Naprej na vsebino

Nemci ne želijo več vnaprej plačevati rezervacij za dopust

Nemci so letos sicer pripravljeni potovati, a imajo za to specifične zahteve.

Leto dni po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija izbruh novega koronavirusa označila za pandemijo, ostaja po podatkih Svetovne turistične organizacije za mednarodni turizem (UNWTO) popolnoma zaprtih 69 od 217 destinacij po svetu.

Dodatno je približno enako število destinacij »deloma zaprtih«, je je UNWTO zapisala v najnovejšem poročilu o omejitvah pri potovanjih.

Preberite tudi:

Agencija vam je v času epidemije odpovedala potovanje, zdaj pa vam ne želi vrniti denarja

Kaj se je dogajalo s slovenskim turizmom v letu 2020?

Med 69 popolnoma zaprtimi destinacijami je 38 takšnih, ki imajo meje zaprte že najmanj 40 tednov. Gre predvsem za destinacije na območju Azije in Pacifika, njihovo število pa je še enkrat višje kot v Evropi, ki jo je pandemija covida-19 v okviru drugega in tretjega vala v zimskih mesecih močno prizadela.

V Afriki je svoje meje tesno zaprlo 11 destinacij, v obeh Amerikah 10, na Bližnjem vzhodu pa tri, še navaja organizacija, ki deluje pod okriljem ZN.

Na dan 1. februarja so imele svoje meje za turiste iz tujine popolnoma zaprte štiri od desetih najbolj priljubljenih držav, to so Nemčija, Kitajska, Kanada in Rusija. Delno zaprtih je pet destinacij ZDA, Hongkong, Francija, Italija in Nizozemska –, medtem ko Združeno kraljestvo zahteva negativni rezultat testa na novi koronavirus, ki se pogosto kombinira s karanteno.

Pri UNWTO opažajo, da je pojav novih različic virusa obrnil trend sproščanja omejitev pri potovanjih. Generalni sekretar UNWTO Zurab Polilikašvili je pozval k »varnemu in odgovornemu ponovnemu zagonu sektorja, od katerega je odvisno več milijonov podjetij in delovnih mest«. Omejitve pri potovanjih bi morale temeljiti na podlagi najnovejših podatkov in analiz in biti predmet doslednega preverjanja, meni Polilikašvili.

Število mednarodnih prihodov turistov se je v koronskem letu 2020 po podatkih UNWTO zmanjšalo za 74 odstotkov. Največji padec je bilo opaziti na območju Azije in Pacifika, namreč za 84 odstotkov.

Glede na zadnje podatke so počitniška potovanja še vedno visoko na seznamih želja Nemcev, a pandemija covida-19 upočasnjuje načrtovanje.
Glede na zadnje podatke so počitniška potovanja še vedno visoko na seznamih želja Nemcev, a pandemija covida-19 upočasnjuje načrtovanje.
Vir slike: Matteo Bellia, Pixabay

Polovica Nemcev letos namerava potovati

Glede na zadnje podatke so počitniška potovanja še vedno visoko na seznamih želja Nemcev, a pandemija covida-19 upočasnjuje načrtovanje. 38 odstotkov vprašanih sicer še ne ve, ali bo letos potovalo – to je več kot dvakrat več kot prejšnje leto –, je razvidno iz analize, ki jo je v ponedeljek predstavilo Raziskovalno združenje za počitnice in potovanja (FUR). Skoraj polovica Nemcev načrtuje počitniško potovanje v tujino. V raziskavi januarja 2020 – pred izbruhom pandemije – je bilo teh 71 odstotkov. Le 14 odstotkov jih je reklo, da letos zagotovo ne bodo potovali iz države (prejšnje leto: 11 odstotkov).

»Ali in kako bomo potovali, je v veliki meri odvisno od krotitve pandemije,« je en dan pred začetkom mednarodnega turističnega sejma ITB za nemški časnik Die Welt pojasnil turistični strokovnjak Martin Lohmann. Srečanje turistične industrije v Berlinu (9. do 12. marca) letos zaradi pandemije poteka prek spleta.

V turistični industriji obstaja upanje, da bodo počitniška potovanja še naprej visoko na seznamu želja nemških turistov. Velika večina anketirancev (80 odstotkov) prav tako ocenjuje, da so tamkajšnje gospodarske razmere stabilne ali celo pričakujejo izboljšanje kljub koronski krizi. »To je nadaljnji bistveni pogoj za hiter skok povpraševanja po počitnicah v letu 2021, takoj ko bo spet mogoče potovati,« piše v Analizi potovanja 2021.

Ukrepi za boj proti pandemiji so lani spomladi in od oktobra 2020 skoraj popolnoma ustavili počitniški turizem. »Ti dejavniki so vplivali predvsem na turistično povpraševanje,« je dejal Lohmann. Na splošno je bilo po podatkih za 30 odstotkov manj počitniških potovanj, skupna poraba turistov pa se je zmanjšala za 40 odstotkov. »Povpraševanje je znatno upadlo, vendar so se počitniška potovanja še zmeraj odvijala,« je pojasnil Lohmann. Absolutne številke bi približno ustrezale ravni iz poznih osemdesetih let.

Dolgoročni trendi so se spremenili, ne nazadnje tudi zaradi opozoril o potovanjih na priljubljene destinacije po svetu. V nasprotju s preteklim trendom se je tržni delež destinacij v Nemčiji znatno povečal – na 45 odstotkov. Po informacijah, ki jih je pridobil Die Welt, naj bi bila ta številka leta 2019 – 26 odstotkov. Lohmann pa domneva, da se bodo ljudje po koncu pandemije vrnili k starim vzorcem potovanja.

Ne želijo vnaprej plačevati rezervacij

V prihodnosti od turistov ne bi smeli več zahtevati, da plačujejo vnaprej pri rezervaciji letov ali potovanj. Ministri za varstvo potrošnikov zveznih dežel bodo – po predlogu vodje oddelka Saarland Reinholda Josta iz poslanske skupine SPD – o tem razpravljali na svojem naslednjem sestanku.

»100-odstotno predplačilo ni pravično,« je za nemško tiskovno agencijo DPA dejal Jost. Zavzet je za znatno zmanjšanje vnaprejšnjih plačil – in samodejno vračilo kupnine, če do potovanja ne pride. To je še posebej pomembno za potrošnike v času pandemije, je poudaril.

Jostov predlog je pri zastopnikih potrošnikov naletel na močno podporo. »Najboljše bi bilo, da se plačilo sprovede točno v trenutku, ko oseba začne potovanje,« meni vodja Zveze nemških potrošniških organizacij (VZBV) Klaus Müller. Tako je tudi na drugih področjih gospodarstva: »Če kupim novo televizijo, plačam, ko jo dobim,« je navedel primer. VZBV sicer že dolgo zahteva, da se zvezna vlada zavzame za odpravo predplačil za potovanje.

»Zahtevamo spremembo sistema – od predplačila do plačila ob prijavi,« je dejal Müller. Novo poročilo Univerze za uporabne znanosti in umetnost v Luzernu kaže, da je prehod »ekonomsko izvedljiv« za vse vpletene in povezan le z »zmernim zvišanjem cen« za potrošnike. Brez predplačila bi morali ponudniki letov in potovanj zbrati lastni kapital ali si ga za predplačila izposoditi.

Ne smemo pozabiti, da morajo potovalne agencije po vsem svetu plačati vnaprej.  
Vir slike:  Markus Winkler,  Pixabay
Ne smemo pozabiti, da morajo potovalne agencije po vsem svetu plačati vnaprej.
Vir slike: Markus Winkler, Pixabay

Zaradi dodatnih stroškov bi bile cene za rezervacije letov največ 3,3 odstotka višje, cene paketnih potovanj pa za 1,1 odstotka dražje, ugotavlja študija. »Ni tako drago, kot so se mnogi bali,« je dejal Müller. »Odprava prakse predplačila je izvedljiva kot korak k večji zaščiti potrošnikov in sodi v koalicijsko pogodbo po zveznih volitvah. 15. marca je svetovni dan potrošnikov,« je še spomnil Müller.

»Sistem predplačil je še posebej neugoden za finančno šibkejše ljudi, ki morajo plačevati mesece vnaprej,« je dejal Jost. »Poleg tega v tem trenutku obstaja negotovost, ali bodo lahko rezervirana potovanja zaradi pandemije sploh prišla do realizacije, in zaskrbljenost glede morebitnih stečajev potovalnih podjetij v krizno zajeti industriji,« je še dodal.

Realnost ali utopija?

Jost predlaga »model brez predplačila«. Ne smemo pozabiti, da morajo potovalne agencije po vsem svetu plačati vnaprej. Tamkajšnja ministrica zato meni, da bi bilo smiselno postopno zmanjševanje predplačil. »Utopično je verjeti, da se to lahko zgodi kar čez noč,« je dejala.

»Zaradi digitalizacije to ne bi smel biti tehnični izziv,« je prepričan Jost. Leta 2018 se je Zvezni svet že zavzel za uvedbo »avtomatiziranih postopkov vračil«. Vendar zvezna vlada ni izvedla ničesar. Zato bo Jost to temo obravnaval tudi na ministrski konferenci o varstvu potrošnikov v začetku maja, je nedavno sporočil tiskovni predstavnik SPD.

Po navedbah VZBZ so se centrom za svetovanje potrošnikom pritožbe glede letalskih in potovalnih družb v zadnjem letu povečale za več kot desetkrat. V času koronske krize je šlo največkrat za povračila predplačil potovanj, ki niso bila realizirana ali so bila večkrat prestavljena.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Med vsemi profili v Sloveniji najbolj primanjkuje prodajalcev

Karierno-zaposlitveni portal MojeDelo.com je razkril najbolj iskane profile prve polovice letošnjega leta. Izstopajo prodajalci, proizvodni delavci in skladiščniki pa tudi sezonski delavci v turizmu.

Prijava na e-novice