Skip to content

Mednarodni signal za nasilje v družini

Nasilje v družini je žal še zmeraj pogost pojav tako po svetu kakor tudi v Sloveniji. Če vam nekdo nameni tak signal, potrebuje vašo pomoč.

Slovenci smo bili lani priče trem trojnim umorom, požigu partnerice in drugim številnim okrutnim dejanjem, ki so bila storjena v najožjih družinskih krogih.

Naraščanje najhujših in najočitnejših oblik družinskega nasilja je izjemno zaskrbljujoče, hkrati pa nas to opozarja tudi na prikrito in manj opazno nasilje v družini, ki je običajno prisotno že pred skrajnimi oblikami nasilja in se lahko, če ostane neopaženo in nerazrešeno, razvije v najskrajnejše oblike nasilja.

Preberite tudi:

Družina – najnevarnejše življenjsko okolje

Medvrstniško nasilje v porastu?

Mnogi storilci umora svojega družinskega člana so bili do njega nasilni že prej, to nasilje pa je lahko fizično, verbalno, čustveno, ekonomsko in spolno. Tudi zato, ker vse naštete oblike družinskega nasilja lahko vodijo celo v umor, se je treba na vsako obliko družinskega nasilja, lastno ali znančevo, odzvati čim prej.

Na svetovni ravni so ženske veliko večkrat žrtve nasilja v družini kot moški, se pa pojavljajo tudi nasprotne situacije. Velik problem, ki je eden izmed vzrokov za pomanjkljivo reševanje pojavov nasilja v družini, je pogosto prisotna miselnost o tem, da je nasilje samo enkratno in bo minilo samo od sebe.

Ženske, ki so bile deležne ortodoksne vzgoje, ki jih je naučila podrejanja, pogosto podcenjujejo resnost nasilja, ki ga izvaja njihov partner, in nasilja ne dojemajo kot nekaj nedopustnega. Na drugi strani je ortodoksno družbeno pričakovanje od moških, da so zmeraj močni in odločni ter pri ničemer ne potrebujejo pomoči, vzrok potlačenega in neodpravljenega nasilja nad moškimi.

Policija je v letošnjem letu zabeležila 12.9-odstotni naraščaj v kaznivih dejanjih nasilja v družini.
Policija je v letošnjem letu zabeležila 12.9-odstotni naraščaj v kaznivih dejanjih nasilja v družini.
Vir slike: triplem.com.au

Do nasilja v družini pogosto pride zaradi tega, ker storilec misli, da je zloraba upravičena in sprejemljiva. Žrtev nasilja v družini je lahko ujeta v domačih nasilnih situacijah zaradi izolacije, prevlade moči in nadzora, zaradi nezadostnih finančnih sredstev, strahu, sramu, zaradi zaščite otrok ali zaradi nerazumevanja nasilja, ki se jim dogaja.

Nasilje v družini vodi v poškodbe, duševne bolezni, kronične zdravstvene težave, težave na vseh življenjskih področjih, kot na primer v službi, v šoli in pri ustvarjanju zdravih socialnih odnosov.

Otroci, ki živijo v gospodinjstvu, kjer so priča nasilju ali žrtev nasilja, v skoraj vseh primerih utrpijo hude posledice, ki drastično zaznamujejo njihov razvoj, prav tako pa se pri njih pojavi možnost, da bodo sami postali ustrahovalci nad svojimi bodočimi družinskimi člani, ali da bodo vse življenje nezdravo sprejemali svoj položaj žrtve.

Posledice nasilja v družini so za vsakega posameznika drugačne, a v vseh primerih segajo globoko v žrtvino duševnost in so težko odpravljive brez profesionalne psihološke pomoči.

Znak za nasilje v družini

Kanadska ženska fundacija Canadian Women’s Foundation je v času epidemije koronavirusa, ko povsod po svetu opažamo podoben vzorec naraščanja nasilja med štirimi stenami, ustvarila mednarodni znak za nasilje v družini, ki se ga je dobro naučiti v dobro sebe in drugih.

Gre za gib roke, ki ga žrtve nasilja lahko uporabljajo pri videoklicih, zunaj, v avtomobilu, v trgovinah oz. v vseh okoliščinah, kjer so v stiku z drugimi ljudmi, a zaradi prisotnosti njihovega ustrahovalca ali iz drugih razlogov ne morejo (podrobneje) govoriti o lastni situaciji.

Če vam nekdo pokaže takšen znak, to pomeni, da je izpostavljen nasilju ali grožnjam in potrebuje nekoga, ki bo zanje poklical pomoč.

Znak je videti tako, da nam žrtev pokaže odprto dlan, nato proti dlani pokrči palec, zatem pa z ostalimi prsti oblikuje pest.

Žrtev pokaže dlan, pokrči palec proti dlani, nato dlan zapre.
Žrtev pokaže dlan, pokrči palec proti dlani, nato dlan zapre.
Vir slike: policija.si

Kaj storiti v primeru nekogaršnje signalizacije o nasilju v družini?

Policija je dala naslednja navodila: ker signal pomeni, da je povzročitelj nasilja v bližini in da žrtev drugače ne more izraziti nuje po pomoči, je treba osebi umirjeno in neverbalno pokazati, da ste znak razumeli.

To pomeni, da pred njo ne govorite o tej temi, ne pričnite se obnašati drugače, niti žrtvi ne pišite sporočil in je ne kličite. Nato pokličite na pomoč na številko policije 113.

Če žrtve ne poznate, jo skušajte z nevtralnimi vprašanji povprašati o tem, kje se nahaja. Pogovor nadaljujte z vsakdanjimi temami in opazujte okolico. Pogovor vzdržujte čim dlje časa, po možnosti do prihoda policije.

Pomagajte pri širjenju zavedanja o mednarodnem znaku za pomoč žrtvam nasilja. O njem poučite svoje najbližje, svoje sodelavce, sošolce in sledilce na družbenih omrežjih. S tem lahko pomagate žrtvam, ki trpijo v tišini in zaradi okoliščin ne morejo in ne znajo poiskati pomoči.

V času ukrepov za 12,9 odstotka več nasilja v družini

Policija je v času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa obravnavala veliko več primerov nasilja v družini kot v prejšnjih letih. V prvem polletju leta 2020 je popisala 746 kaznivih dejanj nasilja v družini, v istem obdobju v letih 2019, 2018 in 2017 pa 638, 632 in 599.

V obdobju od 1. januarja do 30. novembra 2020 pa je policija obravnavala 1346 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katera je bila podana kazenska ovadba, kar je 12,9 odstotka več kot lansko leto.

Pravočasno prepoznanje nasilja v družini in pravilno ukrepanje lahko reši  življenje.
Pravočasno prepoznanje nasilja v družini in pravilno ukrepanje lahko reši življenje.
Vir slike: dnevnik.si

Če ste poznali ali če poznate koga, ki trpi zaradi nasilja v družini, je pomembno, da mu ponudite vso pomoč, ki ste jo zmožni ponuditi. Veliko družinskega nasilja lahko preprečimo, če redno preverjamo stanje svojih bližnjih, če smo pozorni na morebitne znake in signale nasilja v družini in če pravočasno pokličemo na pomoč.

Poleg policijske številke 113 nam je zmeraj na voljo tudi svetovalna številka Društva SOS telefona 080 11 55, kjer lahko nemudoma dosežete strokovnjake, ki nudijo podporo in informacije žrtvam nasilja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice