Skip to content

Kdaj je dostava na dom vredna dodatnega denarja

V zadnjih letih so se začele izvajati spletne storitve dostave hrane in živil na dom. Po poročilu svetovalnega podjetja za tržne raziskave, je svetovni trg mobilnih aplikacij za dostavo hrane, leta 2017 ustvaril 3,79 milijarde dolarjev prihodkov, do leta 2023 naj bi dosegel 16,61 milijarde dolarjev.

In ne samo, da je na vaša vrata mogoče dostaviti hrano z minimalnimi stroški, s spletnimi trgovinami kot je Amazon lahko kupujete številne izdelke. Od knjig do oblačil, in pod pogojem, da plačate nekaj letne naročnine, je lahko dostava na dom brez stroškov pošiljanja opravljena v dveh dneh, isti dan, ali včasih celo v nekaj urah.

Preberite tudi:

Desetino letnih prihodkov gre za digitalno preobrazbo

Smo ljudje pripravljeni na brezgotovinsko prihodnost?

Medtem so se začele razvijati tudi storitve dostave živil na dom. Podjetja pa uspevajo. Še več, nekatera podjetja po svetu razvijajo možnost, da lahko celo kupite nov avto preko spleta. Tako preskočite sestanek s prodajalci in za vaše vozilo poskrbi dostava na dom, ki vozilo pripelje prav do vaših vrat.

Toda preden dobite predmete na vrata, boste želeli pretehtati ključne prednosti in pomanjkljivosti, ki jih ima dostava na dom, ter razmisliti, ali so prihranek časa in uporaba aplikacije za naročilo izdelkov, vredni stroškov.

Dostava na dom s kolesom.
Dostava na dom s kolesom.
Vir slike: wal 172619, Pixabay

Dostava na dom vam bo prihranila čas

Zagotavljanje storitev od vrat do vrat in zagotavljanje dodatnega časa za skrb za druge opravke, namesto da bi nosili težke vrečke z živili, sta zagotovo ključni prednosti, ki jih ima dostava na dom. Koliko časa pa prihranite? Glede na podatke iz Združenih držav Amerike iz leta 2014 so odrasli Američani v povprečju porabili 37 minut za pripravo in čiščenje hrane. Če bi torej vsak dan uporabili dostavno službo za živilske izdelke, bi v povprečju prihranili več kot štiri ure na teden.

Po drugi strani pa lahko dostava na dom nekaterih predmetov vzame dodaten čas. Če na primer sestavljate dobavljeno pohištvo, namesto da plačate, da bo dostavljeno in sestavljeno, lahko postopek traja od ene do štiri ure. Po navedbah avtomobilske informativne strani Edmunds.com povprečni čas nakupa avtomobila znaša štiri ure, kar vključuje naloge, kot so na primer preverjanje kreditne sposobnosti in odobritev posojila. Kljub temu pa je treba razmisliti, ali je v tem primeru vredno, da so storitve in izdelki dostavljeni za prihranek časa.

Za nekatere potrošnike, ki imajo zelo zapolnjen urnik je pomembno, da dobijo hrano ali drug izdelek, dostavljen na vrata in tako je za njih dostava na dom vredna stroškov.

Dostava na dom je običajno dražja

Aplikacije za dostavo hrane iz restavracij običajno zaračunajo dodaten delež na vaš račun. Tako na primer dostava na dom preko aplikacije običajno znaša med enim do petih evrov, čeprav je to odvisno tudi od izbrane aplikacije. Predlagano je tudi, da se vozniku oziroma dostavljavcu da napitnina.

Kar zadeva storitve dostave živil, se cena, ki jo zaračuna dostava na dom, pogosto giblje med petimi in desetimi evri, odvisno od storitve, ki jo uporabljate. Še več, odvisno od podjetja, ki ga uporabljate, je lahko dostava na dom brezplačna, če zapravite določen znesek. Lahko se tudi zgodi, da so posamezne cene hrane, ki jo naročite na spletu, morda nekoliko višje, kot če bi jo kupili sami v trgovini.

Ko gre za dostavo avtomobila, spletna mesta za dostavo avtomobilov običajno zaračunajo prevoznino, ki lahko stane nekaj sto evrov. Morda se boste odločili, da je vredno prihraniti 400 evrov, če obiščete avtohišo in osebno kupite avto. Pri pohištvu se lahko stroški dostave razlikujejo in stanejo več kot 100 evrov, odvisno od teže predmeta, čeprav se bodo nekatera podjetja odpovedala stroškom pošiljanja, če je naročilo večje od določenega zneska.

Dostava na dom z uporabo mobilne aplikacije.
Dostava na dom z uporabo mobilne aplikacije.
Vir slike: picjumbo, Pixabay

Dostava na dom vam omogoča več časa za druga opravila

Medtem ko se lahko stroški dostavne službe seštevajo, je lahko v nekaterih primerih, na primer, če ste bolni in se ne počutite sposobni obiskati trgovine, dostava na dom veliko koristnejša.

Še ena prednost, ki jo ima dostava na dom je, da lahko včasih dostavna služba potrošniku ponudi več možnosti. Tako za primer nekatere dostavne službe te izdelke lepo zapakirajo, dodajo posvetilo in morda tudi popust ob naslednjem naročilu. Dostava na dom je tudi odlična možnost za naročila daril za bližnje, saj nekatere dostavne službe izdelke zapakirajo v darilne škatle.  

Še vedno boste morda morali v fizično trgovino ali poslovalnico

Tako kot pri plačilu katerekoli storitve se lahko izkušnje razlikujejo in včasih se lahko odrečete nečemu bistvenemu ali neškodljivemu za pridobitev dodatnega časa. Če se na primer popolnoma odrečete obisku supermarketa, boste morda zamudili ogled novih izdelkov ali razprodaje izdelkov, ki ste jih morda kupili preko spleta. Morda se boste morali vrniti v fizično trgovino, če vam je bilo dostavljeno nekaj, kar ni bilo tisto, kar ste pričakovali in boste želeli opraviti menjavo.

Prav tako je dobro vedeti, da čeprav imate dobre izkušnje s storitvami dostave pijače, ni vedno garantiranih pozitivnih rezultatov pri naročanju restavracijske hrane. Pri tem je smiselno razmisliti o tem, kaj naročate, še posebej, če gre za hrano, in kakšen bo njen okus, ko bo dostava na dom vašo hrano dostavila.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice