Skip to content

Tehnološki in poslovni trendi, ki bodo zaznamovali leto 2021

Razvoj tehnologije v zadnjih letih raste z eksponentno hitrostjo. Vse kaže na to, da je pandemija še pospešila njen razvoj, saj je bilo treba v razmeroma kratkem času najti različne rešitve za uvedbo novega načina komunikacije, dela in poslovanja.

Predstavljeni tehnološki trendi sicer niso nekaj novega, številne inovacije so nam znane že dlje časa, vendar pa bi lahko leto 2021 predstavljalo tisto prelomno točko, ko bodo doživele razcvet. Katere trende na področju tehnologije in poslovanja lahko torej pričakujemo v letošnjem letu?

Preberite tudi:

Teams za učence in starše

Zaupate inteligentnim virtualnim asistentom?

Vlada RS: 5G-tehnologija pomeni predvsem vprašanje nacionalne varnosti

V začetku pandemije so bila številna podjetja primorana v najkrajšem možnem času vzpostaviti delo na daljavo.
V začetku pandemije so bila številna podjetja primorana v najkrajšem možnem času vzpostaviti delo na daljavo.
Vir slike: Pixabay

Še naprej aktualno delo na daljavo in videokonference

V začetku pandemije so bila številna podjetja primorana v najkrajšem možnem času vzpostaviti delo na daljavo. Vse kaže na to, da bo tak način dela prevladoval tudi v letu 2021. Zoom je v zadnjem letu pridobil obsežen krog privržencev, zaradi česar je dosegel izjemno rast prihodkov. Hkrati so se v precejšnji meri uporabljala tudi spletna orodja Cisco Webex, Microsoft Teams, Google Hangouts, GoToMeeting in Verizon BlueJeans, ki nudijo podporo virtualni komunikaciji.

Številni startupi razvijajo nova spletna orodja, ki omogočajo učinkovito komunikacijo, organizacijo delovnega časa in spletna izobraževanja. Ker se povpraševanje po teh tematikah še nadaljuje, bodo nova in obstoječa podjetja na teh področjih rastla tudi v prihodnje.

Brezkontaktna dostava

V Združenih državah Amerike so v zadnjih mesecih imeli 20-odstotno povečanje brezkontaktnih operacij. Dostava, pri kateri ne pride do stika, je postala nova norma, saj je na tak način preprečena možnost okužbe. Eno prvih podjetij na Kitajskem, ki je uvedlo brezstično dostavo, je Meituan. Podjetje dostavo opravlja prek avtonomnih vozil, ki omogočajo učinkovitejše izvrševanje naročil.

Ameriška zagonska podjetja Manna, Starship Technologies in Nuro se tovrstnih storitev lotevajo s pomočjo robotike in aplikacij, ki temeljijo na uporabi umetne inteligence.

Zaradi bojazni pred širjenjem okužbe so številne zdravstvene institucije vzpostavile sistem opravljanja določenih zdravstvenih storitev na daljavo.
Zaradi bojazni pred širjenjem okužbe so številne zdravstvene institucije vzpostavile sistem opravljanja določenih zdravstvenih storitev na daljavo.
Vir slike: Pixabay

Zdravstvene storitve na daljavo

Zaradi bojazni pred širjenjem okužbe so številne zdravstvene institucije vzpostavile sistem opravljanja določenih zdravstvenih storitev na daljavo. Videoklepeti med zdravniki in pacienti so postali nova oblika postavljanja diagnostike. Zdravstvene storitve na daljavo so se po nekaterih ocenah v svetovnem merilu v času pandemije povečale za 50 odstotkov glede na prejšnje stanje.

Nekatera podjetja, ki ponujajo zdravstvene storitve na daljavo, so Teladoc Health, Amwell, Livongo Health, One Medical in Humana. Na tem področju se odpira tudi vse več startupov.

Spletno izobraževanje in e-učenje

V času pandemije je približno 190 držav po svetu vsaj za krajše obdobje uvedlo zaprtje šol. Tako so se pouk in predavanja nekaj časa izvajala prek virtualnih orodij. Številne izobraževalne ustanove bodo tudi po koncu pandemije vsaj del predavanj še naprej izvajale preko spleta.

Številni ponudniki tečajev in delavnic teh v času karantene niso morali izvajati. Zaradi tega so bili primorani določene vsebine prenesti v spletno obliko.

Virtualna in razširjena resničnost

Virtualna in razširjena resničnost sta v porastu že več let, se je pa njuna uporaba znatno povečala prav v preteklem letu. Ta izjemna tehnologija je uporabna tako na področju zabave kot poslovanja. Sem spadajo avatarji za virtualno realnost, oddaljena pomoč, delo z oblaki, izvedba navideznih dogodkov, prepoznavanje izrazov na obrazu, virtualni ogled stanovanja in podobno.

Rast na področju mikromobilnosti

Če se je trg mikromobilnosti, ki obsega uporabo e-koles in e-skuterjev, v času karantene skrčil, pa se je stanje do sedaj že povrnilo na prejšnjo raven.

Vlada Združenega kraljestva je napovedala, da bo do leta 2030 prepovedala prodajo avtomobilov na dizelski in bencinski pogon. Vse več držav se odloča za vzpostavitev novih kolesarskih poti. Na področju mikromobilnosti vodijo startupi, kot so Bird, Lime, Dott, Skip, Tier in Voi.

Samovozeči avtomobili pri svojem delovanju uporabljajo umetno inteligenco.
Samovozeči avtomobili pri svojem delovanju uporabljajo umetno inteligenco.
Vir slike: Pixabay

Vozila za avtonomno vožnjo

Pri Hondi so pred kratkim napovedali, da bodo začeli z množično proizvodnjo avtonomnih vozil, ki ne bodo zahtevala nobenega posredovanja voznika. Teslino novo vozilo naj bi bilo zmožno samodejne menjave voznega pasu, prepoznavanja znakov za omejitev hitrosti in luči na semaforju. Prav tako napoveduje Ford, da naj bi bila njihova vozila za avtonomno vožnjo na voljo leta 2026.

Samovozeči avtomobili pri svojem delovanju uporabljajo umetno inteligenco. Ta deluje po principu nenehnega učenja, zaradi česar bodo taka vozila skozi čas vse bolj in bolj izpopolnjena.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice