Skip to content

V Sloveniji poteka dvotirni način cepljenja

Od decembra pa do danes je Slovenija dobila 333.075 odmerkov cepiva proti covidu-19, od tega 215.475 odmerkov cepiva Pfizer, 28.800 odmerkov cepiva Moderna in 88.800 odmerkov cepiva AstraZeneca.

Do 14. marca 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih že 174.164 oseb ali 8,3 odstotka na 1000 prebivalcev, že z drugim odmerkom pa je bila cepljena 83.801 oseba ali 4 odstotke na 100 prebivalcev. Skupaj torej že 257.965 oseb.

Preberite tudi:

Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19

Dr. Bojana Beović: »Bilo bi dobro, da se z AstraZeneco cepi najprej politični vrh.«

Zakaj so v Kočevju uspešnejši pri cepljenju proti covidu-19?

Po podatkih NIJZ se je v Sloveniji s prvim odmerkom cepilo:

 • 44,5 odstotka oseb, starejših od 90 let,
 • 51,1 odstotka oseb med 85. in 89. letom,
 • 54,8 odstotka oseb med 80. in 84. letom,
 • 33,2 odstotka oseb med 75. in 79. letom,
 • 5,9 odstotka oseb med 70. in 74. letom,
 • 3,7 odstotka oseb med 65. in 69. letom,
 • 11,9 odstotka oseb med 60. in 64. letom,
 • 9,4 odstotka oseb med 55. in 59. letom,
 • 7,2 odstotka oseb med 50. in 54. letom,
 • 5,9 odstotka oseb med 45. in 49. letom,
 • 4,9 odstotka oseb med 40. in 44. letom,
 • 4,1 odstotka oseb med 35. in 39. letom,
 • 3,6 odstotka oseb med 30. in 34. letom,
 • 3,4 odstotka oseb med 25. in 29. letom in
 • 2,4 odstotka oseb med 17. in 24. letom.

Nacionalna cepilna strategija predvideva, da bi se najprej morali precepiti starejši, in do konca meseca februarja je eRCO (Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju, namenjen spremljanju cepljenja v državi, ocenjevanju precepljenosti in zagotavljanju podatkov o cepljenju in podatkov o neželenih učinkih po cepljenju) sprejemal naročila za cepiva za osebe, ki so starejše od 80 let, ker pa naj bi bili vsi ti precepljeni, so mejo spustili. Trenutno se zbirajo prijave za osebe, ki so starejše od 75 let.

Cepljenje poteka po strategiji

Kljub jasni strategiji pa se dogaja, da marsikje še niso bili cepljeni tisti, ki so starejši od 80 let, a po drugi strani že cepijo 18-letnike, kar dokazujejo tudi podatki. Ob tem se postavlja vprašanje, kako lahko pride do tega.

Odgovor na to je čisto preprost. 80-letnik se lahko v tem trenutku odloči, da se bo cepil, ker mogoče prej ni vedel, ker še ni bil prepričan ali ker je še veljal za »varnega«, ker je covid nedavno prebolel. Prednostno se je cepilo zdravstveno osebje in dijake ter študente zdravstvenih šol, zato je lahko bil nekje cepljen zdrav 18-letnik, čeprav v njegovem okolju še niso bili cepljeni vsi 80-letniki, ki so izrazili željo po cepljenju. Hkrati pa v Sloveniji poteka dvotirno cepljenje.

Na eni strani se cepi s cepivi mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna), ki se trenutno uporabljajo:

 • za osebe, stare 75 let in več (cepivo Pfizer tudi za nepokretne),
 • za oskrbovance v DSO, ki še niso bili cepljeni,
 • za zdravstvene delavce, stare 65 let in več, ki še niso bili cepljeni
 • za dijake zdravstvenih šol, stare 1618 let (cepivo Pfizer), ki opravljajo klinično prakso v zdravstvenih ustanovah.

Ko bodo cepljene vse osebe, stare 75 let in več, ki se želijo cepiti, se bo s cepivi mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna) nadaljevalo cepljenje po naslednjem vrstnem redu:

 • osebe, stare 70 let in več ter posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost,
 • osebe, stare 65 let in več.

Na drugi strani pa se cepivo AstraZeneca uporablja za:

 • posebej ranljive kronične bolnike, stare 1864 let (lahko tudi starejše, če izrazijo željo za čimprejšnje cepljenje), tudi za nepokretne, dodatno tudi diplomati in drugi v skladu s strategijo,
 • zdravstvene delavce in sodelavce, stare 1864 let, ki še niso bili cepljeni,
 • institucionalizirane osebe (varovanci in zaposleni v SVZ, CIRIUS-ih, zaporih in drugih podobnih ustanovah), stare 1864 let, ki še niso bile cepljene,
 • zaposleni in učenci šol za osebe s posebnimi potrebami, stari 1864 let, ki še niso bili cepljeni,
 • zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki prihajajo v neposreden stik z otroki, učenci, dijaki in študenti, glede na navodila MZ.

Neželeni stranski učinki

V zadnjih dneh pa prihaja do delnega zastoja pri cepljenju in do jutri zvečer ne bo jasno, kako naprej. Jutri naj bi namreč EMA podala dokončno odločitev glede cepiva AstraZeneca, a še danes so sporočili, da vztrajajo pri prepričanju, da je korist cepiva bistveno večja kot možnost, da mora oseba zaradi stranskih učinkov poiskati zdravstveno pomoč. Za koliko dni ali tednov bo začasna ustavitev cepljenja z AstraZeneco podaljšala, spremenila cilje cepljenja, se še ne ve.

Od začetka cepljenja do vključno 14. 3. 2021 so na NIJZ prejeli 16 prijav po cepljenju s cepivom Comirnaty (cepiva mRNA), ki so vsebovale poročila o resnih neželenih stranskih učinkih (0,8 % glede na vse prijave) in eno prijavo o resnem neželenem dogodku po cepljenju s cepivom AstraZeneca (0,2% glede na vse prijave).

Prijave resnih stranskih učinkov zaradi cepiv mRNA vsebujejo podatke, da je pri sedmih starejših osebah s številnimi kroničnimi obolenji prišlo do smrti v časovni povezavi s cepljenjem. Komisija pri ministrstvu za zdravje je tri primere obravnavala in zaključila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna. Štirje primeri pa so še v fazi preiskave.

Obravnavane so bile tudi štiri prijave resnih neželenih stranskih učinkov, kjer je bila potrebna hospitalizacija: kolaps nekaj ur po cepljenju ob prebolevanju covida-19, prehodna možganska kap, prsna bolečina, levkemija/limfom. Tudi v teh primerih je bila povezava s cepljenjem malo verjetna.

Poleg tega so prejeli še pet prijav o neželenih stranskih učinkih v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija: venska tromboza s pljučno embolijo 14 dni po cepljenju, anafilaksija po cepljenju, možganska kap 13 dni po cepljenju, pareza roke in težave pri govoru. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

Prijavljenih neželenih stranskih učinkov je bilo sicer več, a je odstotek le-teh zelo nizek – 1 odstotek.

CepivoSkupno število cepljenjSkupno število prijav neželenih učinkovOdstotek neželenih učinkov
Pfizer196.0152.0101
Moderna11.940220,20
AstraZeneca50.0054710,94

Vsako zdravilo ima stranske učinke, kako sporni so le-ti za nas, pa odločamo sami. Ob nepoznavanju celotne slike strategije cepljenja in stranskih učinkov se zdijo delčki skrb vzbujajoči in odpirajo mnogo vprašanj. Sama strategija cepljenja je zelo kompleksna in zelo redko prihaja do zlorab.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice