Naprej na vsebino

Pametni dom ali neumen človek?

Tržna raziskava IDC-jevega »pametnega domačega sledilca« razkriva, da je število pametnih domov na svetovnem trgu do konca leta 2018 zraslo za 31 odstotkov, kar pomeni 643,9 milijona prodanih pametnih naprav za dom. S povprečno letno stopnjo rasti več kot 20 odstotkov do leta 2022 se pričakuje, da bo takrat v gospodinjstvih že približno 1,3 milijarde pametnih naprav. V povprečju naj bi vsak šesti državljan na Zemlji, ne glede na starost, imel doma pametno napravo.

Najhitreje rastoča kategorija, s petletno stopnjo rasti 39,1 odstotka, bodo po mnenju tržnih raziskovalcev pametni asistenti, kot so Amazon Echo ali Google Home. Vendar pa so vedno bolj priljubljeni tudi pametni termostati, inteligentna razsvetljava, vratni domofoni in varnostni sistemi.

Preberite tudi:

Ali nam vladajo pametni telefoni?

Kdaj je dostava na dom vredna dodatnega denarja

Izjemna stopnja rasti pametnih asistentov kaže, da bodo do leta 2022 že skoraj obvezen del opreme v vašem pametnem domu. Vedno več prodajalcev razvija izdelke, ki so združljivi z Amazonovo Alexo ali Google Asistentom. Jezikovni pomočniki, kot so Siri, Cortana in Bixby, postajajo vedno bolj priljubljeni. Obstajajo tudi druge rešitve, ki omogočajo glasovne aplikacije na pametnih računalnikih. Na primer, glasovni ukazi se lahko prenašajo prek radijskega standarda ultra nizke porabe energije (ULE), tako da se na koncu pametni domovi lahko glasovno nadzorujejo.

Ena od prednosti ULE je, da je ta standard precej varen in da se lahko pametni izdelki za dom, združeni s certifikatom ULE Alliance ali HAN-FUN, kombinirajo pri različnih dobaviteljih. Na primer, ustrezni izdelki družbe Deutsche Telekom, kot so detektorji gibanja, stenska stikala in kontakti vrat/oken, so že povezani s FRITZ! izdelki iz AVM. Tudi Panasonic ponuja izdelke ULE Smart Home.

Pametni dom.
Pametni dom.
Vir slike: Pixaline, Pixabay

»Veliko novih vrst naprav, tako znotraj kot zunaj doma, ima zdaj že vgrajene govorne asistente,« je dejal Jitesh Ubrani, višji raziskovalni analitik za IDC Mobile Trackers. »To ne prispeva samo k povečanju števila dotičnih točk, ki so na voljo končnim uporabnikom, ampak prav tako pomaga vsakemu pametnem asistentu, da se izpopolni z razširitvijo dosega in razumevanja, kako in kdaj izpolniti katere naloge.«

Kaj menijo analitiki?

1. Kriza varnosti in zasebnosti

S pametno tehnologijo doma delimo naš fizični odtis. Gre za to, da če bodo ti sistemi ogroženi, bi posledice lahko bile veliko hujše, kot so samo izgubljene številke socialnega zavarovanja. Ohranjanje varnosti in zasebnosti bo postala temeljna skrb, ki bo oblikovala to industrijo.

2. Vključevanje pametnih naprav v naš dom

Z vključevanjem pametne tehnologije v naše domove lahko naprave vključujemo ali izklapljamo. Tako v pametnem domu lahko poskrbite, da bodo zagotovo vse luči izklopljene, da bodo vrata zaklenjena, lahko deaktivirate alarme po prepoznavanju obraza … Verjamemo pa, da bomo po letu 2022 imeli v domovih še več tehnologije, ki podpira lastnike domov.

3. Večja vloga umetne inteligence (UI)

Videonadzor je super, UI, ki se uporablja za avtomatiziranje odkrivanja groženj in deluje morda bolj proaktivno, nas opozori, če gre kaj narobe. To bo spremenilo vidik daljinskega videonadzora.

4. Osredotočanje na nadzor in naprave

Lastniki pametnih domov bodo imeli boljši nadzor nad svojim domom. Nadzor doma je postal nuja v boju proti kriminalu, saj vse več ljudi dela od doma in želi zaščititi svojo fizično in intelektualno lastnino.

5. Novi primerki za domačo uporabo v gospodinjstvih

V zadnjih letih se je večina aplikacij vrtela okoli varnostnih in termostatskih naprav, naprave pa niso delovale interoperabilno. Zdaj so se oblikovalci pametnih naprav za dom bolj osredotočili na platformo, naprave pa med seboj vse bolj sodelujejo in pojavili so se novi primerki uporabe, kot so diagnosticiranje naprave, ohranjanje energije in preprečevanje večjih poškodb med naravnimi nesrečami.

6. Prenos podatkov od lastnikov na podjetja

Delitev podatkov lastnikov stanovanj s podjetji bo verjetno naslednja velika stvar v pametni tehnologiji domov. Spisek hrane, ki jo potrebujete (na kar vas opozori vaš hladilnik), ali nastavitve luči in najprimernejša temperatura doma ob vašem prihodu domov – vse to bo kmalu realnost. Podatki, ki jih delite s pametnimi napravami, bodo zelo zanimivi za podjetja, ki izdelujejo takšne izdelke.

Pametni dom je mogoče upravljati na daljavo.
Pametni dom je mogoče upravljati na daljavo.
Vir slike: Ger Altmann, Pixabay

7. Storitve za stranke kot diferenciator

Z več in boljšimi pametnimi domačimi napravami, ki vstopajo na trg, obstaja možnost, da podjetja za prihodnost načrtujejo uporabo storitev za stranke kot diferenciatorja. Okolje interneta lahko prinaša številne izzive za potrošnike, ki segajo od osnovnega odpravljanja težav do skrbi glede zasebnosti. Podjetja, ki so inovativna in zagotavljajo odlično storitev za uporabnike, bodo izstopala.

8. Odprta varnostna vprašanja

Integrirane platformne rešitve velikih tehnoloških igralcev se bodo razširile. Amazon bo ponudil dostavo hrane na dom naravnost do vašega hladilnika in izkoristil svojo platformo za pametne domove. Vendar pa bo največja skrb varnost, saj izvajalec lahko oropa kupčev dom.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice