Skip to content

Nas bodo zamenjali roboti?

Na najbolj osnovni ravni smo ljudje sestavljeni iz petih glavnih sistemov:

  1. telesna struktura,
  2. mišični sistem za premikanje telesa,
  3. senzorski sistem, ki sprejema informacije o telesu in okolici,
  4. vir energije za aktiviranje mišic in senzorjev,
  5. možganski sistem, ki obdeluje senzorske informacije in pove mišicam, kaj storiti.

Seveda imamo tudi nekaj nematerialnih atributov, kot sta na primer inteligenca in morala.

Robot je sestavljen iz enakih komponent. Tipičen robot ima premično fizično strukturo, nekakšen motor, sistem senzorjev, napajalnik in računalniške »možgane«, ki nadzorujejo vse te elemente. V bistvu so roboti umetniške verzije živalskega sveta – to so stroji, ki posnemajo tako človeško kot tudi živalsko vedenje.

Preberite tudi:

Tehnološki in poslovni trendi, ki bodo zaznamovali leto 2021

Dr. Andrej Umek: Robotizacija je za Slovenijo enkratna priložnost

Večina znanstvenikov, ki ustvarja robote, uporablja bolj natančno definicijo, saj menijo, da imajo roboti reprogramabilne možgane (računalnik), ki premikajo telo.

Po tej definiciji se roboti, ker imajo vgrajen računalnik, razlikujejo od drugih premičnih strojev, kot so na primer avtomobili. Tudi veliko novejših avtomobilov ima vgrajen računalnik, vendar je ta prisoten le zaradi manjših prilagoditev. Večino funkcij v avtomobilu upravljamo neposredno z različnimi mehanskimi napravami.

Roboti se razlikujejo od navadnih računalnikov po svoji fizični naravi, saj običajni računalniki nimajo fizične oblike telesa.

Skoraj vsi roboti imajo vsaj eno skupno lastnost gibljivo telo. Nekateri roboti imajo samo motorna kolesa, drugi pa na desetine premičnih segmentov, običajno iz kovine ali plastike. Kot kosti v telesu so posamezni segmenti povezani s sklepi.

Robot potrebuje vir energije za napajanje elektro- ali hidravličnih pogonov. Večina robotov ima baterijo ali pa se priključijo na robotsko baterijsko postajo. Hidravlični roboti potrebujejo tudi črpalko za potiskanje hidravlične tekočine, pnevmatski roboti pa zračni kompresor ali rezervoarje s stisnjenim zrakom.

Elektro- ali elektromagnetni motorji neposredno krmilijo in aktivirajo hidravlični sistem z upravljanjem električnih ventilov. Ventili določajo pot tekočine pod tlakom skozi stroj. Če želite na primer premakniti hidravlično nogo, krmilnik robota odpre ventil, ki vodi od črpalke za tekočino do cilindra batov, ki je pritrjen na to nogo.

Računalnik robota nadzoruje vse, kar je povezano z vezjem. Če želite premakniti robota, računalnik vklopi vse potrebne motorje in ventile. Večino robotov je mogoče reprogramirati – če želite spremeniti vedenje robota, preprosto napišete (vnesete) nov program v računalnik.

Večina robotov nima senzorskih sistemov, tisti z njimi pa imajo možnost videti, slišati, vonjati ali okušati. Najpogostejši občutek, ki ga robot zazna, je občutek gibanja – zmožnost robota, da spremlja lastno gibanje. Standardni dizajn uporablja drsna kolesa, pritrjena na robove sklepov. Ko robot premakne določen sklep, se zavrti kolut. Svetlobni senzor odčitava vzorec utripanja svetlobe in prenaša podatke v računalnik. Računalnik lahko na podlagi določenega vzorca natančno pove, kako daleč se je sklep zasukal. Gre za osnovni sistem, ki se uporablja tudi pri računalniških miškah.

Roboti so vse bolj napredni.
Roboti so vse bolj napredni.
Vir slike: Stoc Snap, Pixabay

Izraz robot prihaja iz češke besede robota, ki se na splošno prevaja kot »prisilno delo«


Najpogostejši proizvodni robot je robotska roka. Tipična robotska roka je sestavljena iz sedmih kovinskih segmentov, ki jih povezuje šest sklepov. Računalnik krmili robota z vrtenjem posameznih motorjev, povezanih z vsakim sklepom. Industrijski robot s šestimi sklepi močno spominja na človeško roko – ima enako ramo, komolec in zapestje. Običajno je rama nameščena v stacionarno osnovno strukturo, in ne na premično telo. Ta vrsta robota ima šest prostostnih stopenj, kar pomeni, da se lahko vrti na šest različnih načinov. Za primerjavo, človeška roka ima sedem prostostnih stopenj gibanja.

Revolucijo osebnega računalnika je zaznamovala izjemna prilagodljivost. Standardizirani strojni in programski jeziki omogočajo računalniškim inženirjem in amaterskim programerjem, da svoje računalnike prilagodijo za svoje posebne namene. Računalniške komponente so podobne umetniškim potrebščinam – imajo neskončno število uporab.

Roboti in umetna inteligenca

Umetna inteligenca (UI) je verjetno najzanimivejše področje v robotiki. Vsekakor pa je najbolj sporno: vsi se strinjajo, da lahko robot dela v sklopu, vendar ni soglasja o tem, ali je robot lahko tudi inteligenten.

V nasprotju z izrazom »robot« je sâmo umetno inteligenco težko opredeliti. Končna UI bi bila poustvaritev človeškega miselnega procesa – umetniškega stroja z našimi intelektualnimi sposobnostmi. To bi vključevalo sposobnost učenja skoraj vsega, zmožnost razumevanja, sposobnost uporabe jezika in sposobnost oblikovanja izvirnih idej. Roboti zaenkrat še ne morejo doseči te ravni umetne inteligence, vendar pa vsekakor napredujejo na tem področju. Današnji stroji z UI lahko dosegajo nekatere specifične elemente intelektualnih sposobnosti.

Šest delovnih mest, kjer naj bi letos roboti nadomestili človeka

Vozniki tovornjakov

Otto Motors, zagonsko podjetje z Uberjevo finančno podporo in nekdanjimi strokovnjaki podjetja Google AI kot ustanovitelji, menijo, da je vožnja s človekom kot voznikom zastarela. Pri podjetju so si zastavili cilj, da bodo do leta 2022 tovornjaki sposobni samodejne vožnje.

Gradbeniki

SAM (polavtomatski zidar) je dva- do trikrat produktivnejši od zidarjev. Z dnevno pozidavo 1200 opek je v primerjavi s človekom (300 do 500 opek) daleč pred njim. Pa vendar je to šele začetek avtomatizacije v gradbeništvu. Operaterji žerjavov in vozniki buldožerjev bi se morali začeti pripravljati na to, da bodo inteligentni stroji in roboti kaj kmalu prevzeli njihove delovne naloge.

Pravna pomoč

Po poročilu družbe Deloitte Insight se bo letos avtomatiziralo 39 odstotkov delovnih mest v pravnem sektorju. Pregledovanje dokumentov in iskanje ustreznih podpornih informacij za pravne primere so naloge, ki so primerne za sposobnosti umetne inteligence. Za zdaj je uporaba UI rezervirana za področje primerne skrbnosti in pregled pogodb, vendar lahko pričakujemo, da bodo roboti v bližnji prihodnosti prevzeli še ostala dela.

Zdravstveni delavci in zdravniki

IBM-ov robot Watson že sodeluje z zdravstvenimi organizacijami za pomoč pri odkrivanju in zdravljenju raka. Roboti so trenutno tudi zelo koristni pri diagnostiki in kirurgiji.

Roboti in umetna inteligenca.
Roboti in umetna inteligenca.
Vir slike: Gerd Altmann, Pixabay

Računovodje

Številke, bilance stanja, obveznosti do dobaviteljev in terjatev, ocene dobička in izgube, sledenje zaloge – vse to so naloge, ki jih roboti že danes obvladajo in so celo v mnogih primerih boljši od ljudi. V naslednjih nekaj letih lahko pričakujemo znatno rast roboračunovodstva. Finančno-analitična delovna mesta so ogrožena tudi zato, ker finančna analiza UI omogoča hitrejše in natančnejše opazovanje trendov.Prodajalci

Ker se potrošniki večinoma opirajo na e-trgovino, kjer imajo možnost iskati izdelke na podlagi cene, specifikacij in razpoložljivosti, je prodajalec dejansko izključen iz enačbe.

Tehnologija se hitro spreminja in tako bi lahko roboti človeka z naštetih delovnih mest dejansko izrinili. Če ste strokovnjak ali zaposleni s katerega koli zgoraj navedenega področja, ne obupajte. Čeprav služba, kot jo poznate danes, morda jutri ne bo več obstajala, pa obstaja velika verjetnost, da se bo  odprlo novo delovno mesto, ki danes še ne obstaja, in boste prav vi zanj najprimernejši kandidat.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice