Skip to content

Kdaj so deklice dovolj stare, da obiščejo ginekologa?

Pogovor o spolnosti in vsem, kar je povezano s tem, je v našem prostoru še vedno tabu tema. Kljub temu da smo v 21. stoletju, se še vedno zgodi, da se kakšna punca ustraši, ko dobi svoje prvo mesečno perilo, saj se doma o tem ne pogovarjajo. Še vedno, ali vse bolj, najstniki iščejo informacije o spolnosti na spletu, saj starši še ne čutijo potrebe po tem, da bi se z otrokom o tem pogovorili, ali pa to opravijo prepozno.

Spolni razvoj zdajšnjih otrok se začne bistveno prej, saj je še nekaj let nazaj veljalo, da je bila povprečna starost ob prvem spolnem odnosu 16 let in več, zdaj pa se je ta spustila pod 14 let. Podobno je s prvim mesečnim perilom. Še slabih 10 let nazaj je veljalo, da so deklice dobile prvo mesečno perilo med 13. in 14. letom, sedaj se je povprečje ustavilo pri 12 letih in 9 mesecih.

Preberite tudi:

Samozadovoljevanje je greh!

Česa nam ginekologi o uporabi kontracepcijskih tablet ne povedo?

Posledično se mnogi starši najstniških deklet sprašujejo, kdaj naj njihova hči obišče ginekologa prvikrat. Nekoč je veljalo, da vsaj do dvajsetega leta, če punca še ni spolno aktivna, drugače pa takoj po prvem spolnem odnosu. Se ve spomnite, kdaj in zakaj ste prvikrat obiskale ginekologa?

Je meja prvega obiska prvo mesečno perilo ali prvi spolni odnos?

Redni obisk ginekologa lahko prepreči tudi razširitev raka materničnega vratu, PAP-testi se začno opravljati šele po 20. letu, kar bi pomenilo, da je to tista meja, če še ni bilo prvega spolnega odnosa. Izbira, kdaj bo deklica, punca, ženska obiskala prvič ginekologa, je njena, a ginekologi priporočajo, da se le-tega obišče takoj po tem, ko punca dobi prvo mesečno perilo.

Pogoj za prvi obisk ginekologa ni prvi spolni odnos ali spolna aktivnost, ampak zavedanje, da je ginekolog eden izmed zdravnikov, ki skrbi za specifično zdravje deklet. Če je normalno oziroma zaželeno, da letno obiščemo zobozdravnika, je tudi nujno, da imamo enak pristop glede ginekologa.

Prvi obisk ginekologa deklice, ki še ni bila spolno aktivna, ne predvideva medeničnega pregleda, ampak pogovor, podajanje pravih informacij o samem mesečnem perilu, spolnosti in marsikateri ginekolog bo opravil splošni fizični pregled – meritve višine, teže in krvnega tlaka, kratek zunanji pregled genitalij.
Prvi obisk ginekologa deklice, ki še ni bila spolno aktivna, ne predvideva medeničnega pregleda, ampak pogovor, podajanje pravih informacij o samem mesečnem perilu, spolnosti in marsikateri ginekolog bo opravil splošni fizični pregled – meritve višine, teže in krvnega tlaka, kratek zunanji pregled genitalij.
Vir slike: Kev’s best

Prvi obisk ginekologa deklice, ki še ni bila spolno aktivna, ne predvideva medeničnega pregleda, ampak pogovor, podajanje pravih informacij o samem mesečnem perilu, spolnosti in marsikateri ginekolog bo opravil splošni fizični pregled – meritve višine, teže in krvnega tlaka, kratek zunanji pregled genitalij.

Pravilen pogovor je pomemben za nadaljnje razumevanje spolnosti in razvoja telesa

Res je, da na spletu danes najdemo vse, a le ginekolog je tisti, ki bo dal verodostojne informacije tako o samem spolnem razvoju kot o mesečnem perilu, spolnem odnosu, puberteti, higieni, spolno prenosljivih boleznih, kontracepciji, gibanju, duševnem zdravju …. Marsikateri ginekolog bo še »odigral« vlogo psihoterapevta in punce podučil o tveganem vedenju, kot so kajenje, zloraba mamil in alkohola ter nezaščiten spolni odnos.

Njegova vloga bo strokovna, brez verske ali čustvene obarvanosti. Ginekolog ne bo obsojal, le podajal strokovne, znanstvene informacije.

Kar pa je najpomembnejše, pogovor med ginekologom in deklico, razen če punca ne počne kaj, kar bi lahko prizadelo njo ali koga drugega, ostane strogo zaupen.

Druga glavna tema med številnimi začetnimi obiski ginekologa je cepivo proti HPV. Ta spolno prenosljiva okužba je povezana z večino pojavov raka materničnega vratu. Zdravniki svetujejo, da je eno izmed najučinkovitejših orodij za preprečevanje cepivo proti HPV, serija dveh ali treh injekcij, ki jih je najbolje dati v starosti 11 ali 12 let.

Hkrati pa je učinkovit tudi reden obisk ginekologa, kar pa v naši družbi še ni ponotranjeno.

Kako pogosto obiskovati ginekologa in kaj je še normalno

Ni enotnega odgovora, kako pogosto bi morale deklice potem obiskovati ginekologa. Običajno po prvem obisku več let ni potreben obisk, razen če se pojavijo težave ali je družinska anamneza takšna, da je nujno sprotno spremljanje.

Vsak otrok je drugačen, vendar na splošno, če dekleta do 13. leta ne pokažejo sekundarnih spolnih značilnosti, kot so prsi in sramne dlake, bodo morda potrebovale specialističen pregled in oceno. Če je do 15. leta prišlo do razvoja dlak in sramnih dlak, menstruacije pa še ni, je obisk ginekologa nujen.

Prve menstruacije so običajno »čudne« in redko katera deklica ima ciklus petih dni mesečnega perila na vsakih 28 dni. V prvih dveh letih mesečnega perila je dokaj običajno, da obdobja odstopajo od strogega cikla, kar še ni razlog za paniko.

Boleča mesečna perila, ki jih je težko opredeliti kot običajna – krči, občutek, da nekdo z nožem strga jajčnike – so razlog za obisk ginekologa. Če je menstruacija tako močna, da mora deklica vsako uro menjavati vložke, ali tako boleča, da moti vsakodnevne aktivnosti, je prav tako nujno obiskati ginekologa. Podobno velja tudi za ženske.

Težave, na katere mora biti pozorna vsaka ženska

V izogib ginekološkim težavam je nujno, da ženske ginekologa obiščejo enkrat letno, a v nekaterih primerih je njegovo pomoč treba poiskati veliko prej. Ko se pojavijo bolečine v medenici, nenavadne nožnične krvavitve, spremembe na koži, nenavaden izcedek iz nožnice, boleče in močne menstrualne krvavitve, izostanek menstruacije več kot štiri mesece, težave pri uriniranju in bolečine med spolnim odnosom, je nujno, da ginekologa obiščete takoj.

Pomembno je, da se zavedamo, kako pomemben je obisk ginekologa, predvsem izbira ginekologa, ki ženski ali punci ne bo povzročal travme. Podobno kot obisk in izbira zobozdravnika.
Pomembno je, da se zavedamo, kako pomemben je obisk ginekologa, predvsem izbira ginekologa, ki ženski ali punci ne bo povzročal travme. Podobno kot obisk in izbira zobozdravnika.
Vir slike: Edward Elmhurst Health

Boleče menstrualne krvavitve (dismenoreja) se občasno pojavijo pri kar 75 odstotkih žensk, a pri nekaterih ženskah so skoraj nevzdržne in lahko poleg bolečin prinašajo še drisko, pogosto odvajanje vode, znojenje, občutek napihnjenosti v trebuhu, bolečine v križu in celo slabost in bruhanje. Ginekolog vam pri tem lahko pomaga tako, da vam predpiše protibolečinska zdravila, ki zavirajo nastajanje prostaglandinov, oralne kontracepcijske tablete ali progesteronski maternični vložek.

Močne menstrualne krvavitve (menoragija) so močnejše in daljše od običajne menstruacije in zaradi njih lahko pride do večje izgube krvi. Te se lahko pojavijo ob pomanjkanju hormona progesterona, vzroki pa so lahko tudi drugi. Prav zato je pomembno, da ginekolog odkrije glavni vzrok in se nato odloči za zdravljenje.

Izostanek menstruacije (anemoreja) ni nujno znak resne bolezni, ampak preprosto tega, da ni ovulacije. Najpogostejši vzrok zanjo je nosečnost, zapoznela puberteta, stres in kronična obolenja, kot so bolezni ščitnice ali dolgotrajno zdravljenje z nekaterimi antidepresivi.

Kronična bolečina v nožnici je lahko posledica različnih bolezni – endometrioze, sindroma razdražljivega črevesa, vnetja v mali medenici in kostno-mišičnih okvar. Ženske pogosto opazijo, da se ob stresu poveča. Če bolečina traja vsaj šest mesecev in ni vezana na spolne odnose in menstrualni cikel, govorimo o kronični bolečini male medenice.

Vnetje v mali medenici je počasi napredujoča okužba oziroma vnetje, ki lahko prizadene katerega koli od organov v mali medenici – maternico, jajcevoda in jajčnike – in je eden glavnih vzrokov neplodnosti.

Ciste jajčnikov so votlinice, zapolnjene s tekočino, ki se lahko razvijejo na enem ali na obeh jajčnikih. Običajno so nenevarne, benigne spremembe, ki povzročajo bolečine med spolnim odnosom, močne in boleče menstrualne krvavitve in druge težave.

Fibriomiomi so benigni tumorji maternice, ki so zgrajeni iz materničnih gladkih mišic in veziva. Lahko so različno veliki in se pojavijo pri vsaki peti ženski do 45. leta starosti. V večini primerov so nenevarni, razen če postanejo dovolj veliki, da spremenijo obliko maternice in povzročijo druge težave.

Endometrioza je pogosta bolezen, ki se kaže s prisotnostjo tkiva maternične sluzi zunaj maternične votline. Pojavijo se močne in nenormalne menstrualne krvavitve, huda bolečina v trebuhu in mali medenici, ki vodijo v boleče spolne odnose, hudi krči pred začetkom menstruacije, bolečina v predelu sečnega mehurja ali črevesa, lahko se pojavi odvajanje tekočega blata in tudi težave z zanositvijo.

In še bi lahko naštevali. Pomembno je, da se zavedamo, kako pomemben je obisk ginekologa, predvsem izbira ginekologa, ki ženski ali punci ne bo povzročal travme. Podobno kot obisk in izbira zobozdravnika.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice