Naprej na vsebino

Časopis Slovenec seje dobro voljo s Petrom Klepcem tedna

Peter Klepec, junak ljudske pripovedke, je bil najprej le slaboten fantič, ki se je, tako kot mi v tem času, znašel v nezavidljivih okoliščinah. Z nekaj čarobne pomoči je v sebi našel moč. Z golimi rokami je očistil in prekopal zemljo, na kateri je zrastla pšenica.

»A svoje moči ni rabil le zase, priskočil je tudi drugim na pomoč, če so bili v stiski. In tako je prav. Kdor ima moč, je ne sme imeti le zase, temveč mora tudi drugim pomagati. Lepo bi bilo, če bi bilo mnogo Petrov Klepcev na svetu!« je pripoved o Petru Klepcu zaključil France Bevk.

Ker smo pri Časopisu Slovenec prepričani, da med nami živi mnogo Petrov Klepcev, ki pišejo mnogo uspešnih zgodb in storijo veliko dobrega, smo se odločili, da uvedemo novo rubriko Peter Klepec tedna. Zakaj je to pomembno? Ker v poplavi informacij, v kateri živimo, mnogokrat prevladajo negativne, tragične zgodbe, ki nas spravljajo v slabo voljo, medtem ko so prijetne zgodbe žal mnogokrat spregledane.

Vabimo vas, da nam pošljete predloge za Petra Klepca tedna in da skupaj spomnimo na to, da je dobro še med nami tudi v teh nepredvidljivih in težkih časih epidemije koronavirusne bolezni. Le da je včasih treba skozi trnje pogledati, kak plevel iztrebiti in dobro seme posejati. Pravila za nominiranje Petra Klepca tedna so navedena na koncu tega prispevka.

Prvi Slovenčev Peter Klepec je naj učiteljica Nina Jelen

Nina Jelen, učiteljica razrednega pouka na Osnovni šoli Ivana Skvarče, Zagorje ob Savi, je zmagovalka projekta »Učitelj sem! Učiteljica sem!« in bo Slovenijo zastopala na svetovnem izboru za najboljšega učitelja oziroma učiteljico Global Teacher Prize v Parizu.

Nina je že v preteklosti prejemala nagrade za svoje izjemno delo, a to pravzaprav ni razlog, zakaj je postala naš prvi Peter Klepec. Za Petra Klepca smo jo imenovali, ker s svojim delom že dlje časa seje semena za odlično pšenico.

Nina je več kot le učiteljica. Je tudi avtorica knjige za otroke Ženičke in strički za daljnimi grički ter najstniškega priročnika NAJ. Tudi s svojimi literarnimi deli poskuša otrokom prikazati določene problematike na zabavne in poučne načine. V lanskem letu je z učenci in prijatelji glasbeniki rockala za naš planet z namenom motivirati učence in tudi druge, da bodo začeli razmišljati o naši vlogi na zemlji. O skrbi za naš planet.

Peter Klepec je tudi zato, ker je v težkih razmerah šolanja na daljavo ostala nasmejana tršica. Čas epidemije je vsekakor bil in ostaja čas preverjanja naše prilagodljivosti, potrpežljivosti in iznajdljivosti na vseh področjih – tudi na področju šolanja. In Nina ne le, da je uspela motivirati svoje učence, temveč je ideje tudi velikodušno delila z drugimi.

Čestitke, Nina, držimo pesti na izboru Global Teacher Prize. In ostali še naprej navdih. PS: Koga bi pa ti predlagala za Petra Klepca tedna?

Pravila za nominiranje Petra Klepca tedna

Bralce Slovenca vabimo k sodelovanju pri izbiri Petra Klepca tedna.

KOGA lahko nominirate?

Nominirate lahko posameznike, za katere verjamete, da imajo v sebi moč, ki jo uporabljajo tudi za to, da pomagajo drugim. Kot Peter Klepec.

Predlog mora vsebovati ime in priimek osebe, področje dela in obrazložitev predloga (s čim vas je ta oseba prepričala, da je Peter Klepec).

KAM in do KDAJ pošljete nominacijo?

Svoje predloge za Petra Klepca tedna za prihodnji teden lahko pošljete na elektronski naslov uredništva Časopisa Slovenec urednistvo@slovenec.org do petka, 2. aprila 2021, do 12. ure. In za vsak naslednji teden prav tako – do vsakega naslednjega petka do 12. ure.

Kako bomo izbrali Petra Klepca?

Vse nominacije, ki jih bomo zbrali do petka do 12. ure, bomo vključili v anketo, ki bo objavljena na Twitter ter Facebook profilu Časopisa Slovenec. Tisti nominiranec, ki bo izmed vseh predlaganih dobil največ glasov, bo Peter Klepec tedna.

Izmed vseh, ki boste delili in všečkali Facebook ali Twitter objavo in oddali svoj glas, pa bomo izžrebali enega, ki bo prejel simbolično nagrado.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice