Naprej na vsebino

Se naša klima res spreminja? Deset mitov o klimatskih spremembah

Ker podnebna kriza in spremenjena klima postajata vse bolj vroči temi v osrednjih medijih, obstaja veliko zmede glede tega, kaj spremenjena klima pravzaprav je. Zato WWF (Svetovni sklad za naravo) skuša razjasniti nekatere najpogosteje slišane mite, tako da boste lahko fikcijo ločili od dejstev.

Preberite tudi:

Franc Bogovič: V morjih je več delcev mikroplastike, kot je zvezd v galaksiji

PMS, podnebne spremembe in politika

Mit 1: Zemeljska klima se je vedno spreminjala

Tekom 4,5-milijardne zgodovine Zemlje se je klima zelo spremenila. To je resnica. Toda tako hitrega segrevanja, kot ga vidimo zdaj, ni mogoče razložiti z naravnimi cikli ogrevanja in ohlajanja. Takšne spremembe, ki bi se običajno zgodile v stotisoče let, se zdaj zgodijo v desetletjih. Globalne temperature so zdaj najvišje.

Ko ljudje danes govorijo o podnebnih spremembah, mislijo na antropogene (umetne) podnebne spremembe, ki vplivajo na našo klimo. To vključuje segrevanje povprečne temperature Zemlje, ki je posledica človekove dejavnosti, na primer kurjenje premoga, nafte in plina za pridobivanje energije za prevoz in oskrbo naših domov ter sekanje dreves za pridelavo hrane, ki jo jemo.

Naša klima se segreva.
Naša klima se segreva.
Vir slike: Marcinjozwiak, Pixabay

Mit 2: Rastline potrebujejo ogljikov dioksid

Rastline za življenje potrebujejo ogljikov dioksid (CO2). Rastline in gozdovi vsako leto iz ozračja odstranijo in shranijo ogromne količine ogljikovega dioksida. Toda težava je v tem, da lahko absorbirajo le omejeno količino ogljikovega dioksida in ta količina je vedno manjša, saj se po vsem svetu poseka vse več gozdov, predvsem za pridelavo naše hrane.

Bodimo jasni, ogljikov dioksid sam po sebi ne povzroča težav. Je del naravnega globalnega ekosistema. Težava je v količini ogljikovega dioksida, ki jo proizvajamo, saj v ozračju take ravni ogljikovega dioksida ni bilo že 800.000 let.

Mit 3: Klima se ne segreva, saj je še zmeraj hladno

Spremenjena klima povzroča višanje povprečne temperature na Zemlji. To ne vpliva le na možnost, da so vročinski valovi in suše verjetnejši, ampak povzroča tudi spremembe v naših naravnih podnebnih sistemih. Zaradi teh sprememb so ekstremni vremenski pojavi verjetnejši in hujši. Na primer, orkani in nevihte postajajo vse močnejši, počasneje se premikajo in trajajo dlje časa, preden zamrejo.

Mit 4: Spremenjena klima je problem prihodnosti

To ni več izgovor, da ne bi izboljšali vplivov, ki jih imamo na podnebne spremembe in bi prepustili breme prihodnjim generacijam. Vodilni svetovni podnebni znanstveniki so opozorili, da imamo na voljo le 12 let, da lahko globalno segrevanje omejimo na največ 1,5° C in se izognemo podnebni katastrofi.

Uničujoči učinki, ki jih čuti naša klima, so že vidni. Spremenjena klima vpliva na globalno oskrbo s hrano, naraščajoče migracije, konflikte, bolezni in globalno nestabilnost, to pa se bo poslabšalo, če ne bomo ukrepali takoj. Podnebne spremembe, ki jih povzroči človek, so največja okoljska kriza našega časa. Spremenjena klima ogroža prihodnost planeta, od katerega je odvisno naše preživetje, in smo zadnja generacija, ki lahko glede tega nekaj stori.

Mit 5: Obnovljivi viri energije so le dobičkonosna farsa

Splošno prepričanje je, da je obnovljiva energija draga, vendar to preprosto ni res. Sončna energija in veter sta najcenejša načina pridobivanja električne energije. To pomeni, da je energija, ki jo proizvajajo, cenejša od uporabe jedrskega, plinskega in fosilnega goriva.

Stroški obnovljivih virov energije so padli hitreje, kot bi lahko kdo predvidel. Pa vendar nekatere vlade še vedno podpirajo umazana fosilna goriva.

Mit 6: Polarnih medvedov je vse več

Spremenjena klima je za polarne medvede največja grožnja. Arktika se segreva približno dvakrat hitreje kot preostali svet, kar povzroča, da se vsako leto led hitreje taja in pozneje ponovno nastane. Zaradi tega samice polarnih medvedov jeseni težje pridejo na kopno, da si zgradijo brloge, in spomladi težje pridejo na morski led, da nahranijo svoje mladiče.

Tudi na njihov glavni vir plena, tjulnje, vpliva spremenjena klima, saj so za preživetje mladičev odvisni od morskega ledu. To pomeni, da morajo na nekaterih delih Arktike polarni medvedi preživeti z manj hrane kot prej. Populacija severnih medvedov naj bi se do sredine tega stoletja zmanjšala za 30 %.

Klima vpliva na vremenske pojave.
Klima vpliva na vremenske pojave.
Vir slike: Free Photos, Pixabay

Mit 7: Obnovljivi viri energije lahko delujejo samo ob ustreznem vremenu

Industrija razvija nove tehnike za shranjevanje električne energije in upravljanje energije v časih največjega povpraševanja, kar pomeni, da tudi če sonce ne sije ali veter ne piha, se je še vedno mogoče zanesti na obnovljive vire energije.

Mit 8: Živali se bodo prilagodile na podnebne spremembe

To ni mit, Darwin je imel glede prilagoditvenega dela evolucije prav. A naj bo jasno, nekatere rastline in živali se bodo prilagodile, ne pa tudi vse. Za preživetje imajo rastline, živali in ptice, ki se spopadajo s podnebnimi spremembami, dve možnosti: seljenje ali prilagajanje.

Obstaja več primerov vrst, ki jih je spremenjena klima prisilila v prilagoditev. Toda za večino vrst ta možnost ne obstaja. Glede na hitrost podnebnih sprememb je za mnoge vrste nemogoče, da bi se dovolj hitro prilagodile spreminjajočemu se okolju. Ker njihove habitate uničujejo ceste, mesta in jezovi, postaja zanje vse težje. Za tiste, ki se ne morejo preseliti ali prilagoditi, prihodnost ni videti tako pozitivna.

Mit 9: Spremenjena klima je posledica kitajske industrije

Čeprav je Kitajska eden največjih proizvajalcev toplogrednih plinov, je trenutno tudi eden največjih vlagateljev v obnovljive vire energije. Povečanje naložb je odziv na hitro rast okolju prijaznih podjetij in na potrebo po čiščenju onesnaženega zraka v njenih večjih mestih.

Spremenjena klima je globalni problem in vsi smo odgovorni za pospešitev podnebne krize. Ukrepi na tem področju bodo zahtevali resen pristop in rešitve, vendar lahko te prinesejo ogromne koristi za naravo in ljudi. Vsi moramo dvigniti glas in se boriti za naš svet.

Mit 10: Klima se bo izboljšala, če človeštvo izumre

Naloga vseh nas je zgraditi svet, v katerem ljudje in narava živijo v sozvočju in klima ne trpi. Tehnologija in sistemi, s katerimi moramo do leta 2045 preiti na 100-% obnovljivo energijo, so že na voljo. Da se stanje glede klime izboljša, je treba trajnostno uporabljati vire našega planeta. Zdaj je skrajni čas, da politični in poslovni voditelji odločno in aktivno ukrepajo in dajo vse od sebe za reševanje podnebne krize in obnovo narave.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments