rast, varnost in spopadanjem z nezakonitim priseljevanjem.

Preberite tudi:

Evropska ljudska stranka (Krščanski demokrati)

Politična skupina Prenovimo Evropo (Renew Europe)

Čigave interese zastopajo evropski poslanci?

Močno jedro skupine predstavljajo Italija, Francija in Nemčija

Slovenija nima svojih predstavnikov znotraj te skupine. Na volitvah leta 2019 je kandidirala Slovenska nacionalna stranka Zmaga Jelinčiča in Domovinska liga Bernarda Brščiča. Nobena od strank ni prejela dovolj glasov za uvrstitev v Evropski parlament.

Gre za politično skupino, ki združuje desno usmerjene evropske politike. Močno jedro skupine predstavljajo predstavniki treh držav – Italije, Francije in Nemčije. Največ predstavnikov prihaja iz Italije, iz stranke Liga, Mattea Salvinija. Italijanskih poslancev v ID je 28. Gre za politično skupino, ki je na zadnjih volitvah v Evropski parlament okrepila svoj rezultat in s tem povečala število poslancev.

Slovenija nima svojih predstavnikov znotraj te skupine. Na volitvah leta 2019 je kandidirala Slovenska nacionalna stranka Zmaga Jelinčiča in Domovinska liga Bernarda Brščiča.
Slovenija nima svojih predstavnikov znotraj te skupine. Na volitvah leta 2019 je kandidirala Slovenska nacionalna stranka Zmaga Jelinčiča in Domovinska liga Bernarda Brščiča.
Vir slike: Junge Freiheit

Liga je skeptična do enotne monetarne unije EU

Liga Mattea Salvinija je naslednica nekdanje Severne lige, ki je bila ustanovljena leta 1989. Severna liga se je zavzemala za samostojnost severnega dela Italije. Na kongresu leta 2019 je Liga uradno pokopala separatistične ideje in postala vse italijanska. Na volitvah leta 2018 je dosegla najboljši rezultat v zgodovini, njen predsednik Matteo Salvini je postal italijanski notranji minister.

Na volitvah v Evropski parlament leta 2019 je Liga prejela 34 odstotkov vseh glasov italijanskih volivcev. Na evropski ravni Liga dvomi v enotno evropsko monetarno unijo. Zato je tudi edina italijanska stranka, ki ni nikoli sprejela varčevalnih ukrepov, ki jih je EU predlagala Italiji v času krize.

Francija in Nacionalni zbor

Francija je s 23 poslanci druga najmočnejša po številu ID poslancev v Evropskem parlamentu. Njeni predstavniki izhajajo iz Nacionalnega zbora, ki jo vodi Marine Le Pen. Cilj Nacionalnega zbora je združiti narod za obrambo svoje suverenosti, zaščito integritete in promocija svojih zgodovinskih civilizacijskih in identitetnih vrednot.

Nemčija in Alternativa za Nemčijo

Nemčija ima s svojo stranko Alternativa za Nemčijo 11 poslancev v skupini ID. Njen predsednik je Jörg Meuhten. Po njihovem mnenju je zaradi neodgovornih političnih dejanj ogrožena pravna država s tem, ko ne upošteva ustavo. So proti praksi t. i. reševalnega svežnja posameznim evropskim državam, ki vzbuja že pozabljene predsodke in sovraštvo med posameznimi evropskimi državami.

Alternativa za Nemčijo se zavzema za neposredno demokracijo, delitev oblasti, pravno državo, socialno in tržno ekonomijo, subsidiarnost, federalizem, družinske vrednote in nemško kulturno dediščino. Zavzemajo se za Evropo suverenih in demokratičnih nacionalnih držav, združenih v miru, samoodločbi in dobro sosedskih odnosih.

Demokracija, suverenost in identiteta

Skupina ID ima v svojem programu tri prednostne naloge: demokracija, suverenost in identiteta. Po mnenju njenih članov se EU sooča s pomanjkanjem demokracije. Menijo, da bi morali imeti pri odločanju EU večjo moč nacionalni parlamenti. Zavzemajo se tudi, da bi morali imeti demokratično izvedeni referendumi še večjo politično moč.

ID se zavzema za večje upoštevanje nacionalnih identitet znotraj EU, ki po njihovem mnenju izgublja na moči. V zvezi s tem nasprotujejo nenadzorovanemu množičnemu priseljevanju in pristopu neevropskih držav k EU, kot je to npr. Turčija.

ID se zavzema tudi za večjo suverenost posameznih nacionalnih držav znotraj EU. Po njihovem mnenju se le-ta izgublja tudi znotraj EU. Zavzemajo se, da bi se vsak evropski narod posebej odločal o svoji politiki, glede na aktualne potrebe, znotraj lastne države. Zato bi se morala EU nehati vmešavati v notranje zadeve posameznih držav članic.

Finančna neodvisnost in zaščita evropskih meja

Kakor se zavzemajo za politično suverenost posameznih držav, se ID zavzema tudi za finančno neodvisnost. Nasprotujejo skupnemu evropskemu proračunu in s tem tudi določanju ter usmerjanju davkov EU. Zavzemajo se za popolno decentralizacijo EU.

Skupina ID se zavzema tudi za učinkovito zaščito meja EU. Vsak evropski narod ima namreč pravico do zaščite in nadzora svoje državne meje. Zato bi morala EU več storiti za učinkovito vračanje nezakonitih priseljencev v svoje matične države. Med nezakonitimi priseljenci je tudi veliko kriminalcev, ki lahko brez ustreznega nadzora začnejo ogrožati identiteto Evrope in njenih posameznih narodov.

Mnogi so do ID zadržani, saj jih identificirajo s politiko skrajne desnice, na katero ima Evropa boleč spomin iz polpretekle zgodovine. Po mnenju nekaterih bi tako pretirano poudarjanje nacionalnih interesov lahko privedlo do konfliktov znotraj EU, ki bi se lahko končalo tudi tragično.

Skupina ID se zavzema tudi za učinkovito zaščito meja EU.
Skupina ID se zavzema tudi za učinkovito zaščito meja EU.
Vir slike: Multimedia Center

Politični dialog je temelj za demokracijo

Po drugi strani se zagovorniki ID in političnih strank znotraj nje, bojijo, da lahko posamezni narodi znotraj EU, zaradi pretirane centralizacije in nekontroliranega sprejemanja priseljencev, izgubijo lastno identiteto. Torej, gre tudi pri simpatizerjih in podpornikih ID marsikdaj za upravičene pomisleke nad trenutno politiko EU.

Ker gre pri ID za nekoliko drugačen pogled na EU kot ga zagovarja večinska politika znotraj Evropskega parlamenta, lahko za evropsko politiko to predstavlja prej izziv, kot pa nevarnost. Glede na to, da je ID viden predstavnik v Evropskem parlamentu, bi se zrelost evropske demokracije lahko pokazala z dialogom.

Če se ID zavzema za ohranjanje nacionalnih identitet, je to vsekakor pozitivno, v kolikor to zavzemanje poteka znotraj političnega dialoga. Največja nevarnost za okrepitev skrajnih političnih stališč je ravno v zavračanju dialoga. Kadar preneha dialog, takrat nastane odprta pot za uresničitev ciljev zunaj demokratičnih standardov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice